Izbori bi doveli do skoka kursa

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je kao vrlo odgovornu, odluku da se ne održe prevremeni parlamentarni izbori.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 01.08.2013.

15:12

Default images

Ona je naglasila da to pomaže centralnoj banci u održavanju stabilnosti kursa i vraćanju inflacije u ciljane okvire.

"Teško je proceniti kolika bi bila vrednost domaće valute u odnosu na evro da je doneta odluka o prevremenim izborima, ali bi to svakako uticalo na rast kursa što bi značilo povećanje rata za kredite, jer su najbrojnija zadužnja u evrima, i veće troškove države za servisiranje obaveza", rekla je Tabaković u intervuju za agenciju Beta.

Ona je ukazala da odluka o tome da nije vreme za izbore održava odgovornost prema započetim projektima, poput današnjeg ugovora sa avio-kompanijom Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali i najavljenim projektima u poljoprivredi, što će drugim investitorima značiti da je Srbija poželjna zemlja za ulaganja.

Dobro je, po njenoj oceni, što je rekonstrukcija Vlade Srbije završena jer će to omogućiti NBS da radi u stabilnijim uslovima.

"Sigurno je da investitori ne vole neizvesnost, pa ni onu vezanu za rekonstrukciju vlade i eventualne izbore. Ali zar to ne bi mogli da gledamo i iz drugog ugla, da je upravo rekonstrukcija vlade dokaz njene odgovornosti i spremnosti da obezbedi održivost javnih finansija, smanji javni dug, sprovede reforme, omogući dugoročan ekonomska rast - i da će to investitori svakako prepoznati", kazala je Tabaković.

Guverner je istakla da će NBS ove godine ostvariti ciljanu inflaciju, odnosno da će rast potrošačkih cena već u oktobru biti u predvidjenom rasponu od četiri odsto, plus ili minus 1,5 odsto.

"Današnje poskupljenje struje doprineće porastu inflacije za 0,55 odsto i ne bi trebalo da znatnije utiče na rast ostalih cena", rekla je Tabaković.

Društvo, država, potrošačke organizacije, po njenim rečima, mogu analizom troškova pokušati da spreče neopravdano prelivanje poskupljenja struje na cene drugih proizvoda.

"Ima mnogo onih koji su i pre poskupljenja struje počeli da podižu cene, rukovodeći se onim da, kada kurs raste, oni povećaju cene i ne objašnjavaju da su zalihe uvezene po nižem kursu; a kada kurs pada, ne spuštaju cene jer tvrde da su uvozili po višem kursu", naglasila je Tabaković.

Po njenoj oceni, dobra poljoprivredna sezona "ide na na ruku" NBS u ostvarivanju ciljane inflacije, ali još nisu preduzete sve strateške mere da bi se sprečile veće oscilacije maloprodajih cena hrane.

"I u tržišnoj privredi država treba da ima mehanizme i institucije koje će se boriti protiv monopola i zloupotrebe potrošača koji su prinudjeni da kupuju proizvode po ceni po kojoj se nude, na isti način kao što se bori protiv nezdrave hrane ili štetnih lekova", ukazala je Tabaković.

Država je, kako je istakla, pomagala NBS, koliko je mogla, u obaranju inflacije efikasnijim intervencijama iz robnih rezervi i sprečavanjem nestašica.

"Dobro je što je najavljeno bolje upravljanjem poljoprivrednim zemljištem kroz investicione projekte u oblasti poljoprivrede i uvodjenje sistema za navodnjavanje", ukazala je guverner NBS.

Jedna od važnih mera u borbi protiv nepravdanog rasta cena je i restrukturisanje javnog sektora što, kako je rekla, ne treba da znači samo promenu vlasnika javnih preduzeća.

"Javnim preduzećima sada ne upravlja vlasnik - odnosno država, već vlasnici informacija i oni koji donose odluke, a to su menadžeri koji ne snose rizik za svoje odluke i promašaje, već gubitke plaćaju poreski obveznici", ukazala je Tabaković.

Rizici za ostvarivanje ciljane inflacije, kako je kazala, mogu doći iz sveta, ali to zavisi i od tempa finansijske konsolidacije u zemlji.

"Imajući u vidu da neće biti novih povećanja regulisanih cena, zatim niske cene primarnih poljoprivrednih proizvoda, stabilizaciju deviznog kursa i nisku agregatnu tražnju, nemamo ni jedan razlog da sumnjamo u povratak inflacije u ciljane okvire", naglasila je guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: