Srbija

Petak, 13.01.2012.

09:59

Država najskuplje prodaje stanove

U martu će u naselju Dr Ivan Ribar početi izgradnja 800 stanova koje subvencioniše država, a cena kvadrata biće od 1.250 do 1.290, kao i u naselju na Voždovcu.

Izvor: Dnevnik

Default images

Ovo je potvrdio i ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Međutim, građani komentarišu da su cene stanova koje država gradi previsoke jer tržište govori suprotno. Dok se pre tri godine za garsonjeru u Novom Sadu moglo dobiti blizu 2.000 evra po kvadratu, danas se zove uspehom ako se proda po 1.100 evra za kvadratni metar.

Građani koji žive u beogradskom naselju „Dr Ivan Ribar” pričaju da ne mogu da prodaju svoj stan ni za 1.200 evra po kvadratu, a ministar Dulić spominje 90 evra više za one koji su planirani da se tu grade a kojima još ni temelji nisu iskopani, i to naziva povoljnom cenom u kriznoj godini u kojoj cene idu silaznom linijom.

Direktor prodaje u Agenciji za promet nekretnina „Solis„ Dragan Rabatić kaže da su cene nekretnina u Srbiji još uvek precenjene za 150 do 200 evra po kvadratu, da nastavljaju da padaju, što pokazuju konkretni primeri na terenu.

I građani bez stana i građevinari kažu da je varka to što država, kao, pomaže građevinskoj industriji i beskućnicima produženjem mera za podsticanje građevinske industrije u uslovima krize i ublažavanjem mera za korišćenje subvencionisanih stambenih kredita.

Država gradi stanove skuplje od tržišnih, a time što će građanima za dotirane kredite prepoloviti učešće, samo će ih „navući” da sa šačicom evra podignu subvencionisani kredit, a mesečna rata biće im 30 dugih godina omča oko vrata.

Zato nije nimalo nerealan zahtev da se omogući kupovina starijih stanova uz pomoć subvencionisanih kredita, koji su mnogo jeftiniji od državnih, što bi bila prava pomoć podstanarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

18 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: