Svet 0

15.05.2024.

11:21

Putin: Si je mudar

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je uoči dvodnevne državne posete Kini, koja počinje sutra, da koordinacija spoljne politike dve zemlje podstiče uspostavljanje pravednog multipolarnog svetskog poretka.

Izvor: Tanjug

Putin: Si je mudar
EPA-EFE/ANDRES MARTINEZ CASARES

Podeli:

To je, kako je naveo, osnova budućeg uspeha rusko-kineskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Putin je u intervjuu agenciji Sinhua istakao da savremeni odnosi Rusije i Kine prevazilaze ideologiju i predstavljaju strateški izbor dve zemlje nezavisno od političke situacije. Prema njegovim rečima, ovaj izbor je zasnovan na širokim zajedničkim interesima, dubokom međusobnom poverenju, snažnoj podršci javnosti i istinskom prijateljstvu izmedju naroda dve zemlje.

"U širem smislu, radimo na tome da doprinesemo razvoju i prosperitetu Rusije i Kine kroz unapređenje ravnopravne, obostrano korisne ekonomske i humanitarne saradnje i jačanje spoljnopolitičke koordinacije u interesu izgradnje pravednog multipolarnog svetskog poretka. Sve ovo je ključ budućeg uspeha našeg sveobuhvatnog strateškog partnerstva...", rekao je Putin.

EPA-EFE/Suo Takekuma/POOL

On je istakao da je duboko i dugogodišnje prijateljstvo i saradnja između naroda Rusije i Kine jedan od najvažnijih stubova bilateralnih odnosa.

"Danas su odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji, i uprkos izazovnoj međunarodnoj situaciji, ti odnosi nastavljaju da se razvijaju", dodao je on.

Putin je naglasio da Kina jasno razume korene ukrajinske krize i njen globalni geopolitički uticaj, što se, kako je naveo, ogleda u "Stavu Kine o političkom rešenju ukrajinske krize", predlogu od 12 tačaka koji je Kina predstavila u februaru 2023. i četiri principa za mirno rešavanje ukrajinske krize koje je nedavno predložio kineski predsednik.

Ti principi, precizirao je Putin, zasnivaju se na ideji da treba da se odreknemo "hladnoratovskog mentaliteta" i da osiguramo bezbednost i poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN u njihovoj celini i međusobnoj povezanosti.

"Nikada nismo odbili da pregovaramo. Tražimo sveobuhvatno, održivo i pravedno rešenje ovog sukoba mirnim putem. Otvoreni smo za dijalog o Ukrajini, ali takvi pregovori moraju uzeti u obzir interese svih zemalja uključenih u sukob, uključujući i našu", rekao je ruski lider.

Putin je naveo da visoko ceni saradnju Rusije i Kine, napominjući da dve zemlje imaju slične ili identične stavove o ključnim pitanjima u oblasti medjunarodnih odnosa.

"Obe zemlje se zalažu za primat međunarodnog prava i podržavaju jednaku, nedeljivu, sveobuhvatnu i održivu bezbednost na globalnom i regionalnom nivou sa centralnom koordinirajućom ulogom UN", naveo je ruski lider, napominjući da Rusija i Kina odbijaju pokušaje Zapada da nametne poredak zasnovan na laži i licemerju.

On je napomenuo da se partnerstvo Rusije i Kine uvek zasniva na jednakosti i međusobnom poverenju, međusobnom poštovanju suvereniteta i uvažavanju interesa jednih drugih.

"Kineski predsednik Si Đinping, mudar i vizionarski lider, igra posebnu i istaknutu ulogu u razvoju bilateralnih odnosa. Prvi put smo se sreli još u martu 2010. i od tada se redovno viđamo i čujemo. Predsednik Si održava, prijateljski, otvoren i u isto vreme poslovni stil komunikacije", rekao je Putin i dodao da svaki sastanak nije bio samo dijalog starih prijatelja već i plodna razmena mišljenja o bilateralnim i međunarodnim agendama.

EPA-EFE/Suo Takekuma / POOL Pool Photo

Naveo je da je Rusija bila prva zemlja koju je kineski predsednik posetio 2013. godine kada je preuzeo tu funkciju.
"Nakon što je ponovo izabran za predsednika Kine u martu prošle godine, njegova prva državna poseta ponovo je bila Rusiji... Ovaj nivo strateškog partnerstva naših zemalja bez presedana odredio je moj izbor Kine kao prve države koju ću posetiti posle zvanične inauguracije za predsednika Ruske Federacije", naglasio je Putin.

Prema njegovim rečima, uz aktivno učešće Rusije i Kine uspešno deluju multilateralne organizacije i mehanizmi koji su nezavisni od Zapada, a u svom radu rukovode se principima jednakosti, pravde, transparentnosti, poštovanja i uvažavanja interesa jednih drugih.

"Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i BRIKS, koji su se dobro etablirali kao ključni stubovi multipolarnog svetskog poretka u nastajanju, mogu se navesti kao živopisni primeri takve obostrano korisne saradnje. Oni su postali ugledne i dinamične medjunarodne platforme čiji učesnici grade konstruktivne političke, bezbednosne, ekonomske i kulturne i medjuljudske interakcije. Otuda sve veće interesovanje drugih država za rad ovih udruženja i sve veći broj njihovih učesnika", naveo je Putin.

On je istakao da brzi razvoj rusko-kineskih trgovinskih odnosa pokazuje snažan imunitet na spoljne izazove i krize.
U proteklih pet godina trgovina izmedju dve zemlje se udvostručila, primetio je Putin. Kako je dodao, Kina je već 13 godina uzastopno najveći trgovinski partner Rusije, a 2023. godine Rusija je zauzela četvrto mesto medju kineskim trgovinskim partnerima.

"Više od 90 odsto transakcija između kompanija iz dve zemlje obavlja se u nacionalnim valutama... Verujem da rusko-kineske ekonomske veze imaju velike perspektive", dodao je Putin.

Istakao je da je ova godina posebna za obe zemlje, napominjući da se u oktobru navršava 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine.

Putin je rekao da veruje da su Rusija i Kina bile neraskidivo povezane vekovima, kako širokom zajedničkom granicom, tako i bliskim kulturnim i medjuljudskim vezama.

Danas, kako je dodao, postoji veliko interesovanje za kinesku kulturu i umetnost u ruskom društvu.

Ruski predsednik je podelio svoje lično uvažavanje kineske kulture. "Uvek sam nestrpljiv da otkrijem kinesku jedinstvenu i autentičnu tradiciju, posebno tokom poseta Kini. Znam dosta o vašim borilačkim veštinama, uključujući vušu, koji je veoma popularan u našoj zemlji. Takođe poštujem kinesku filozofiju. Članovi moje porodice su takođe zainteresovani za Kinu, a neki od njih uče kineski", zaključio je Putin.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: