Valter obišao Kineski most (FOTO)

Most Zemun-Borča preko Dunava biće završen, u roku i prema planu, u oktobru 2014. godine, kazali su predstavnici Vlade Srbije, gradskih vlasti i gradilišta.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 23.01.2012.

15:27

Default images

Gradilište novog mosta preko Dunava, koji gradi kineska kompanija CRBC, prvog dana kineske Nove godine obišli su zamenik predsednika Vlade Srbije Ivica Dačić, predsednik Skupštine Grada Beograda Aleksandar Antić, ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue i po posebnoj želji kineskih radnika glumac Velimir Bata Živojinović.

Dačić je kazao da su prihvatili poziv kineskih radnika da prvi dan kineske Nove godine provedu zajedno i ispunili im veliku želju da upoznaju glumca Batu Živojinovića, koji je u Kini poznatiji kao Valter. "Strateško opredeljenje Srbije je da gradi dobre odnose sa Kinom", kazao je Dačić i izrazio želju da ova godina zmaja donese puno uspeha i ostvarenje nacionalnih i državnih ciljeve prijateljskim narodima obe zemlje. "Od izuzetnog značaja je da se osim političkih odnosa sa Kinom razvijaju i jaki ekonomski odnosi", kazao je. Dačić je dodao da će Srbiju i Kinu očekuje realizacija i drugih velikih ekonomskih projekata, kao što je revitalizacija termoelektrane u Kostolcu.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić kazao je da je most Zemun-Borča od strateškog značaja za grad i da će rešiti saobraćajne probleme i teretni saobraćaj izmestiti iz centra Beograda.

On je rekao da će novi most omogućiti da se Beograd razvija i na levoj obali Dunava i da će tu nastati "treći Beograd" o kome se, kako je naveo, odavno priča.

Antić je kazao da na zemuskoj strani nije završena eksproprijacija zemljišta sa još 27 porodica i dodao da će rešenje biti pronađeno u roku koji neće ometati planirane radove. Prema rečima Antića, 45 odsto poslova na gradnji mosta i pristupnih saobraćajnica uradiće firme iz Srbije. Ambasador Kine u Srbniji Džang Vanšue kazao je da Kina ceni prijateljske odnose sa Srbijom i da poseta srpskih zvaničnika gradilištu mosta govori o koliko napora Vlada Srbije ulaže da se taj projekat realizuje.

"Nadam se da će u budućnosti politički odnosi doprineti još boljim ekonomskim odnosima Srbije i Kine", kazao je ambasador.

Oduševljenje na gradilištu izazvao je dolazak Velimira Bate Živojinovića, sa kojim su svi radnici iz Kine hteli da se slikaju, a mnogi su tražili i autograme.

Živojinović je od njih na poklon dobio najpoznatiju kinesku rakiju, kineski zeleni čaj i ručno rađenu svilenu maramu. Glumac je kazao da je za radnike pripremo poklon od 100 litara vina i 25 litara rakije, ali da mu je kineski vrh zatražio da taj poklon ne donosi.

On je kazao da je u Kini popularniji nego u Srbiji i da ne ne može sam da šeta Pekingom kada televizije jave da je u poseti. "Ovih nekoliko kilometara mosta nije ništa za kineske radnike naspram onih koje grade u svojoj zemlji", kazao je Živojinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: