Kako nema para za Nuklearne objekte

Opstanak preduzeća Nuklearni objekti Srbije doveden je u pitanje, jer plan poslovanja još nije usvojen, a rok za to je istekao 31. januara.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

10:39

Default images

Poslovanje jedinog preduzeća u Srbiji zaduženog za održavanje nuklearnih objekata je neizvesno. Radnici Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije već dva meseca ne primaju platu i, što je najalarmantnije, na izmaku su im zalihe sredstava za rad.

Pitanja zašto se ne ispunjavju zakonske obaveze i zašto nisu raspodeljena sredstva iz budžeta postavljena su i na sednici Skupštine, ali i u brojnim pismima upućenim nadležnom ministarstvu. Međutim, odgovore, kako kažu, nisu dobili.

Želimira Ilić, predsednica Nadzornog odbora JP NOS kaže za B92 da su najviše uplaćeni za radionicu i nuklearnu sigurnost.

"Ne možemo da ostvarimo kontakte ni sa kim ko bi nam obezbedio dodatne poslove,ne možemo da vršimo nabavke,i ne bih da plašim ljude ali mi smo na 17 kilometara od Beograda a za sve pa i za protivpožarnu zaštitu trebaju sredstva", kaže Želimira Ilić.

Odgovor iz ministarstva uspeo je da dobije B92. Kako tvrde, plan poslovanja ovog preduzeća je u procesu usvajanja, a sredstva u budžetu za 2013. godinu su obezbeđena.

"S obzirom na to da javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije (JP NOS) obavlja delatnost od strateškog značaja za Republiku Srbiju, objekti JP NOS-a neće ostati neobezbeđeni. Sredstva u budžetu su obezbeđena, a program poslovanja JP Nuklearni objekti Srbije za 2013. godinu je u procesu usvajanja od strane Vlade i nadležnog Ministarstva. Radnici JP NOS-a mogu očekivati plate za decembar i januar odmah nakon usvajanja plana poslovanja. Napominjemo da se lični dohodak u nadležnom Ministarstvu isplaćuje svakog 20. u mesecu za prethodni mesec.“

Pitanje koje najviše zabrinjava zaposlene jeste što bi privatna firma koja obezbeđuje krug Vinče zbog neisplaćenih nadoknada mogla da otkaže saradnju, tako da bi u takav nuklearni objekat mogao da uđe bilo ko.

Aco Janićijević, profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu kaže za B92 da je objekat poput Instituta za nuklearne nauke Vinča jedini u ovoj zemlji.

"Ukoliko obezbedjenje ne bi funkcionisalo opasnost bi bila izuzetna, počev od destrukcije ponašanja zaposlenih i unutrašnjeg sistema, kao i velike opasnosti onih koji dolaze spolja, koji će biti u mogućnosti da budu izloženi i možda da zloupotrebe pozicije koje se tiču nuk otpada, što se tiče pristupa hangarima", kaže Janićijević.

Zaposleni u NOS-u upozoravaju da bi situacija mogla da bude dramatična i da, ukoliko njihov problem ne bude rešen, o tome nameravaju da obaveste i međunarodnu zajednicu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: