Ugovor Trepče i američkog NGP-a

Američki konzorcijum Nju dženerejšn pauer (NGP) potpisao je Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji sa Rudarsko metalurškim i hemijskim kombinatom Trepča.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Petak, 17.05.2013.

12:33

Default images

Na osnovu tog ugovora biće urađena studija izvodljivosti za investicije.

Ministar prirodnih resursa i rudarstva Srbije Milan Bačević kazao je nakon potpisivanja ugovora da će taj dokument omogućiti povećanje obima proizvodnje, otvaranje novih radnih mesta i investicije u kombinat Trepča.

"Dolazak ovakvog konzorcijuma u severni deo Kosova i Metohije žnačajno poboljšava poziciju Srbije u političkim razgovorima sa Prištinom", kazao je Bačević.

Predsednik NGP-a Čirivadži Katurija kazao je da taj konzorcijum ima u planu da donese nove tehnologije i u potpunosti iskoristi kapacitete Trepče.

On je naglasio da će zajedno sa američkim stejt dipartmentom razgovarati sa Kosovom o ulaganju u južni deo Trepče.

"Ideja je da NGP napravi javno privatno partnerstvo za Trepču u kojem će vlade Srbije i Kosova uvek biti većinski vlasnici tog kombinata. Naš cilj je da Trepča postane jedan od najvećih rudarskih kapaciteta u svetu", kazao je Katurija.

Kombinat Trepča nekada je zapošljava 25.000 ljudi, a sada je podeljen po etničkom principu, na severni srpski u restrukturiranju i južni albanski deo u kojem je između 65 i 75 odsto proizvodnih kapaciteta.

Puna podrška državnih organa

Američki konzorcijum koji je potpisao ugovor sa "Trepčom" imaće punu podršku državnih organa Srbije u realizaciji ovog zajedničkog projekta, poručio je predsednik Tomislav Nikolić.

Nikolić je rekao da je najbolji način da se reši problem južne srpske pokrajine taj da se obezbedi posao za sve građane.

Nikolić je razgovarao u Beogradu sa predsednikom američke kompanije New Generation Power Čirindživom Katurijom, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Kompanija New Generation Power i konzorcijum američkih firmi koji ona predvodi, a u kome su i kompanije Eaton Corporation, Jones Lang LaSalle, Lockhead Martin, Martifer Group, Talesun Solar i WESCO, potpisali su ranije danas Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa srpskim preduzećem "Trepča".

New Generation Power zainteresovana je i za eksploataciju litijuma, za koji procenjuju da bi za Srbiju, kao drugo najveće nalazište u svetu, mogao ekonomski da bude izuzetno značajan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: