Ponedeljak, 12.12.2011.

08:35

Naše marže 6 puta veće od evropskih

Srpski trgovac zarađuje najviše u Evropi. Marže su u našoj zemlji konstantno rasle proteklih godina i sada u proseku iznose 23 odsto.

Izvor: Novosti

Naše marže 6 puta veæe od evropskih IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Banat

pre 12 godina

Ljudi, nemoj samo da nasedate na price o marzama. Jedno je Maxi, a drugo lokalna prodavnica koju drze keva & cale.

Mali MORAJU da imaju marze od 25% da bi skrpili kraj s krajem, Maxi ne mora. Maxi moze da ostane drzavi duzan 3 milijarde dinara, da otpusta trudnice, da dobija zemljiste za kukuriku, a keva i cale dobiju po fanfulji cim ne uplate 1000 din za neku glupost. Ovo je lopovska drzava koja satire privatnu inicijativu, ideje, proaktivnost, rad i trud. Sta vam je?!

Pa, udjite sutra u prvu prodavnicu koju drzi neki vas sugradjanin i pitajte ga da vam da spisak (ko rolna WC papira garant) nameta koje MORA da plati mesecno. Sto ovima u Beogradu, sto lokalnim lopurdama.

Imao sam uvid u firmarinu (jedan od tih retardiranih lokalnih poreza) za centralnu zonu u Zrenjaninu, odakle sam. Kosta 14 dinara dnevno po metru kvadratnom. Bez 50m2 prostora, ti ne mozes nista da imas. To je 700 dnevno x 30 dana (ne j+bavaju vikende). 200 evra. Samo na to. 50m2 je apsolutni minimum. Sta je sa onima koji u zakupu imaju po 100 i vise kvadrata? U zakupu, rekoh. To je jos 1500-2000 evra minimum, ako imas 100m2 u centru.

A u Gradskoj upravi ima viska 100 ljudi! 100 plata, 100 doprinosa, 100 mobilnih, 100 ovoga i onoga... 100 glasova, na kraju krajeva. Ej, pa polako malo... S grbace da sidje tih 100 pa cemo rado da pricamo o dazbinama.

Drzava je nas najveci neprijatelj, a lice te drzave je birokratija. Ne privatnici. Privatnici liju krv i znoj i finansiraju kancer na telu ovog drustva. Kad naletite na nesto sto kosta 3x vise u radnjici na cosku nego neznamukojojvelikojradnji, sad znate zasto je to tako.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Nikola, 12. decembar 2011 14:35)

Da naši deru sa cenama, deru...
Ali gde nađe ti kikiriki puter od 10 kg za 0,1USD? Možda onaj za stočni koncentrat?
U Wallmartu za 500gr cena 1,96USD

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Poštovani sugrađani, nama je hitno potrebno da se izborimo za liberalizaciju uvoza za lične potrebe i da se konačno uvede red u carinsku službu (da prestanu da prisvajaju sve što im zapadne za oko, što se posle zavede kao izgubljena pošiljka)! Po svaku cenu! Domaće pijavice neće same od sebe odustati od enormne zarade, državi ne pada na pamet da obuzda monopolističko ponašanje...nema nam spasa ako se ne izborimo za slobodnu kupovinu preko interneta.

Raka

pre 12 godina

Izgleda da mnogima jos uvek nije jasno zasto su marze toliko velike i zasto je sve skupo i pored kvazi konkurencije medju trgovcima u Srbiji.
Mnogo trgovaca ce vam reci da i pored velike marze jedva pokrivaju troskove. Zasto je to tako ? Zasto trgovac na zapadu sa mnogo manjim marzama moze normalno da zaradjuje, a ovde ne ?
Problem je sustinske prirode, sistemska korupcija koja se siri od korena pa sve do najmanje grancice. Na svakoj grani tog stabla postoji "nevidljivi porez" koji zavrsava u necijim dzepovima i to se bukvalno krade od svakog gradjana Srbije - rezultat svega je tezak i skup zivot. U zemljama koje ste pomenuli postoji transparentnost u politici kao i transparentnost u ekonomiji. Ako neko ne valja, ljudi ih smene na izborima, lopove u zatvor i gotova prica. Nazalost tako nesto tesko moze da funkcionise u Srbiji. Problem je u tome sto je ionako niska svest naroda koja unistavana decenijama u socijalizmu, dodatno drasticno unistena u poslednjih 20 godina sa ratovima i sankcijama. Citave generacije su odrastale sa pogresnim sistemom vrednosti. Najveci problem je u tome sto ogromna vecina kriticara u Srbiji bi sutra kada bi dosli u istu sitaciju isto to uradili. U Srbiji mogu da se promene sve partije i garantujem da se nista sustinski nece promeniti. Situacija je beznadezna i ma koliko to glupo zvulo jedini spas se sastoji u povezivanju sa evropskom unijom, cime bi nezavisni kontrolori pocevsi od vrha ucinili drzavu transparentnijom i "naterali" nas da sami sebi cinimo dobro. U Bugarskoj na primer su ministri morali da daju ostavke pod pritiskom EU, kada je uocavana korupcija. Medjutim treba ocekivati veliki otpor prema EU u Srbiji jer koruptivni elementi imaju veliku moc i prividno ce se zalagati za EU, a u stvarnosti ce raditi sve protiv. I to im uopste nece tesko padati jer im nacionalizam i problem Kosova dolazi jos uvek kao kec na dvanaest. To je vec postala standardna kocnica ove zemlje. Kad god nekome zakrci stomak i pocne da postavlja neugodna pitanja, oni ce da viknu Kosovo, svi ce da zacute i vratice se u staro blato.

Nikola

pre 12 godina

Normalno da su najvise u Evropi...

Voleo bih neko da mi objasni kako je moguce da 500g putera od kikirikija kosta kod nas oko 900dinara....ej, bre, pa to je puter od kikirikija...pa on u Americi kosta 0.1$ i to 10kg...

Opameti se Srbijo!

Dimnjačar

pre 12 godina

A što se palite na ovakve tekstove sve je predizbornog karaktera, evo da pojasnim. Proizvođači KROMPIRA prošle godine dobro zaradili ove godine uvezen krompir (neko čuva socijalni mir na račun seljaka). Cena krompira je u vreme Nemačke marke bila 0.65 govorim o maloprodajnoj ceni, što znači da bi sada cena trebela da bude oko 0.65 eure. Prošle godine je bila 100 dinara to jest 1 euro. I naravno neko se sjetio da je to previše seljacima i ove godine su unakaženi.
Pošto ja neznam ko su ovi koi uvoze a čitaoci ovih redova znaju pa nek o tome pišu, da se ne zamlaćujemo ovakvim glupostima.

Dejan

pre 12 godina

Samo 2 primera da je Srbija medju skupljim zemljama u Evropi za shopping, da ne pominjemo razlike u standardu sa ostatkom Evrope:

1) Decja jakna kupljena u Marks & Spencer u Londonu je kostala £18 (puna cena) sto je otprilike 2160 din a identicna jakna u M&S-u u Delta City-u kosta 5000 din. Nema potrebe komentarisati dalje.

2) Zenske baletanke 'Pretty Ballerinas' takodje kupljene u Londonu za £110 (13200 din) kostaju 35000 din u Piramidi.

Say no more...

pre 12 godina

Evo suludog primera - u maloprodaji Swisslion-Takovo prodaje čokolade od 90g za 43 din. Iste takve u Maxiju koštaju 84 din! U čemu je fora? Osim što Swisslion-Takovo nema prodavnice po celoj zemlji. Kad smo kod čokolada, omanji lokalni lanac prodavnica (2-3) u mom gradu prodaje "Najlepše želje" mlečnu čokoladu od 200g za 169 din. Rodić i Maxi su 10 din skuplji, a manje radnje i po 42/43 din!!!
O mesu neću ni da govorim - "gaji/kupi svinje, pa u zamrzivač". Otkupna cena od odgajivača je 4 puta manja od cene u mesari, tako da izađe bar duplo jeftinije sa sve plaćenom strujom i kasapinom.

zvonko

pre 12 godina

Sta pricaju gospoda iz merkatora, pa pouzdano znam da od njih skupljih nema. Konkurentske firme ni ne prate cene u mercatoru jer su nenormalno visoke i van svake logike. Predlazem gospodi iz udruzenje potrosaca da svrate tamo i vide sta su visoke marze. A da ironija bude veca oni otpustaju radnice koje rade za minimalac i uvode vec 8 kasa za samoposluzivanje! Vrhunac pohlepe i bahatosti!

kupac

pre 12 godina

odgovor za "LIDL JE SPAS" : Tacno je ali samo za metropolu i vece gradove ! Ostali koji zive u provinciji....??? Imao sam prilike da letros posetim METRO ; Nisam bas bio prijatno iznenadjen ni cenama ni kvalitetom:-(((

uništeni nezaposleni bivši poreski obveznik

pre 12 godina

Predatori:

-bankari
-političari
-veletrgovine
-popovi
-svi sa budžetske "sise"

Kako onda da privreda u Srbiji da preživi?

Cici

pre 12 godina

• Ma da,vidim sve cveta u Srbiji,kolike su marze.U trznim centrima prazni lokali,u najprometnijim gradskim ulicama,radnje se zatvaraju,ma verujem vam sve sto napisete,trgovci su rak rana ovog drustva a ostalo je sve idealno da idealnije ne moze biti ,xaxaxaxaxa.
(marko, 12. decembar 2011 09:20)

Ne razumem ovog Gospodina. Šta je hteo reći. U Srbiji su cene na jako visokom nivou. Na maloprodajnu cenu utiču mnogo faktora. Ako ih teoretski svrstamo na : cenu koštanja (nabavnu cenu (u trgovini)), maržu i pdv, jasno je da zbog troškova skoro nemoguće da veliki broj domaćih proizvoda bude jeftiniji u zemljama okruženja nego kod nas, ako su marža i pdv približno na istom nivou. A još manje je verovatno da zbog troškova radne snage sa nekim fiksnim troškovima roba u inostranstvu u trgovinama bude jeftinija u odnosu na našu. Postoje razni faktori koji utiču na cenu, najznačajniji je produktivnost ( A što zemlja ima više stanovnika ima i veću šansu da zbog ekonomije obima cena po jedinici bude niža i da se iz marže pokrivaju trgovinski troškovi(poslovanja)).

Pošto sam ja inače radio u trgovini, znam da su kod nas marže nenormalno visoke, plus put robe od proizvođača do potrošača ima mnogo posrednika. Posrednici ucenjuju proizvođače, naplaćuju se i mesta u vitrini kao i u skladištu ( mesto po paleti). Trgovci bili oni veliki ili mali su veoma halapljivi. Neki od trgovaca u proteklih 20 godina su i te kako uvećali svoje bogatstvo... , postali su milioneri ali svoje poslovanje nisu unapredili ni približno koliko su mogli.
Nije argument, pogledaj ove druge oni su još gori, to mi liči kao da sam se vratio u obdanište pa se raspravljam sa ostalim klincima. Problema ima mnogo i treba ih rešavati, ali ako krenemo da ih rešavamo tako što će da filozofiramo šta je veći problem i ko je veći lopov, otići će nam život, a ni jedan bitan problem nećemo rešiti.
Da su trgovci ulagali više u trgovinu i forsirali filozofiju mala marža visoki obim, ulazak velikih trgovinskih lanaca bio bi mnogo teži. Naravno jedan sitan trgovac, sam nije mogao mnogo. Ali je i to problem jer zbog sujete se nisu udružili, dogovorili...

bob

pre 12 godina

Ovo je samo dokaz da u kratkim tekstovima bez detaljnog objasnjenja ne moze nista da se objasni ili detaljno prikaze. Ovaj kao i vecina tekstova slicne vrste koje mozemo ovde procitati su beskorisni zato sto uglavnom unose pometnju i pogresno informisanje javnosti. Tipicno za nas, kada se radi neki posao, radi se ofrlje.
Svaka cast autoru za ulozeni trud ali kada neko zeli ovako na izgled jednostavnu usporedbu cena da napravi morao bi ipak izneti mnogo vise detalja da ne bi doslo do zabune.

Kupac

pre 12 godina

Texas, Carrefour je sve sto hcete osim hard disconta nego planetani lanac HIPERMARKETA Istina je zauzvrat da su u poredjenju sa njim nase Rode, disovi i td obicne piljarnice

Igor

pre 12 godina

@Music by Burk
Ziva istina. Vlasnik sam male radnjice za racunare. Sa 25% marze jedva izlazim na kraj sa svim troskovima. Kirija, porez, plata, doprinosi, takse, struja, telefoni, voda, komunalije, grejanje, knjigovodja, banka, gorivo i jos bar desetak troskova. Sve to treba da se plati a meni sta ostane. Desava se da na kraju pojedinih meseca izadjem samo sa 150e zarade. Sa manjom marzom od ove moze samo da se kaze da bih radio za druge.
Svima koji misle da se trgovci razbijaju od marzi preporucujem da otvore svoje trgovine pa i oni nesto da zarade.

Silver Surfer

pre 12 godina

@ Prodavac tehnike
Aj mi molim te objasni kako u Madjarskoj LED 3D TV sa povracajem PDV-a kosta 500 evra, dok je kod nas takav tv 1300.
Ja sam ovde kupio LCD TV koji je na akciji kostao nesto preko 600 evra (pri cemu sam morao da otvorim cetvore oci posto se ne iznosi svi podaci u specifikacijama a neki su slucajno ili namerno netacni). Isti takav model na prvom sajtu na koji sam naisao kostao je 490 evra.
I jedno i drugo nisu male razlike, ma koliko da si bogat.

Nole

pre 12 godina

Marže trgovaca su i veće, ali najveće su dobavljača inostrane robe koji snadbevaju velike trgovinske lance (od 40% do 100%), jer ovo je Srbija i tako su se mnogi dobavljači i obogatili i došli do prvog miliona (Beko,Spasojević T., i ostali) koji su čak i na crno prodavali svoju robu na buvljaku (i dan danas. Ovo je sve jedna velika zavera protiv stanovništva i ovo skoro da nema nigde u Evropi. Pa veliki lanci u Americi i Evropi rade za 3-4%, a ovde dobavljači i maloprodaja uzimaju od 100 do 130%! Kakva banana zemlja..., ovo je dno dna..

Lale

pre 12 godina

Pitanje visine marži trgovaca kod nas je važno i životno pitanje za standard građana. Mnogo važniji problem nego neka kobajagi velika politička pitanja. Predlažem da vlada hitno uradi propis gde se ograničavaju marže, i naplaćuje od trgovaca visok porez na ekstraprofit.

Icarus

pre 12 godina

Marze u Srbiji su katastrofalne, pocevsi od materijala, plocica, farbe do mleka, cokolade i soka. Ja vec godinama kupujem u Temisvaru gde je sve BAR 3 puta jeftinije! Odeca,obuca, elektronika... nista od toga nisam kupio u Srbiji u poslednjih 3-4 godine, niti cu dokle god su nasi preprodavci ovako bezobrazni! Ovakve marze vredjaju inteligenciju ovog naroda!

Laik

pre 12 godina

Zaista mi nije jasno, zašto sva roba ne može da pojeftini barem 10%. Mnogi veliki trgovinski lanci imaju vikend popust upravo u tom procentu, a subotom i nedeljom ostvare verovatno 80-90% nedeljnog prometa. I ne deluje mi, da su i sa tih -10% nezadovoljni.

Paja

pre 12 godina

Tako nam i treba kada pristajemo da nas pljacka kako ko stigne. Potrebno nam je jedno istinsko udruzenje potrosaca koje ce svake nedelje prezentovati gradjanima odredjen broj artikala sa bezobraznim cenama, recimo neki prehrambeni proizvod ili neka obuca ili odeca, i da uputi javni poziv svim gradjanima da te artikle bojkotuju. Bojkot proizvoda sa nenormalno bezobraznom cenom je jedini nacin da ta cena padne jer kada im niko ne bude kupovao proizvode bice srecni ako zarade kao i njihove kolege u normalnim zemljama sto znaci od 3% do 8%. Ova saopstenja i cudjenja i zgrazavanja i negativni komentari nikoga ne interesuju i zato je bojkot jedina mera koja moze nesto da promeni, sve ostalo je mlacenje prazne slame.

kupac

pre 12 godina

Nemam ulozene ni goveda ni svinje u trgovinu Srbije, pa nmam nameru ni da je na bilo koji nacin pravdam. Samo da iznzsem jedan detalj: ako je otkupna cena nekog poljoprvrednog proizvoda na njivi 0,30€ ja ga ipak kupujem u Carrefour-u pokraj Pariza po ceni oko 2€ po kg. Postoje otkupne centrale koje otkupljuju proizvode od proizvodjaca, lageruju, pa zarezuju svoju marzu, troskove skladistenja, pa taj proizvod tek onda okupljuje trzni lanac koji ga stavlja na tezgu. Izlisno je medjutim reci da su kapitali otkupnih centrala i distribucije megjusobno isprepletani .Jedan poljoprivrednik u Francuskoj nema prakticno nikakve sanse da cenu ugovara sa krajnjim prodavcem. Znaci nase Rode Maxi-i Dis-ovi Idea i neznam ko jos, nisu nista vece ajkule od ovdasnjih Carrefoura,Auchan-a Leclerc-a Casin-a i mnogih drugih.

Music by Burk

pre 12 godina

Onaj ko pise ovakve tekstove nema pojma isto kao i ovaj gospodina Bogosavljevic.
Ja sam vlasnik manje samoposluge i odgovorno tvrdim da marza mora da bude minimalno 20 posto da bih ja zaradio oko 45000 dinara . Kada se od marze oduzmu svi porezi,takse,komunalije,gorivo i ostali troskovi meni ostaje nekoliko procenata od tih 20 posto.
Niko pa ni te strane firme ne mogu da posluju sa 0.5 posto ili 2-3 posto marze.To nisu marze na proizvod sa pdvom ,to su procenti njihove zarade kada se oduzmu svi porezi i troskovi.
Pa kako neko da posluje sa tim malim marzama kad kod nas samo banke uzimaju proviziju od prodavca na placanje karticama od jedan posto!!!
Ako neko neveruje neka lepo otvori prodavnicu pa neka proba da vidi koliko ce da se usreci.

wasa

pre 12 godina

sta koga briga koliko ko zaradjuje u procentima?!?! to su privatne firme i vlasnici rade ono sto zele. nije bre ljudi stos u tome! stos je monopolu koji je drzava dozvolila i o kartelskom udruzivanju trgovaca protiv kojeg drzava ne zeli nista da uradi. to je pitanje korupcije na visokom nivou sa velikim ulozima. setite se uljara koji su priznali kartelsko udruzivanje po pitanju formiranja cena. malo su dobili po tamburi i sve je gurnuto pod tepih.

....

pre 12 godina

gospodo, srpski trgovci placaju najvise taksi u evropi jedna od najglupljih je taksa za odrzavanje aparata za gasenje, taksa za isticanje firmi... drzavni namet je ogroman pa su srpski preduzetnici primorani da dizu marze na odredjene grupe proizvoda. takodje postoje i neprofitne grupe proizvoda kao sto su elektronske dopune(marza3%) cigarete3,8%... tako po ovom tekstu srpski trgovci postadose ekstra profiteri. najveci problem srpske trgovine je monopol koji je drzava svesno nametnula pa zato placamo najskuplji benzin u evropi! jedemo najskuplju hranu...

Prodavac tehnike

pre 12 godina

Mozda su velike marze ali samo u velikim trgovinskim lancima i to na: hranu, odecu, obucu. Marze na tehniku su smesno male i tesko da mogu da opravdaju uopste prodaju - pogotovu kada im se doda obaveza garancije od 2 godine - sve to pada na teret prodavca. Posebna prica su banke - kada god provucete karticu, to prodavca kosta izmedju 2,2%-3,2%. Ako hocete da imate online shop u tom slucaju ce vam banka uzeti 5%-7%. Neko ce reci tehnika je u inostranstvu jeftinija - mozda jeste - kada sam u Nemackoj u Saturnu izvadio Visa karticu, samo su odmahnuli glavom i pokazali mi na znak da primaju samo kes ili EC karticu (gde nema troskova po prodavca)
Bilo bi lepo kada bi banke smanjile svoje provizije (za kartice i kredite) na razuman nivo tako da ne zaradjuju vise od prodavca, onda bi i marze na tehniku bile verovatno manje

Crvenkapa

pre 12 godina

Kakvi su vam ovo populisticki tekstovi zasnovani na netacnim informacijama? Bruto marze (razlika prodajne i nabavne cene) u svetu 0.5-3%!? To moze samo da bude neto margina, nakon sto se od razlike u ceni isplate zarade, renta, drugi operativni troskovi, amortizuju investicije i plate kamate.

Pa samo troskovi rente su sigurno na vecem nivou od 3% prodaje, sta bi ostalo trgovcu?

Proverite ponovo podatke i videcete da su u svim trgovinskim lancima koje pominjete (Tesco, Walmart, Carrefour) marze vece od 20%, a neto margina i kod nasih najvecih trgovinskih lanaca je najcesce nivou od 1.5-2.5%.

texas

pre 12 godina

Carefour, Wallmart i Tesco su tzv. hard diskonti a Maxi su obične samoposluge i imaju različite troškove poslovanja i glupo je uporedjivati njihove marže. Hard diskonti su jeftini jer se nalaze kraj autoputeva van grada gde je zemljište bagatela ili im se čak daje džabe a asortiman im je plitak-od svake vrste artikala imaju po jednu ili dve marke, da bi reducirali troškove nabavke i držanja zaliha. Ako hoćete veliki izbor onda obidjite harddiskonte i idite u centar grada u specijalizovane radnje koje imaju širok i gust asortiman ali uz veće marže jer su troškovi zaliha i nabavki mnogo veći kao i troškovi poslovanja zbog skupih kirija i zemljišta.

Ivan

pre 12 godina

Cene u Srbiji nisu najskuplje u evropi. Medju najeftinijima su. Da o stanarskim troškovima ne pričamo. Otkad živim u Srbiji jedn 60% manje potrošim za hranu i stan(trošjovi).

Stranac(Expat) u Srbiji

Miki

pre 12 godina

Sinoc sam pricao sa prijateljem koji zivi u Cikagu,kupio je Najk patike po ceni od 40$ sto je 3080 dinara,isti takav model je u Djakovim prodavnicama 8990 ili 116$,o razlici u kvalitetu je suvisno govoriti,takodje i o razlici u primanjima,slepi smo pored ociju,sve dok cutimo i trpimo i treba nam tako.

muamua

pre 12 godina

pre nego sto krenete sa ovakvim tekstom razmislite o tome koliko vi naplacujete reklamiranje kod vas,a koliko zemlje u okruzenju i koliko naplacuju druge kompanije u zemlji...mislim da mi necete objaviti koment ali nema veze....

Dejan

pre 12 godina

Jasno je da nas deru kao male majmune a drzava je glavni krivac i tajni finansijeri(svih partija) iz senke koji nas uporno drze zatvorene u getu.Eno vam po oglasima gomila tehnike koju dovlace iz Madjarske i koja sa zaradom preprodavaca opet izadje 20-50% jeftinija nego u nasim monopolistickim trgovinskim lancima.
ps.hoce li uskoro neka nova vest o dolasku Paypal servisa u svrbiju?Dugo je nije bilo pa sam se zabrinuo.

tabasco pete

pre 12 godina

ne volim trgovce ali ovaj tekst je daleko od istine. poredjene su babe i zabe.

poredjeni su podaci o EBIDA i bruto marzi.
za one koje ne znju, kada se od bruto marze odbiju svi zavisni troskovi (prevoz, skladistenje, zakup, plate radnika, struja, komunalije, osiguranje, marketing,...) dobije se EBITDA marza koja jeste u Evropi od 1-5 %.
ono sto je poredjeno ovde su te marze i bruto marze u Srbiji.

U Srbiji su EBITFA marze na nivou Evropskih ili ispod toga, je je generalno nasa trgovina u minusu, bas kao i sve u ovoj zemlji, a izgleda da je najvise u minuu pamet i obrazovanje, jer mi nije jasno kako uopste neko ovakav tekst moze da napise...

marko

pre 12 godina

Ma da,vidim sve cveta u Srbiji,kolike su marze.U trznim centrima prazni lokali,u najprometnijim gradskim ulicama,radnje se zatvaraju,ma verujem vam sve sto napisete,trgovci su rak rana ovog drustva a ostalo je sve idealno da idealnije ne moze biti ,xaxaxaxaxa.

a gde su tek ostali ?

pre 12 godina

Volmart ima mesečni promet kao cela Srbija godišnje. Eto vam teoretičari zavera. Svi hoće samo srpske pare. 90% trgovaca u Srbiji je protiv ulaska evropskih trgovina u Srbiju i protiv evropeizacije Srbije jer im onda 25% neće bit 25 nego 5%, a narod više neće biti gladan. Zato su tu vukadinovići, vučelići i njima slični.

IDE I DO 200%

pre 12 godina

Ma da nasi trgovci uzimaju samo 23% marze to bi bilo super.
Primera radi od proizvodjaca nabavna cena alkohola 96% 1l je 110 din, a u supermarketima je 230 din...

Miki

pre 12 godina

Sinoc sam pricao sa prijateljem koji zivi u Cikagu,kupio je Najk patike po ceni od 40$ sto je 3080 dinara,isti takav model je u Djakovim prodavnicama 8990 ili 116$,o razlici u kvalitetu je suvisno govoriti,takodje i o razlici u primanjima,slepi smo pored ociju,sve dok cutimo i trpimo i treba nam tako.

wasa

pre 12 godina

sta koga briga koliko ko zaradjuje u procentima?!?! to su privatne firme i vlasnici rade ono sto zele. nije bre ljudi stos u tome! stos je monopolu koji je drzava dozvolila i o kartelskom udruzivanju trgovaca protiv kojeg drzava ne zeli nista da uradi. to je pitanje korupcije na visokom nivou sa velikim ulozima. setite se uljara koji su priznali kartelsko udruzivanje po pitanju formiranja cena. malo su dobili po tamburi i sve je gurnuto pod tepih.

IDE I DO 200%

pre 12 godina

Ma da nasi trgovci uzimaju samo 23% marze to bi bilo super.
Primera radi od proizvodjaca nabavna cena alkohola 96% 1l je 110 din, a u supermarketima je 230 din...

a gde su tek ostali ?

pre 12 godina

Volmart ima mesečni promet kao cela Srbija godišnje. Eto vam teoretičari zavera. Svi hoće samo srpske pare. 90% trgovaca u Srbiji je protiv ulaska evropskih trgovina u Srbiju i protiv evropeizacije Srbije jer im onda 25% neće bit 25 nego 5%, a narod više neće biti gladan. Zato su tu vukadinovići, vučelići i njima slični.

Music by Burk

pre 12 godina

Onaj ko pise ovakve tekstove nema pojma isto kao i ovaj gospodina Bogosavljevic.
Ja sam vlasnik manje samoposluge i odgovorno tvrdim da marza mora da bude minimalno 20 posto da bih ja zaradio oko 45000 dinara . Kada se od marze oduzmu svi porezi,takse,komunalije,gorivo i ostali troskovi meni ostaje nekoliko procenata od tih 20 posto.
Niko pa ni te strane firme ne mogu da posluju sa 0.5 posto ili 2-3 posto marze.To nisu marze na proizvod sa pdvom ,to su procenti njihove zarade kada se oduzmu svi porezi i troskovi.
Pa kako neko da posluje sa tim malim marzama kad kod nas samo banke uzimaju proviziju od prodavca na placanje karticama od jedan posto!!!
Ako neko neveruje neka lepo otvori prodavnicu pa neka proba da vidi koliko ce da se usreci.

Dejan

pre 12 godina

Jasno je da nas deru kao male majmune a drzava je glavni krivac i tajni finansijeri(svih partija) iz senke koji nas uporno drze zatvorene u getu.Eno vam po oglasima gomila tehnike koju dovlace iz Madjarske i koja sa zaradom preprodavaca opet izadje 20-50% jeftinija nego u nasim monopolistickim trgovinskim lancima.
ps.hoce li uskoro neka nova vest o dolasku Paypal servisa u svrbiju?Dugo je nije bilo pa sam se zabrinuo.

Dejan

pre 12 godina

Samo 2 primera da je Srbija medju skupljim zemljama u Evropi za shopping, da ne pominjemo razlike u standardu sa ostatkom Evrope:

1) Decja jakna kupljena u Marks & Spencer u Londonu je kostala £18 (puna cena) sto je otprilike 2160 din a identicna jakna u M&S-u u Delta City-u kosta 5000 din. Nema potrebe komentarisati dalje.

2) Zenske baletanke 'Pretty Ballerinas' takodje kupljene u Londonu za £110 (13200 din) kostaju 35000 din u Piramidi.

Say no more...

tabasco pete

pre 12 godina

ne volim trgovce ali ovaj tekst je daleko od istine. poredjene su babe i zabe.

poredjeni su podaci o EBIDA i bruto marzi.
za one koje ne znju, kada se od bruto marze odbiju svi zavisni troskovi (prevoz, skladistenje, zakup, plate radnika, struja, komunalije, osiguranje, marketing,...) dobije se EBITDA marza koja jeste u Evropi od 1-5 %.
ono sto je poredjeno ovde su te marze i bruto marze u Srbiji.

U Srbiji su EBITFA marze na nivou Evropskih ili ispod toga, je je generalno nasa trgovina u minusu, bas kao i sve u ovoj zemlji, a izgleda da je najvise u minuu pamet i obrazovanje, jer mi nije jasno kako uopste neko ovakav tekst moze da napise...

Crvenkapa

pre 12 godina

Kakvi su vam ovo populisticki tekstovi zasnovani na netacnim informacijama? Bruto marze (razlika prodajne i nabavne cene) u svetu 0.5-3%!? To moze samo da bude neto margina, nakon sto se od razlike u ceni isplate zarade, renta, drugi operativni troskovi, amortizuju investicije i plate kamate.

Pa samo troskovi rente su sigurno na vecem nivou od 3% prodaje, sta bi ostalo trgovcu?

Proverite ponovo podatke i videcete da su u svim trgovinskim lancima koje pominjete (Tesco, Walmart, Carrefour) marze vece od 20%, a neto margina i kod nasih najvecih trgovinskih lanaca je najcesce nivou od 1.5-2.5%.

....

pre 12 godina

gospodo, srpski trgovci placaju najvise taksi u evropi jedna od najglupljih je taksa za odrzavanje aparata za gasenje, taksa za isticanje firmi... drzavni namet je ogroman pa su srpski preduzetnici primorani da dizu marze na odredjene grupe proizvoda. takodje postoje i neprofitne grupe proizvoda kao sto su elektronske dopune(marza3%) cigarete3,8%... tako po ovom tekstu srpski trgovci postadose ekstra profiteri. najveci problem srpske trgovine je monopol koji je drzava svesno nametnula pa zato placamo najskuplji benzin u evropi! jedemo najskuplju hranu...

muamua

pre 12 godina

pre nego sto krenete sa ovakvim tekstom razmislite o tome koliko vi naplacujete reklamiranje kod vas,a koliko zemlje u okruzenju i koliko naplacuju druge kompanije u zemlji...mislim da mi necete objaviti koment ali nema veze....

marko

pre 12 godina

Ma da,vidim sve cveta u Srbiji,kolike su marze.U trznim centrima prazni lokali,u najprometnijim gradskim ulicama,radnje se zatvaraju,ma verujem vam sve sto napisete,trgovci su rak rana ovog drustva a ostalo je sve idealno da idealnije ne moze biti ,xaxaxaxaxa.

Nikola

pre 12 godina

Normalno da su najvise u Evropi...

Voleo bih neko da mi objasni kako je moguce da 500g putera od kikirikija kosta kod nas oko 900dinara....ej, bre, pa to je puter od kikirikija...pa on u Americi kosta 0.1$ i to 10kg...

Opameti se Srbijo!

Prodavac tehnike

pre 12 godina

Mozda su velike marze ali samo u velikim trgovinskim lancima i to na: hranu, odecu, obucu. Marze na tehniku su smesno male i tesko da mogu da opravdaju uopste prodaju - pogotovu kada im se doda obaveza garancije od 2 godine - sve to pada na teret prodavca. Posebna prica su banke - kada god provucete karticu, to prodavca kosta izmedju 2,2%-3,2%. Ako hocete da imate online shop u tom slucaju ce vam banka uzeti 5%-7%. Neko ce reci tehnika je u inostranstvu jeftinija - mozda jeste - kada sam u Nemackoj u Saturnu izvadio Visa karticu, samo su odmahnuli glavom i pokazali mi na znak da primaju samo kes ili EC karticu (gde nema troskova po prodavca)
Bilo bi lepo kada bi banke smanjile svoje provizije (za kartice i kredite) na razuman nivo tako da ne zaradjuju vise od prodavca, onda bi i marze na tehniku bile verovatno manje

Ivan

pre 12 godina

Cene u Srbiji nisu najskuplje u evropi. Medju najeftinijima su. Da o stanarskim troškovima ne pričamo. Otkad živim u Srbiji jedn 60% manje potrošim za hranu i stan(trošjovi).

Stranac(Expat) u Srbiji

uništeni nezaposleni bivši poreski obveznik

pre 12 godina

Predatori:

-bankari
-političari
-veletrgovine
-popovi
-svi sa budžetske "sise"

Kako onda da privreda u Srbiji da preživi?

Igor

pre 12 godina

@Music by Burk
Ziva istina. Vlasnik sam male radnjice za racunare. Sa 25% marze jedva izlazim na kraj sa svim troskovima. Kirija, porez, plata, doprinosi, takse, struja, telefoni, voda, komunalije, grejanje, knjigovodja, banka, gorivo i jos bar desetak troskova. Sve to treba da se plati a meni sta ostane. Desava se da na kraju pojedinih meseca izadjem samo sa 150e zarade. Sa manjom marzom od ove moze samo da se kaze da bih radio za druge.
Svima koji misle da se trgovci razbijaju od marzi preporucujem da otvore svoje trgovine pa i oni nesto da zarade.

texas

pre 12 godina

Carefour, Wallmart i Tesco su tzv. hard diskonti a Maxi su obične samoposluge i imaju različite troškove poslovanja i glupo je uporedjivati njihove marže. Hard diskonti su jeftini jer se nalaze kraj autoputeva van grada gde je zemljište bagatela ili im se čak daje džabe a asortiman im je plitak-od svake vrste artikala imaju po jednu ili dve marke, da bi reducirali troškove nabavke i držanja zaliha. Ako hoćete veliki izbor onda obidjite harddiskonte i idite u centar grada u specijalizovane radnje koje imaju širok i gust asortiman ali uz veće marže jer su troškovi zaliha i nabavki mnogo veći kao i troškovi poslovanja zbog skupih kirija i zemljišta.

kupac

pre 12 godina

Nemam ulozene ni goveda ni svinje u trgovinu Srbije, pa nmam nameru ni da je na bilo koji nacin pravdam. Samo da iznzsem jedan detalj: ako je otkupna cena nekog poljoprvrednog proizvoda na njivi 0,30€ ja ga ipak kupujem u Carrefour-u pokraj Pariza po ceni oko 2€ po kg. Postoje otkupne centrale koje otkupljuju proizvode od proizvodjaca, lageruju, pa zarezuju svoju marzu, troskove skladistenja, pa taj proizvod tek onda okupljuje trzni lanac koji ga stavlja na tezgu. Izlisno je medjutim reci da su kapitali otkupnih centrala i distribucije megjusobno isprepletani .Jedan poljoprivrednik u Francuskoj nema prakticno nikakve sanse da cenu ugovara sa krajnjim prodavcem. Znaci nase Rode Maxi-i Dis-ovi Idea i neznam ko jos, nisu nista vece ajkule od ovdasnjih Carrefoura,Auchan-a Leclerc-a Casin-a i mnogih drugih.

pre 12 godina

Evo suludog primera - u maloprodaji Swisslion-Takovo prodaje čokolade od 90g za 43 din. Iste takve u Maxiju koštaju 84 din! U čemu je fora? Osim što Swisslion-Takovo nema prodavnice po celoj zemlji. Kad smo kod čokolada, omanji lokalni lanac prodavnica (2-3) u mom gradu prodaje "Najlepše želje" mlečnu čokoladu od 200g za 169 din. Rodić i Maxi su 10 din skuplji, a manje radnje i po 42/43 din!!!
O mesu neću ni da govorim - "gaji/kupi svinje, pa u zamrzivač". Otkupna cena od odgajivača je 4 puta manja od cene u mesari, tako da izađe bar duplo jeftinije sa sve plaćenom strujom i kasapinom.

Raka

pre 12 godina

Izgleda da mnogima jos uvek nije jasno zasto su marze toliko velike i zasto je sve skupo i pored kvazi konkurencije medju trgovcima u Srbiji.
Mnogo trgovaca ce vam reci da i pored velike marze jedva pokrivaju troskove. Zasto je to tako ? Zasto trgovac na zapadu sa mnogo manjim marzama moze normalno da zaradjuje, a ovde ne ?
Problem je sustinske prirode, sistemska korupcija koja se siri od korena pa sve do najmanje grancice. Na svakoj grani tog stabla postoji "nevidljivi porez" koji zavrsava u necijim dzepovima i to se bukvalno krade od svakog gradjana Srbije - rezultat svega je tezak i skup zivot. U zemljama koje ste pomenuli postoji transparentnost u politici kao i transparentnost u ekonomiji. Ako neko ne valja, ljudi ih smene na izborima, lopove u zatvor i gotova prica. Nazalost tako nesto tesko moze da funkcionise u Srbiji. Problem je u tome sto je ionako niska svest naroda koja unistavana decenijama u socijalizmu, dodatno drasticno unistena u poslednjih 20 godina sa ratovima i sankcijama. Citave generacije su odrastale sa pogresnim sistemom vrednosti. Najveci problem je u tome sto ogromna vecina kriticara u Srbiji bi sutra kada bi dosli u istu sitaciju isto to uradili. U Srbiji mogu da se promene sve partije i garantujem da se nista sustinski nece promeniti. Situacija je beznadezna i ma koliko to glupo zvulo jedini spas se sastoji u povezivanju sa evropskom unijom, cime bi nezavisni kontrolori pocevsi od vrha ucinili drzavu transparentnijom i "naterali" nas da sami sebi cinimo dobro. U Bugarskoj na primer su ministri morali da daju ostavke pod pritiskom EU, kada je uocavana korupcija. Medjutim treba ocekivati veliki otpor prema EU u Srbiji jer koruptivni elementi imaju veliku moc i prividno ce se zalagati za EU, a u stvarnosti ce raditi sve protiv. I to im uopste nece tesko padati jer im nacionalizam i problem Kosova dolazi jos uvek kao kec na dvanaest. To je vec postala standardna kocnica ove zemlje. Kad god nekome zakrci stomak i pocne da postavlja neugodna pitanja, oni ce da viknu Kosovo, svi ce da zacute i vratice se u staro blato.

Silver Surfer

pre 12 godina

@ Prodavac tehnike
Aj mi molim te objasni kako u Madjarskoj LED 3D TV sa povracajem PDV-a kosta 500 evra, dok je kod nas takav tv 1300.
Ja sam ovde kupio LCD TV koji je na akciji kostao nesto preko 600 evra (pri cemu sam morao da otvorim cetvore oci posto se ne iznosi svi podaci u specifikacijama a neki su slucajno ili namerno netacni). Isti takav model na prvom sajtu na koji sam naisao kostao je 490 evra.
I jedno i drugo nisu male razlike, ma koliko da si bogat.

zvonko

pre 12 godina

Sta pricaju gospoda iz merkatora, pa pouzdano znam da od njih skupljih nema. Konkurentske firme ni ne prate cene u mercatoru jer su nenormalno visoke i van svake logike. Predlazem gospodi iz udruzenje potrosaca da svrate tamo i vide sta su visoke marze. A da ironija bude veca oni otpustaju radnice koje rade za minimalac i uvode vec 8 kasa za samoposluzivanje! Vrhunac pohlepe i bahatosti!

Nole

pre 12 godina

Marže trgovaca su i veće, ali najveće su dobavljača inostrane robe koji snadbevaju velike trgovinske lance (od 40% do 100%), jer ovo je Srbija i tako su se mnogi dobavljači i obogatili i došli do prvog miliona (Beko,Spasojević T., i ostali) koji su čak i na crno prodavali svoju robu na buvljaku (i dan danas. Ovo je sve jedna velika zavera protiv stanovništva i ovo skoro da nema nigde u Evropi. Pa veliki lanci u Americi i Evropi rade za 3-4%, a ovde dobavljači i maloprodaja uzimaju od 100 do 130%! Kakva banana zemlja..., ovo je dno dna..

Paja

pre 12 godina

Tako nam i treba kada pristajemo da nas pljacka kako ko stigne. Potrebno nam je jedno istinsko udruzenje potrosaca koje ce svake nedelje prezentovati gradjanima odredjen broj artikala sa bezobraznim cenama, recimo neki prehrambeni proizvod ili neka obuca ili odeca, i da uputi javni poziv svim gradjanima da te artikle bojkotuju. Bojkot proizvoda sa nenormalno bezobraznom cenom je jedini nacin da ta cena padne jer kada im niko ne bude kupovao proizvode bice srecni ako zarade kao i njihove kolege u normalnim zemljama sto znaci od 3% do 8%. Ova saopstenja i cudjenja i zgrazavanja i negativni komentari nikoga ne interesuju i zato je bojkot jedina mera koja moze nesto da promeni, sve ostalo je mlacenje prazne slame.

Laik

pre 12 godina

Zaista mi nije jasno, zašto sva roba ne može da pojeftini barem 10%. Mnogi veliki trgovinski lanci imaju vikend popust upravo u tom procentu, a subotom i nedeljom ostvare verovatno 80-90% nedeljnog prometa. I ne deluje mi, da su i sa tih -10% nezadovoljni.

Lale

pre 12 godina

Pitanje visine marži trgovaca kod nas je važno i životno pitanje za standard građana. Mnogo važniji problem nego neka kobajagi velika politička pitanja. Predlažem da vlada hitno uradi propis gde se ograničavaju marže, i naplaćuje od trgovaca visok porez na ekstraprofit.

kupac

pre 12 godina

odgovor za "LIDL JE SPAS" : Tacno je ali samo za metropolu i vece gradove ! Ostali koji zive u provinciji....??? Imao sam prilike da letros posetim METRO ; Nisam bas bio prijatno iznenadjen ni cenama ni kvalitetom:-(((

Icarus

pre 12 godina

Marze u Srbiji su katastrofalne, pocevsi od materijala, plocica, farbe do mleka, cokolade i soka. Ja vec godinama kupujem u Temisvaru gde je sve BAR 3 puta jeftinije! Odeca,obuca, elektronika... nista od toga nisam kupio u Srbiji u poslednjih 3-4 godine, niti cu dokle god su nasi preprodavci ovako bezobrazni! Ovakve marze vredjaju inteligenciju ovog naroda!

bob

pre 12 godina

Ovo je samo dokaz da u kratkim tekstovima bez detaljnog objasnjenja ne moze nista da se objasni ili detaljno prikaze. Ovaj kao i vecina tekstova slicne vrste koje mozemo ovde procitati su beskorisni zato sto uglavnom unose pometnju i pogresno informisanje javnosti. Tipicno za nas, kada se radi neki posao, radi se ofrlje.
Svaka cast autoru za ulozeni trud ali kada neko zeli ovako na izgled jednostavnu usporedbu cena da napravi morao bi ipak izneti mnogo vise detalja da ne bi doslo do zabune.

Kupac

pre 12 godina

Texas, Carrefour je sve sto hcete osim hard disconta nego planetani lanac HIPERMARKETA Istina je zauzvrat da su u poredjenju sa njim nase Rode, disovi i td obicne piljarnice

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Poštovani sugrađani, nama je hitno potrebno da se izborimo za liberalizaciju uvoza za lične potrebe i da se konačno uvede red u carinsku službu (da prestanu da prisvajaju sve što im zapadne za oko, što se posle zavede kao izgubljena pošiljka)! Po svaku cenu! Domaće pijavice neće same od sebe odustati od enormne zarade, državi ne pada na pamet da obuzda monopolističko ponašanje...nema nam spasa ako se ne izborimo za slobodnu kupovinu preko interneta.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Nikola, 12. decembar 2011 14:35)

Da naši deru sa cenama, deru...
Ali gde nađe ti kikiriki puter od 10 kg za 0,1USD? Možda onaj za stočni koncentrat?
U Wallmartu za 500gr cena 1,96USD

Banat

pre 12 godina

Ljudi, nemoj samo da nasedate na price o marzama. Jedno je Maxi, a drugo lokalna prodavnica koju drze keva & cale.

Mali MORAJU da imaju marze od 25% da bi skrpili kraj s krajem, Maxi ne mora. Maxi moze da ostane drzavi duzan 3 milijarde dinara, da otpusta trudnice, da dobija zemljiste za kukuriku, a keva i cale dobiju po fanfulji cim ne uplate 1000 din za neku glupost. Ovo je lopovska drzava koja satire privatnu inicijativu, ideje, proaktivnost, rad i trud. Sta vam je?!

Pa, udjite sutra u prvu prodavnicu koju drzi neki vas sugradjanin i pitajte ga da vam da spisak (ko rolna WC papira garant) nameta koje MORA da plati mesecno. Sto ovima u Beogradu, sto lokalnim lopurdama.

Imao sam uvid u firmarinu (jedan od tih retardiranih lokalnih poreza) za centralnu zonu u Zrenjaninu, odakle sam. Kosta 14 dinara dnevno po metru kvadratnom. Bez 50m2 prostora, ti ne mozes nista da imas. To je 700 dnevno x 30 dana (ne j+bavaju vikende). 200 evra. Samo na to. 50m2 je apsolutni minimum. Sta je sa onima koji u zakupu imaju po 100 i vise kvadrata? U zakupu, rekoh. To je jos 1500-2000 evra minimum, ako imas 100m2 u centru.

A u Gradskoj upravi ima viska 100 ljudi! 100 plata, 100 doprinosa, 100 mobilnih, 100 ovoga i onoga... 100 glasova, na kraju krajeva. Ej, pa polako malo... S grbace da sidje tih 100 pa cemo rado da pricamo o dazbinama.

Drzava je nas najveci neprijatelj, a lice te drzave je birokratija. Ne privatnici. Privatnici liju krv i znoj i finansiraju kancer na telu ovog drustva. Kad naletite na nesto sto kosta 3x vise u radnjici na cosku nego neznamukojojvelikojradnji, sad znate zasto je to tako.

Cici

pre 12 godina

• Ma da,vidim sve cveta u Srbiji,kolike su marze.U trznim centrima prazni lokali,u najprometnijim gradskim ulicama,radnje se zatvaraju,ma verujem vam sve sto napisete,trgovci su rak rana ovog drustva a ostalo je sve idealno da idealnije ne moze biti ,xaxaxaxaxa.
(marko, 12. decembar 2011 09:20)

Ne razumem ovog Gospodina. Šta je hteo reći. U Srbiji su cene na jako visokom nivou. Na maloprodajnu cenu utiču mnogo faktora. Ako ih teoretski svrstamo na : cenu koštanja (nabavnu cenu (u trgovini)), maržu i pdv, jasno je da zbog troškova skoro nemoguće da veliki broj domaćih proizvoda bude jeftiniji u zemljama okruženja nego kod nas, ako su marža i pdv približno na istom nivou. A još manje je verovatno da zbog troškova radne snage sa nekim fiksnim troškovima roba u inostranstvu u trgovinama bude jeftinija u odnosu na našu. Postoje razni faktori koji utiču na cenu, najznačajniji je produktivnost ( A što zemlja ima više stanovnika ima i veću šansu da zbog ekonomije obima cena po jedinici bude niža i da se iz marže pokrivaju trgovinski troškovi(poslovanja)).

Pošto sam ja inače radio u trgovini, znam da su kod nas marže nenormalno visoke, plus put robe od proizvođača do potrošača ima mnogo posrednika. Posrednici ucenjuju proizvođače, naplaćuju se i mesta u vitrini kao i u skladištu ( mesto po paleti). Trgovci bili oni veliki ili mali su veoma halapljivi. Neki od trgovaca u proteklih 20 godina su i te kako uvećali svoje bogatstvo... , postali su milioneri ali svoje poslovanje nisu unapredili ni približno koliko su mogli.
Nije argument, pogledaj ove druge oni su još gori, to mi liči kao da sam se vratio u obdanište pa se raspravljam sa ostalim klincima. Problema ima mnogo i treba ih rešavati, ali ako krenemo da ih rešavamo tako što će da filozofiramo šta je veći problem i ko je veći lopov, otići će nam život, a ni jedan bitan problem nećemo rešiti.
Da su trgovci ulagali više u trgovinu i forsirali filozofiju mala marža visoki obim, ulazak velikih trgovinskih lanaca bio bi mnogo teži. Naravno jedan sitan trgovac, sam nije mogao mnogo. Ali je i to problem jer zbog sujete se nisu udružili, dogovorili...

Dimnjačar

pre 12 godina

A što se palite na ovakve tekstove sve je predizbornog karaktera, evo da pojasnim. Proizvođači KROMPIRA prošle godine dobro zaradili ove godine uvezen krompir (neko čuva socijalni mir na račun seljaka). Cena krompira je u vreme Nemačke marke bila 0.65 govorim o maloprodajnoj ceni, što znači da bi sada cena trebela da bude oko 0.65 eure. Prošle godine je bila 100 dinara to jest 1 euro. I naravno neko se sjetio da je to previše seljacima i ove godine su unakaženi.
Pošto ja neznam ko su ovi koi uvoze a čitaoci ovih redova znaju pa nek o tome pišu, da se ne zamlaćujemo ovakvim glupostima.

Ivan

pre 12 godina

Cene u Srbiji nisu najskuplje u evropi. Medju najeftinijima su. Da o stanarskim troškovima ne pričamo. Otkad živim u Srbiji jedn 60% manje potrošim za hranu i stan(trošjovi).

Stranac(Expat) u Srbiji

Music by Burk

pre 12 godina

Onaj ko pise ovakve tekstove nema pojma isto kao i ovaj gospodina Bogosavljevic.
Ja sam vlasnik manje samoposluge i odgovorno tvrdim da marza mora da bude minimalno 20 posto da bih ja zaradio oko 45000 dinara . Kada se od marze oduzmu svi porezi,takse,komunalije,gorivo i ostali troskovi meni ostaje nekoliko procenata od tih 20 posto.
Niko pa ni te strane firme ne mogu da posluju sa 0.5 posto ili 2-3 posto marze.To nisu marze na proizvod sa pdvom ,to su procenti njihove zarade kada se oduzmu svi porezi i troskovi.
Pa kako neko da posluje sa tim malim marzama kad kod nas samo banke uzimaju proviziju od prodavca na placanje karticama od jedan posto!!!
Ako neko neveruje neka lepo otvori prodavnicu pa neka proba da vidi koliko ce da se usreci.

marko

pre 12 godina

Ma da,vidim sve cveta u Srbiji,kolike su marze.U trznim centrima prazni lokali,u najprometnijim gradskim ulicama,radnje se zatvaraju,ma verujem vam sve sto napisete,trgovci su rak rana ovog drustva a ostalo je sve idealno da idealnije ne moze biti ,xaxaxaxaxa.

tabasco pete

pre 12 godina

ne volim trgovce ali ovaj tekst je daleko od istine. poredjene su babe i zabe.

poredjeni su podaci o EBIDA i bruto marzi.
za one koje ne znju, kada se od bruto marze odbiju svi zavisni troskovi (prevoz, skladistenje, zakup, plate radnika, struja, komunalije, osiguranje, marketing,...) dobije se EBITDA marza koja jeste u Evropi od 1-5 %.
ono sto je poredjeno ovde su te marze i bruto marze u Srbiji.

U Srbiji su EBITFA marze na nivou Evropskih ili ispod toga, je je generalno nasa trgovina u minusu, bas kao i sve u ovoj zemlji, a izgleda da je najvise u minuu pamet i obrazovanje, jer mi nije jasno kako uopste neko ovakav tekst moze da napise...

Crvenkapa

pre 12 godina

Kakvi su vam ovo populisticki tekstovi zasnovani na netacnim informacijama? Bruto marze (razlika prodajne i nabavne cene) u svetu 0.5-3%!? To moze samo da bude neto margina, nakon sto se od razlike u ceni isplate zarade, renta, drugi operativni troskovi, amortizuju investicije i plate kamate.

Pa samo troskovi rente su sigurno na vecem nivou od 3% prodaje, sta bi ostalo trgovcu?

Proverite ponovo podatke i videcete da su u svim trgovinskim lancima koje pominjete (Tesco, Walmart, Carrefour) marze vece od 20%, a neto margina i kod nasih najvecih trgovinskih lanaca je najcesce nivou od 1.5-2.5%.

....

pre 12 godina

gospodo, srpski trgovci placaju najvise taksi u evropi jedna od najglupljih je taksa za odrzavanje aparata za gasenje, taksa za isticanje firmi... drzavni namet je ogroman pa su srpski preduzetnici primorani da dizu marze na odredjene grupe proizvoda. takodje postoje i neprofitne grupe proizvoda kao sto su elektronske dopune(marza3%) cigarete3,8%... tako po ovom tekstu srpski trgovci postadose ekstra profiteri. najveci problem srpske trgovine je monopol koji je drzava svesno nametnula pa zato placamo najskuplji benzin u evropi! jedemo najskuplju hranu...

muamua

pre 12 godina

pre nego sto krenete sa ovakvim tekstom razmislite o tome koliko vi naplacujete reklamiranje kod vas,a koliko zemlje u okruzenju i koliko naplacuju druge kompanije u zemlji...mislim da mi necete objaviti koment ali nema veze....

texas

pre 12 godina

Carefour, Wallmart i Tesco su tzv. hard diskonti a Maxi su obične samoposluge i imaju različite troškove poslovanja i glupo je uporedjivati njihove marže. Hard diskonti su jeftini jer se nalaze kraj autoputeva van grada gde je zemljište bagatela ili im se čak daje džabe a asortiman im je plitak-od svake vrste artikala imaju po jednu ili dve marke, da bi reducirali troškove nabavke i držanja zaliha. Ako hoćete veliki izbor onda obidjite harddiskonte i idite u centar grada u specijalizovane radnje koje imaju širok i gust asortiman ali uz veće marže jer su troškovi zaliha i nabavki mnogo veći kao i troškovi poslovanja zbog skupih kirija i zemljišta.

Prodavac tehnike

pre 12 godina

Mozda su velike marze ali samo u velikim trgovinskim lancima i to na: hranu, odecu, obucu. Marze na tehniku su smesno male i tesko da mogu da opravdaju uopste prodaju - pogotovu kada im se doda obaveza garancije od 2 godine - sve to pada na teret prodavca. Posebna prica su banke - kada god provucete karticu, to prodavca kosta izmedju 2,2%-3,2%. Ako hocete da imate online shop u tom slucaju ce vam banka uzeti 5%-7%. Neko ce reci tehnika je u inostranstvu jeftinija - mozda jeste - kada sam u Nemackoj u Saturnu izvadio Visa karticu, samo su odmahnuli glavom i pokazali mi na znak da primaju samo kes ili EC karticu (gde nema troskova po prodavca)
Bilo bi lepo kada bi banke smanjile svoje provizije (za kartice i kredite) na razuman nivo tako da ne zaradjuju vise od prodavca, onda bi i marze na tehniku bile verovatno manje

kupac

pre 12 godina

Nemam ulozene ni goveda ni svinje u trgovinu Srbije, pa nmam nameru ni da je na bilo koji nacin pravdam. Samo da iznzsem jedan detalj: ako je otkupna cena nekog poljoprvrednog proizvoda na njivi 0,30€ ja ga ipak kupujem u Carrefour-u pokraj Pariza po ceni oko 2€ po kg. Postoje otkupne centrale koje otkupljuju proizvode od proizvodjaca, lageruju, pa zarezuju svoju marzu, troskove skladistenja, pa taj proizvod tek onda okupljuje trzni lanac koji ga stavlja na tezgu. Izlisno je medjutim reci da su kapitali otkupnih centrala i distribucije megjusobno isprepletani .Jedan poljoprivrednik u Francuskoj nema prakticno nikakve sanse da cenu ugovara sa krajnjim prodavcem. Znaci nase Rode Maxi-i Dis-ovi Idea i neznam ko jos, nisu nista vece ajkule od ovdasnjih Carrefoura,Auchan-a Leclerc-a Casin-a i mnogih drugih.

Dimnjačar

pre 12 godina

A što se palite na ovakve tekstove sve je predizbornog karaktera, evo da pojasnim. Proizvođači KROMPIRA prošle godine dobro zaradili ove godine uvezen krompir (neko čuva socijalni mir na račun seljaka). Cena krompira je u vreme Nemačke marke bila 0.65 govorim o maloprodajnoj ceni, što znači da bi sada cena trebela da bude oko 0.65 eure. Prošle godine je bila 100 dinara to jest 1 euro. I naravno neko se sjetio da je to previše seljacima i ove godine su unakaženi.
Pošto ja neznam ko su ovi koi uvoze a čitaoci ovih redova znaju pa nek o tome pišu, da se ne zamlaćujemo ovakvim glupostima.

a gde su tek ostali ?

pre 12 godina

Volmart ima mesečni promet kao cela Srbija godišnje. Eto vam teoretičari zavera. Svi hoće samo srpske pare. 90% trgovaca u Srbiji je protiv ulaska evropskih trgovina u Srbiju i protiv evropeizacije Srbije jer im onda 25% neće bit 25 nego 5%, a narod više neće biti gladan. Zato su tu vukadinovići, vučelići i njima slični.

Miki

pre 12 godina

Sinoc sam pricao sa prijateljem koji zivi u Cikagu,kupio je Najk patike po ceni od 40$ sto je 3080 dinara,isti takav model je u Djakovim prodavnicama 8990 ili 116$,o razlici u kvalitetu je suvisno govoriti,takodje i o razlici u primanjima,slepi smo pored ociju,sve dok cutimo i trpimo i treba nam tako.

Igor

pre 12 godina

@Music by Burk
Ziva istina. Vlasnik sam male radnjice za racunare. Sa 25% marze jedva izlazim na kraj sa svim troskovima. Kirija, porez, plata, doprinosi, takse, struja, telefoni, voda, komunalije, grejanje, knjigovodja, banka, gorivo i jos bar desetak troskova. Sve to treba da se plati a meni sta ostane. Desava se da na kraju pojedinih meseca izadjem samo sa 150e zarade. Sa manjom marzom od ove moze samo da se kaze da bih radio za druge.
Svima koji misle da se trgovci razbijaju od marzi preporucujem da otvore svoje trgovine pa i oni nesto da zarade.

IDE I DO 200%

pre 12 godina

Ma da nasi trgovci uzimaju samo 23% marze to bi bilo super.
Primera radi od proizvodjaca nabavna cena alkohola 96% 1l je 110 din, a u supermarketima je 230 din...

zvonko

pre 12 godina

Sta pricaju gospoda iz merkatora, pa pouzdano znam da od njih skupljih nema. Konkurentske firme ni ne prate cene u mercatoru jer su nenormalno visoke i van svake logike. Predlazem gospodi iz udruzenje potrosaca da svrate tamo i vide sta su visoke marze. A da ironija bude veca oni otpustaju radnice koje rade za minimalac i uvode vec 8 kasa za samoposluzivanje! Vrhunac pohlepe i bahatosti!

Dejan

pre 12 godina

Jasno je da nas deru kao male majmune a drzava je glavni krivac i tajni finansijeri(svih partija) iz senke koji nas uporno drze zatvorene u getu.Eno vam po oglasima gomila tehnike koju dovlace iz Madjarske i koja sa zaradom preprodavaca opet izadje 20-50% jeftinija nego u nasim monopolistickim trgovinskim lancima.
ps.hoce li uskoro neka nova vest o dolasku Paypal servisa u svrbiju?Dugo je nije bilo pa sam se zabrinuo.

wasa

pre 12 godina

sta koga briga koliko ko zaradjuje u procentima?!?! to su privatne firme i vlasnici rade ono sto zele. nije bre ljudi stos u tome! stos je monopolu koji je drzava dozvolila i o kartelskom udruzivanju trgovaca protiv kojeg drzava ne zeli nista da uradi. to je pitanje korupcije na visokom nivou sa velikim ulozima. setite se uljara koji su priznali kartelsko udruzivanje po pitanju formiranja cena. malo su dobili po tamburi i sve je gurnuto pod tepih.

kupac

pre 12 godina

odgovor za "LIDL JE SPAS" : Tacno je ali samo za metropolu i vece gradove ! Ostali koji zive u provinciji....??? Imao sam prilike da letros posetim METRO ; Nisam bas bio prijatno iznenadjen ni cenama ni kvalitetom:-(((

Nikola

pre 12 godina

Normalno da su najvise u Evropi...

Voleo bih neko da mi objasni kako je moguce da 500g putera od kikirikija kosta kod nas oko 900dinara....ej, bre, pa to je puter od kikirikija...pa on u Americi kosta 0.1$ i to 10kg...

Opameti se Srbijo!

Icarus

pre 12 godina

Marze u Srbiji su katastrofalne, pocevsi od materijala, plocica, farbe do mleka, cokolade i soka. Ja vec godinama kupujem u Temisvaru gde je sve BAR 3 puta jeftinije! Odeca,obuca, elektronika... nista od toga nisam kupio u Srbiji u poslednjih 3-4 godine, niti cu dokle god su nasi preprodavci ovako bezobrazni! Ovakve marze vredjaju inteligenciju ovog naroda!

Laik

pre 12 godina

Zaista mi nije jasno, zašto sva roba ne može da pojeftini barem 10%. Mnogi veliki trgovinski lanci imaju vikend popust upravo u tom procentu, a subotom i nedeljom ostvare verovatno 80-90% nedeljnog prometa. I ne deluje mi, da su i sa tih -10% nezadovoljni.

Lale

pre 12 godina

Pitanje visine marži trgovaca kod nas je važno i životno pitanje za standard građana. Mnogo važniji problem nego neka kobajagi velika politička pitanja. Predlažem da vlada hitno uradi propis gde se ograničavaju marže, i naplaćuje od trgovaca visok porez na ekstraprofit.

Nole

pre 12 godina

Marže trgovaca su i veće, ali najveće su dobavljača inostrane robe koji snadbevaju velike trgovinske lance (od 40% do 100%), jer ovo je Srbija i tako su se mnogi dobavljači i obogatili i došli do prvog miliona (Beko,Spasojević T., i ostali) koji su čak i na crno prodavali svoju robu na buvljaku (i dan danas. Ovo je sve jedna velika zavera protiv stanovništva i ovo skoro da nema nigde u Evropi. Pa veliki lanci u Americi i Evropi rade za 3-4%, a ovde dobavljači i maloprodaja uzimaju od 100 do 130%! Kakva banana zemlja..., ovo je dno dna..

Paja

pre 12 godina

Tako nam i treba kada pristajemo da nas pljacka kako ko stigne. Potrebno nam je jedno istinsko udruzenje potrosaca koje ce svake nedelje prezentovati gradjanima odredjen broj artikala sa bezobraznim cenama, recimo neki prehrambeni proizvod ili neka obuca ili odeca, i da uputi javni poziv svim gradjanima da te artikle bojkotuju. Bojkot proizvoda sa nenormalno bezobraznom cenom je jedini nacin da ta cena padne jer kada im niko ne bude kupovao proizvode bice srecni ako zarade kao i njihove kolege u normalnim zemljama sto znaci od 3% do 8%. Ova saopstenja i cudjenja i zgrazavanja i negativni komentari nikoga ne interesuju i zato je bojkot jedina mera koja moze nesto da promeni, sve ostalo je mlacenje prazne slame.

Silver Surfer

pre 12 godina

@ Prodavac tehnike
Aj mi molim te objasni kako u Madjarskoj LED 3D TV sa povracajem PDV-a kosta 500 evra, dok je kod nas takav tv 1300.
Ja sam ovde kupio LCD TV koji je na akciji kostao nesto preko 600 evra (pri cemu sam morao da otvorim cetvore oci posto se ne iznosi svi podaci u specifikacijama a neki su slucajno ili namerno netacni). Isti takav model na prvom sajtu na koji sam naisao kostao je 490 evra.
I jedno i drugo nisu male razlike, ma koliko da si bogat.

bob

pre 12 godina

Ovo je samo dokaz da u kratkim tekstovima bez detaljnog objasnjenja ne moze nista da se objasni ili detaljno prikaze. Ovaj kao i vecina tekstova slicne vrste koje mozemo ovde procitati su beskorisni zato sto uglavnom unose pometnju i pogresno informisanje javnosti. Tipicno za nas, kada se radi neki posao, radi se ofrlje.
Svaka cast autoru za ulozeni trud ali kada neko zeli ovako na izgled jednostavnu usporedbu cena da napravi morao bi ipak izneti mnogo vise detalja da ne bi doslo do zabune.

Cici

pre 12 godina

• Ma da,vidim sve cveta u Srbiji,kolike su marze.U trznim centrima prazni lokali,u najprometnijim gradskim ulicama,radnje se zatvaraju,ma verujem vam sve sto napisete,trgovci su rak rana ovog drustva a ostalo je sve idealno da idealnije ne moze biti ,xaxaxaxaxa.
(marko, 12. decembar 2011 09:20)

Ne razumem ovog Gospodina. Šta je hteo reći. U Srbiji su cene na jako visokom nivou. Na maloprodajnu cenu utiču mnogo faktora. Ako ih teoretski svrstamo na : cenu koštanja (nabavnu cenu (u trgovini)), maržu i pdv, jasno je da zbog troškova skoro nemoguće da veliki broj domaćih proizvoda bude jeftiniji u zemljama okruženja nego kod nas, ako su marža i pdv približno na istom nivou. A još manje je verovatno da zbog troškova radne snage sa nekim fiksnim troškovima roba u inostranstvu u trgovinama bude jeftinija u odnosu na našu. Postoje razni faktori koji utiču na cenu, najznačajniji je produktivnost ( A što zemlja ima više stanovnika ima i veću šansu da zbog ekonomije obima cena po jedinici bude niža i da se iz marže pokrivaju trgovinski troškovi(poslovanja)).

Pošto sam ja inače radio u trgovini, znam da su kod nas marže nenormalno visoke, plus put robe od proizvođača do potrošača ima mnogo posrednika. Posrednici ucenjuju proizvođače, naplaćuju se i mesta u vitrini kao i u skladištu ( mesto po paleti). Trgovci bili oni veliki ili mali su veoma halapljivi. Neki od trgovaca u proteklih 20 godina su i te kako uvećali svoje bogatstvo... , postali su milioneri ali svoje poslovanje nisu unapredili ni približno koliko su mogli.
Nije argument, pogledaj ove druge oni su još gori, to mi liči kao da sam se vratio u obdanište pa se raspravljam sa ostalim klincima. Problema ima mnogo i treba ih rešavati, ali ako krenemo da ih rešavamo tako što će da filozofiramo šta je veći problem i ko je veći lopov, otići će nam život, a ni jedan bitan problem nećemo rešiti.
Da su trgovci ulagali više u trgovinu i forsirali filozofiju mala marža visoki obim, ulazak velikih trgovinskih lanaca bio bi mnogo teži. Naravno jedan sitan trgovac, sam nije mogao mnogo. Ali je i to problem jer zbog sujete se nisu udružili, dogovorili...

Kupac

pre 12 godina

Texas, Carrefour je sve sto hcete osim hard disconta nego planetani lanac HIPERMARKETA Istina je zauzvrat da su u poredjenju sa njim nase Rode, disovi i td obicne piljarnice

uništeni nezaposleni bivši poreski obveznik

pre 12 godina

Predatori:

-bankari
-političari
-veletrgovine
-popovi
-svi sa budžetske "sise"

Kako onda da privreda u Srbiji da preživi?

pre 12 godina

Evo suludog primera - u maloprodaji Swisslion-Takovo prodaje čokolade od 90g za 43 din. Iste takve u Maxiju koštaju 84 din! U čemu je fora? Osim što Swisslion-Takovo nema prodavnice po celoj zemlji. Kad smo kod čokolada, omanji lokalni lanac prodavnica (2-3) u mom gradu prodaje "Najlepše želje" mlečnu čokoladu od 200g za 169 din. Rodić i Maxi su 10 din skuplji, a manje radnje i po 42/43 din!!!
O mesu neću ni da govorim - "gaji/kupi svinje, pa u zamrzivač". Otkupna cena od odgajivača je 4 puta manja od cene u mesari, tako da izađe bar duplo jeftinije sa sve plaćenom strujom i kasapinom.

Dejan

pre 12 godina

Samo 2 primera da je Srbija medju skupljim zemljama u Evropi za shopping, da ne pominjemo razlike u standardu sa ostatkom Evrope:

1) Decja jakna kupljena u Marks & Spencer u Londonu je kostala £18 (puna cena) sto je otprilike 2160 din a identicna jakna u M&S-u u Delta City-u kosta 5000 din. Nema potrebe komentarisati dalje.

2) Zenske baletanke 'Pretty Ballerinas' takodje kupljene u Londonu za £110 (13200 din) kostaju 35000 din u Piramidi.

Say no more...

Raka

pre 12 godina

Izgleda da mnogima jos uvek nije jasno zasto su marze toliko velike i zasto je sve skupo i pored kvazi konkurencije medju trgovcima u Srbiji.
Mnogo trgovaca ce vam reci da i pored velike marze jedva pokrivaju troskove. Zasto je to tako ? Zasto trgovac na zapadu sa mnogo manjim marzama moze normalno da zaradjuje, a ovde ne ?
Problem je sustinske prirode, sistemska korupcija koja se siri od korena pa sve do najmanje grancice. Na svakoj grani tog stabla postoji "nevidljivi porez" koji zavrsava u necijim dzepovima i to se bukvalno krade od svakog gradjana Srbije - rezultat svega je tezak i skup zivot. U zemljama koje ste pomenuli postoji transparentnost u politici kao i transparentnost u ekonomiji. Ako neko ne valja, ljudi ih smene na izborima, lopove u zatvor i gotova prica. Nazalost tako nesto tesko moze da funkcionise u Srbiji. Problem je u tome sto je ionako niska svest naroda koja unistavana decenijama u socijalizmu, dodatno drasticno unistena u poslednjih 20 godina sa ratovima i sankcijama. Citave generacije su odrastale sa pogresnim sistemom vrednosti. Najveci problem je u tome sto ogromna vecina kriticara u Srbiji bi sutra kada bi dosli u istu sitaciju isto to uradili. U Srbiji mogu da se promene sve partije i garantujem da se nista sustinski nece promeniti. Situacija je beznadezna i ma koliko to glupo zvulo jedini spas se sastoji u povezivanju sa evropskom unijom, cime bi nezavisni kontrolori pocevsi od vrha ucinili drzavu transparentnijom i "naterali" nas da sami sebi cinimo dobro. U Bugarskoj na primer su ministri morali da daju ostavke pod pritiskom EU, kada je uocavana korupcija. Medjutim treba ocekivati veliki otpor prema EU u Srbiji jer koruptivni elementi imaju veliku moc i prividno ce se zalagati za EU, a u stvarnosti ce raditi sve protiv. I to im uopste nece tesko padati jer im nacionalizam i problem Kosova dolazi jos uvek kao kec na dvanaest. To je vec postala standardna kocnica ove zemlje. Kad god nekome zakrci stomak i pocne da postavlja neugodna pitanja, oni ce da viknu Kosovo, svi ce da zacute i vratice se u staro blato.

Nenad, nezavisna oblast Niš

pre 12 godina

Poštovani sugrađani, nama je hitno potrebno da se izborimo za liberalizaciju uvoza za lične potrebe i da se konačno uvede red u carinsku službu (da prestanu da prisvajaju sve što im zapadne za oko, što se posle zavede kao izgubljena pošiljka)! Po svaku cenu! Domaće pijavice neće same od sebe odustati od enormne zarade, državi ne pada na pamet da obuzda monopolističko ponašanje...nema nam spasa ako se ne izborimo za slobodnu kupovinu preko interneta.

Aleksandar

pre 12 godina

za (Nikola, 12. decembar 2011 14:35)

Da naši deru sa cenama, deru...
Ali gde nađe ti kikiriki puter od 10 kg za 0,1USD? Možda onaj za stočni koncentrat?
U Wallmartu za 500gr cena 1,96USD

Banat

pre 12 godina

Ljudi, nemoj samo da nasedate na price o marzama. Jedno je Maxi, a drugo lokalna prodavnica koju drze keva & cale.

Mali MORAJU da imaju marze od 25% da bi skrpili kraj s krajem, Maxi ne mora. Maxi moze da ostane drzavi duzan 3 milijarde dinara, da otpusta trudnice, da dobija zemljiste za kukuriku, a keva i cale dobiju po fanfulji cim ne uplate 1000 din za neku glupost. Ovo je lopovska drzava koja satire privatnu inicijativu, ideje, proaktivnost, rad i trud. Sta vam je?!

Pa, udjite sutra u prvu prodavnicu koju drzi neki vas sugradjanin i pitajte ga da vam da spisak (ko rolna WC papira garant) nameta koje MORA da plati mesecno. Sto ovima u Beogradu, sto lokalnim lopurdama.

Imao sam uvid u firmarinu (jedan od tih retardiranih lokalnih poreza) za centralnu zonu u Zrenjaninu, odakle sam. Kosta 14 dinara dnevno po metru kvadratnom. Bez 50m2 prostora, ti ne mozes nista da imas. To je 700 dnevno x 30 dana (ne j+bavaju vikende). 200 evra. Samo na to. 50m2 je apsolutni minimum. Sta je sa onima koji u zakupu imaju po 100 i vise kvadrata? U zakupu, rekoh. To je jos 1500-2000 evra minimum, ako imas 100m2 u centru.

A u Gradskoj upravi ima viska 100 ljudi! 100 plata, 100 doprinosa, 100 mobilnih, 100 ovoga i onoga... 100 glasova, na kraju krajeva. Ej, pa polako malo... S grbace da sidje tih 100 pa cemo rado da pricamo o dazbinama.

Drzava je nas najveci neprijatelj, a lice te drzave je birokratija. Ne privatnici. Privatnici liju krv i znoj i finansiraju kancer na telu ovog drustva. Kad naletite na nesto sto kosta 3x vise u radnjici na cosku nego neznamukojojvelikojradnji, sad znate zasto je to tako.