Kampina stiže Srbija ima potencijal

Dolazak na tržište Srbije holandske "Kampine" imaće pozitivan uticaj na domaću industriju mleka, ocenio je danas ministar Dušan Petrović.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 03.02.2012.

18:26

Default images

Kada tako velika svetska kompanija pokazuje interes da ulaže kod nas, to znači da je Srbija zemlja sa ogromnim mogućnostima koje u budućnosti treba još bolje da iskoristi, rekao je Petrović u Privrednoj komori Srbije.

On je objasnio i da je specifičnost kompanije "Kampina" u tome što je organizovana kao zadruga sa više hiljada vlasnika, što bi trebalo da ima povoljan uticaj i na srpske poljoprivredne proizvođače. Svaka konkurencija, posebno na tržištu hrane, dobrodošla je u Srbiji, rekao je ministar i pozvao druge investitore da ulažu.

Direktor "Imleka" Slobodan Petrović ocenio je da bi ceo proces prodaje "Imleka" i subotičke Mlekare mogao da traje maksimum do šest meseci, a najkraće tri do četiri meseca.

On je rekao da ne očekuje probleme sa antimonopolskom komisijom u Srbiji jer se tržišni udeli promenom vlasnika ne menjaju, pošto novi vlasnik kupuje ono što već postoji.

Petrović je istakao da obe strane, i "Imlek" i "Kampina", nakon potpisivanja Sporazuma očekuju da se prodaja što pre realizuje.

"Mi bismo to završili u što kraćem roku jer je to želja i jedne i druge kompanije, ali na žalost postoje procedure koje moraju da se ispoštuju, a jedna od njih je i postupak pred antimonopolskim komisijama u Srbiji i zemljama u okruženju gde "Salford" ima svoje mlekare", istakao je prvi čovek "Imleka".

"Imlek i "Mlekara Subotica" posluju, kao nezavisni proizvođači mlečnih proizvoda na području zapadnog Balkana. Zajedno opslužuju tržište od oko 25 milliona potrošača, a ukupan prihod kompanija iznosi oko 270 miliona evra. Holandska kompanija, preuzimanjem Imleka i "Mlekare Subotica" postaće i novi vlasnik i dubičkog "Mlijekoprodukta", ugašene banjalučke "Mljekare" i male mlekare "East Milk" u Sarajevu u sklopu preuzimanja njihovih dosadašnjih vlasnika iz Srbije.

U Upravi "Salfordove" firme "Danube Foods Group" u BiH nisu hteli da komentarišu objavljeno preuzimanje, dok su u Sindikatu "Mlijekoprodukta" izrazili nadu da će novi vlasnik zadržati postojećih više od 250 radnika i nastaviti ulaganje u preduzeće.

"Salford" je preko subotičke "Mlekare" krajem 2004. godine kroz privatizaciju kupio i većinski državni kapital banjalučke "Mljekare" čiju su proizvodnju ugasili pre dve godine pod izgovorom premeštanja poslovanja u industrijsku zonu Aleksandrovac, kod Laktaša. Novi objekat je izgrađen i zvanično otvoren u septembru 2010, ali nikada nije pušten u rad.

Iz holandske kompanije izrazili su očekivanje da će preuzimanje srbijanskih mljekara biti završeno za nekoliko mjeseci, uz napomenu da će biti otvoreno i za manjinske akcionare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

18 h

Podeli: