Naše marže 6 puta veće od evropskih

Srpski trgovac zarađuje najviše u Evropi. Marže su u našoj zemlji konstantno rasle proteklih godina i sada u proseku iznose 23 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.12.2011.

08:35

Default images

Trgovinski lanci u Francuskoj, Engleskoj ili Americi našli su računicu da mogu da profitiraju čak i kada je razlika između nabavnih i cena na rafu - tri do četiri odsto. Pojedini naši trgovci nisu bili zadovoljni dok im se „zarada“ nije popela i do 35 odsto.

Upravo zbog velikih marži potrošači u Srbiji jedu najskuplje meso, slatkiše, oblače se papreno skupom garderobom, a za obuću odvajaju i duplo više nego stanovnici Evropske unije. Francuski Karfur, na primer, ima maržu od samo 0,5 odsto, uz godišnji obrt od 122 milijarde dolara. Kroz račune američke kompanije Volmart godišnje prođe oko 404 milijarde dolara, a marža im je 3,6 odsto. Sa zaradom od 4,1 odsto, engleski Tesko tokom godine „obrne“ 90,43 milijarde dolara.

"Cena artikala u našim prodavnicama formira se pod uticajem tržišta, zavisno od vrste proizvoda, brenda, kategorije, kupovne moći i različitih troškova, poput transporta, struje, skladištenja", kažu u Delez grupi Srbija, u kojoj posluju trgovinski lanci Maksi i Tempo.

Kako dodaju, marže se razlikuju među proizvodima različitih kategorija, i mada ne govorimo o njihovoj visini, kvartalno objavljujemo javno dostupne podatke o profitu kompanije.

U „Merkator-S“ ističu da posluju sa dva brenda na tržištu - Merkator i Roda. Upravo ovakav rad, kažu u ovoj kući, na tržištu im omogućava da svojim kupcima, kroz pojedine formate, ponude osnovne prehrambene proizvode sa minimalnim maržama.

Trgovci tvrde kako marže zavise od grupe proizvoda, ali prvenstveno naglašavaju osnovne životne namirnice, kao što su mleko, ulje, šećer, brašno, gde im je zarada do 10 odsto. Za ostale prehrambene proizvode, udeo trgovaca ide i do 35 odsto.

"Nailazili smo na slučajeve da određeni artikli imaju maržu vredniju i od proizvođačke cene", ističe Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača Beograda.

"Upravo ovih dana završavamo snimanje maloprodajnih cena namirnica iz potrošačke korpe u radnjama velikih trgovinskih kuća, ali i u privatnim prodavnicama. Iz ovih podataka moći ćemo da izvučemo odgovore šta se dešava sa maržama. To je poslovna tajna trgovaca, ali njihove marže se veoma lako mogu izvući, na osnovu ostalih podataka", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: