Srbija

Sreda, 09.11.2011.

21:29

Svarovski pravi nakit u Subotici

U Suboticu dolaze dva nova investitora, italijanska kompanija za proizvodnju donjeg veša Kalcedonija i proizvođač kristalnog nakita Svarovski iz Austrije.

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Default images

Vlada Srbije je usvojila sporazum između države i prestižnog austrijskog investitora, kompanije Svarovski, koji će u narednom periodu i formalno potpisati Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja i ova kompanija.

Kompanija planira da se u prvoj fazi uloži 15 miliona evra u Subotici i počne osnovnu proizvodnju, koja obuhvata proces obrade, spajanja i pakovanja kristala, koji će kompletno biti namenjeni izvozu. Postoji mogućnost proširenja investicije kroz drugu fazu, što će značiti i povećanje iznosa investicija Svarovskog u Srbiji, ističe se u saopštenju. U pregovorima sa ovim vodećim svetskim proizvodjačem, koji su vođeni tokom ove godine, učestvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u saradnji sa austrijskom ambasadom.

U planu je da se u italijanskoj Kalcedoniji ukupno zaposli 1.000 Subotičana, a u austrijskoj 600. Kalcedonija će otvoriti proizvodni pogon u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku na površini od 18.000 kvadratnih metara. Izgradnja proizvodne hale počinje u martu naredne godine, a pored bi trebalo da i Svarovski podigne pogone za proizvodnju nakita.

"Mogu da kažem da sam veoma zadovoljan što će jedna velika firma da investira u Suboticu", rekao je gradonačelnik Saša Vučinić. On dodaje da su "pregovore s Italijanima počeli polovinom ove godine, a s Agencijom za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije i Ministarstvom ekonomije dogovoreni su svi detalji o podsticajima za zapošljavanje".

"Usvojen je i plan za detaljne regulacije za deo Industrijske zone u Malom Bajmoku tako da radovi mogu početi. Italijani planiraju da investiraju 20 miliona evra", kaže Vučinić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

18 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: