Gorivo ide na 140 dinara u februaru

Gorivo bi u Srbiji značajnije moglo da poskupi od februara 2012. zbog usklađivanja akciza s rastom troškova života.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 21.12.2011.

07:13

Default images

Cena benzina bi mogla da bude viša za pet, a dizela za tri i po dinara po litru. Ovo će biti još jedan udarac na budžet vozača koji su se i prošle godine suočavali samo s poskupljenjima.

Srbija je, međutim, i bez ovog poskupljenja već lider po cenama derivata u regionu. Tako bi benzin od naredne godine mogao da dostigne cenu od 140 dinara po litru.

Zbog zakonskog usklađivanja politike akciza s kretanjima cena i troškova života, a koje se dešava početkom svake godine, nije isključeno da poskupljenje energenata pogura i poskupljenja drugih proizvoda. Ukoliko inflacija bude na nivou očekivane, od oko devet odsto, za taj iznos biće skuplje i akcize na benzin, koje su sada 49,5 dinara, kao i na dizel, koje iznose 37 dinara. Tako ispada da će benzin biti skuplji za oko pet dinara po litru, dok će dizel goriva poskupeti za oko tri i po dinara.

Trenutna cena benzina evropremijum BMB95 je 134,30-139 dinara za litar, dok je trenutna cena evrodizela od 136 do 139 dinara za litar.

Na ovaj način će, verovatno, gorivo u Srbiji nastaviti da beleži neslavni rekord i da važi za gotovo najskuplje u regionu, ali i u čitavoj Evropi.

Srbija je već sada u vrhu zemalja s najskupljim derivatima u ovom delu Evrope, iako je nedavno zabeleženo pojeftinjenje kod pojedinih kompanija. Takođe i tečni naftni gas, najjeftinije i najčistije gorivo, drži svoju cenu.

Prethodne godine je država prvi put uvela dvojne akcize, po kojima su bile više one na gorivo evroskog kvaliteta od onog iz domaće proizvodnje, pa je morala da reaguje Evropska komisija, posle čega su akcize ujednačene. Inače, tržište derivata liberalizovano je skoro čitavih godinu dana, i mada su zvaničnici tvrdili da će to dovesti do nižih cena, u maloprodaji značajnijih pojeftinjenja nije bilo.

Ono što je procenjeno kao dobar efekat liberalizacije jeste mogućnost uvoza goriva boljeg kvaliteta koje se ne proizvodi kod nas, mada je ono i dalje skupo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: