NIS se nada nafti i iz Mađarske

Naftna industrija Srbije i austrijska kompanija RAG potpisali su danas u Beču sporazum o istraživanju nafte i gasa u južnom delu Mađarske.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.12.2011.

15:09

Default images

Cilj sporazuma je da se udruže investicije i podele rizici u istraživanju nafte i gasa, a NIS-u će pripasti 50 odsto u budućoj proizvodnji u oblasti Kiškunhalaš koja se nalazi zapadno od Segedina.

Glavni direktor RAG-a Markus Mitereger rekao je novinarima u hotelu Sofitel da ne može da precizira koliko ima nafte i gasa u navedenoj oblasti i da će to moći da se kaže posle prvih probnih bušotina sledeće godine.

On je naveo da se na osnovu iskustva može reći da u tom području ima naftnih i gasnih resursa. Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko rekao je da je vrednost geoloških istraživanja oko 10 miliona evra koje će uložiti NIS u Mađarskoj, dok će u narednih pet do sedam godina dve kompanije zajedno uložiti sto miliona evra u ovaj projekat.

Sporazum su potpisali Kravčenko i izvršni direktori RAG Mađarska Ernst Buršvajger i Karolj Varga.

RAG i NIS su zaključili sporazum o zajedničkom istraživanju i razvoju resursa nafte i gasa goriva, a licencu za istraživanje na površini od 2255 kvadratnih kilometara ima mađarska podružnica RAG-a.

Operater proizvodnje biće RAG Madjarska, a troškovi istraživanja, ocenjivanja, razvoja i proizvodnje biće podeljeni u skladu s učešćem u potpisanom sporazumu.

Kompanija RAG bavi se istraživanjem i proizvodnjom u Austriji, Nemačkoj i Poljskoj, a pored istraživanja i proizvodnje ona je jedna od najvećih evropskih kompanija za podzemno skladištenje gasa.

Širom centralne Evrope skladišta tog preduzeća i njegovih partnera imaju kapacitet za pet milijardi kubnih metara gasa, što bi od 2014. trebalo da se poveća na šest milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: