Česi nastavljaju ulaganje u Srbiju

Republika Češka je od 2005. u Srbiji realizovala stotine projekata u okviru kojih je našoj zemlji donirala oko 14 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 11.05.2011.

09:30

Default images

Vlada Češke je odlučila da se takva saradnja nastavi najmanje do 2014. godine, najavila je ambasadorka te zemlje Hana Hubačkova.

Od sada će češke investicije u Srbiji biti usmerene na energetsku efikasnost, zdravstvo, podršku malim i srednjim preduzećima i zaštitu voda, rekla je ambasadorka.

Ona je najavila kolektivni nastup 29 čeških firmi na aktuelnom Međunarodnom sajmu tehnike u Beogradu, uz podršku češke vlade i dodala da predstavljanje 29 firmi pokazuje koliku pažnju Češka poklanja Srbiji, kao poslovnom partneru.

Hubačkova je naglasila da je Srbija jedina zemlja u regionu koja za njihovu vladu spada među 12 u svetu čijim se kompanijama pruža pomoć radi poboljšanja ekonomskih odnosa.

Trgovinska razmena Srbije i Češke u prvom kvartalu ove godine bila je 81 odsto viša u odnosu na taj period prošle godine i iznosila je 127 miliona evra, naveo je ekonomski savetnik Ambasade Češke u Srbiji Luboš Joza.

On je podsetio da je ta razmena u prošloj godini iznosila 387 miliona evra, što je 28 odsto više u odnosu na 2009. godinu.

Lubuš je najavio da bi uskoro moglo biti dogovoreno učešće čeških firmi u modernizaciji srpskih železnica, istakavši da su u toku razgovori konzorcijuma čeških firmi sa srpskim nadležnim institucijama.

Češke firme su zainteresovane da investiraju u Srbiji u proizvodnju lekova, male hidroelektrane, reciklažu, otpad i druge oblasti, rekao je on, istakavši da postoji povoljan način finansiranja zajadničkih projekata posredstvom Češke razvojne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: