Kako je renta podelila ministre?

Ne treba povećavati rudnu rentu koju NIS plaća Srbiji, jer bi to pogoršalo ekonomske odnose naše zemlje sa Rusijom, smatra ministar rudarstva Milan Bačević.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2013.

21:11

Default images

S druge strane, u Vladi Srbije, očigledno ne dele svi ovo mišljenje, jer su u Ministarstvu energetike, pre mesec dana izneli stav da se nafta u Srbiji prebrzo eksploatiše i da su se stekli uslovi za povećanje naknade za korišćenje mineralnih resursa.

Kompanija NIS plaća nižu rudnu rentu u odnosu na sve ostale. Naime, naknada za korišćenje mineralnih resursa, Ruse košta tri procenta od prihoda, dok svi ostali proizvođači plaćaju sedam odsto. Ovakav dogovor postignut je međudržavnim sporazumom Srbije i Rusije u oblasti naftno-gasne privrede pre četiri godine.

"Nisam za menjanje rudne rente za eksploataciju nafte i gasa, jer bismo time poremetili dobre i kvalitetne odnose sa Ruskom Federacijom", rekao je ministar rudarstva Milan Bačević.

"Povećanjem ove takse značajno bi se pogoršali uslovi poslovanja, odnosno eksploatacije za rusku državnu kompaniju "Gaspromnjeft" , većinskog vlasnika NIS-a, koji je, inače jedan od najvećih investitora u našoj zemlji.

Prema mišljenju Zorane Mihajlović, ministarke energetike, pak, za Srbiju je veoma značajno kojom se brzinom eksploatiše domaća nafta i da li ćemo imati rezerve, ili će nalazišta uskoro "presušiti".

"Nastavićemo razgovore sa predstavnicima Rusije o iznosu rudne rente, koju bi ubuduće trebalo da plaća NIS. Naša strana smatra da su Rusi naplatili svoje ulaganje, s obzirom na to da se već četiri godine eksploatiše domaća nafta", istakla je Mihajlovićeva.

NIS je očigledno podelio, ne samo ministre, već i ekonomiste. Dok jedni tvrde da je energetski sporazum sa Rusima pogrešan korak od samog početka, drugi kažu da sa "Gaspromnjeftom", treba "igrati" vrlo obazrivo, jer nam je svaka investicija preko potrebna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

5 h

Podeli: