Železara oborila izvoz s Austrijom

Trgovinska razmena između Srbije i Austrije u 2012. neće imati prošlogodišnji nivo od 860 miliona evra jer je zbog smedersvske Železare, izvoz iz Srbije u padu.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2012.

12:15

Default images

Andreas Hajdentaler, Trgovinski savetnik pri Ambasadi Austrije u Beogradu naveo je da ta zemlja ima pozitivan bilans izvoza u Srbiju, ali da na žalost, zbog problema sa kojima se našla Železara u Smederevu u ovoj godini neće moći da se dostigne nivo trgovinske razmene između dve zemlje koji je bio 2011. godine.

Trgovinsko odeljenje ambasade Austrije predstavilo je rezultate ankete o uslovima poslovanja u Srbiji u ovoj godini koji je sačinila na osnovu iskustava austrijskih firmi koje posluju u našoj zemlji. Istraživanje je sprovedeno od kraja oktobra do početka novembra, a učesnici su odgovarali na on-line upitnik.

Austrijski privrednici u velikom procentu smatraju da ekonomska situacija u Srbiji nije zadovoljavajuća - čako 33 posto ispitanih smatra da je loša, a 42 procenata da je sa nedostacima.
Špar - jedan od simbola austrijske trgovine (Foto: www.spar-international.com)
Ipak većina njih je zadovoljna poslovanjem svojih preduzeća u Srbiji. Austrijski privrednici najviše cene srpsku radnu snagu jer smatraju da naša zemlja raspolaže dobrim ljudskim reusursima.

Među prioritetima koje smatraju da su potrebni za dalji ekonomski napredak ističu suzbijanju korupcije, smanjenje birokratije i unapređenje platežnog morala odnosno svesti da se obaveze izmiruju i plaćaju na vreme. Upravo su te faktore ocenili kao najslabije u delu ankete koji se odnosi na uslove i privredne faktore poslovanja u Srbiji.

Smatraju takođe da je se moraju umnogome pojednostaviti procedure za dobijanje dozvola za poslovanje.

Za austrijske privrednike je vrlo važno i približavanje Srbije EU, a u anketi navode da su im evrointegracije Srbije važnije od subvencija koje bi dobili za svoje investicije.

Oni od nove Vlade Srbije očekuju suzbijanje korupcije, pravnu sigurnost, političku stabilnost, smanjenje birokratije i stabilnu vlautu, a najavljuju da će rezultate ove ankete predstaviti i vladi.

Austrija je prema zvaničnoj statistici Narodne banke Srbije najveći strani investitor u našoj zemlji od 2000. godine sa uloženim 2,8 milijardi evra. U Srbiji posluje više od 400 austrijskih firmi i predstavništava.

Bez obzira što se opšte privredno stanje u Srbiji ocenjuje kao kritično, veliki broj preduzeća pozitivno gleda u budućnost kada je u pitanju poslovanje sopstvenog preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

20 h

Podeli: