Možemo izvoziti više od Holandije

Srbija ima kapacitet da u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda prevaziđe Holandiju, kaže zamenik šefa delegacije EU u Srbije Adriano Martins.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 05.04.2012.

12:10

Default images

Inače, izvoz poljoprivrednih proizvoda u Holandiji dostiže 62 milijarde evra, dok u Srbiji ta suma iznosi 2,7 milijardi dolara.

Na konferenciji posvećenoj potencijalima srpske poljoprivrede, on je naveo da je Srbija jedina zemlja koja je kandidat za članstvo u EU, a beleži suficit u izvozu agrara.

Martins dodaje da je u našoj zemlji prošle godine 20 procenata povećan izvoz poljoprivrednih proizvoda i da 50 odsto ukupnog izvoza čine poljoprivredni proizvodi. Na otvaranju današnje konferencije ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović rekao je da su sve mere agrarne politike usmerene su na povećanje prinosa i proizvodnje u poljoprivredi, kako u ratarstvu tako i u stočarstvu, kao i na povećanje izvoza i rasta BDP-a.

On je rekao da se u Srbiji 800.000 porodica bavi agrarom, a da je za 400.000 poljoprivredna proizvodnja primarna delatnost, pa je jasan cilj Ministarstva i Vlade da se unapredi razvoj te grane koja je jedan od stubova privrede.

Petrović je podsetio da je lane izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije bio 2,7 milijardi dolara i izrazio očekivanje da će u 2012. godine biti znatno veći.

Ministar je rekao da se u ovoj godini očekuje i povećanje prinosa u ratarstvo i stočarstvo što bi trebalo da utiče i na povećanje proizvodnje hrane u Srbiji.

Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen istakla je da Srbija ima ogroman potencijal za razvoj poljoprivrede, ali da mora unapređivati preduzetnički duh i uvoditi inovacije.

Ona čak smatra da Srbija ima klimu i infrastrukturne mogućnosti da proizvodi proizvode koje uvozi iz južnih krajeva. Ona je dodala da su u agraru veliki potencijali u obnovljivim izvorima energije, kao što su biogas i biomasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: