Jocić “namestio“ posao, dobio stan

Bivši direktor "Puteva Srbije" Branko Jocić uhapšen je jutros oko devet sati u svom stanu zbog primanja i davanja mita.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Sreda, 09.03.2011.

17:13

Default images

U istoj akciji policija je uhapsila još pet osoba, a za još jednom umešanom osobom se traga.

Jocić i njegovi saučesnici uhapšeni su zbog sumnje da su 2006. godine primanjem i davanjem mita oštetili "Puteve Srbije" za 43 miliona dinara. Na saslušanju kod sudije su i Jocićeva nevenčana supruga Marija Božić, njegova majka Radmila Jocić i vlasnik privatne firme Rotijer Dragan Pavlović.

Priveden je i Predrag Todosić, bivši savetnik direktora Puteva Srbije i koordinator za realizaciju projekta finansiranog od banke za razvoj SE.

Oni se sumnjiče da su prilikom ugovaranja radova na sanaciji klizišta na području opština Krupanj i Loznica, zloupotrebili sredstva dobijena od Evropske banke, neosnovano isplaćujući iznos od oko 43 miliona dinara, privatnom preduzeću Rotijer za radove koje ono nije obavilo na sanaciji klizišta.

Jocić je dogovorio sa Pavlovićem da njegova firma Rotijer sanira klizište u Krupnju i Loznici, a zauzvrat tražio i dobio stan u Loznici vredan 40.000 evra.

Protiv Branka Jocića je pokrenuta i finansijska istraga, koja treba da utvrdi koju imovinu poseduje, kao i da li postoji nesklad između pronađene imovine i njegovih zakonitih prihoda, dodaje se u saopštenju Tužilaštva za organizovani kriminal.

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, koji je Jocića postavio za direktora Puteva, očekuje da se ceo slučaj istraži do kraja, ali ipak misli da je hapšenje njegovog stranačkog kolege jedna vrsta odmazde zbog priprema za miting.

"Ali, ako ima da nešto nije u redu neka bude sve čisto, neka se ispita, neka se proveri, korektno u skladu sa zakonom i nemam ništa da kažem dalje. Ja sam ga postavio nadajući se da će raditi u skladu sa zakonom i propisima ali sigurno ako nije radio, za to treba da odgovara", rekao je Ilić.

Već osuđen zbog pronevere 200 miliona evra

Inače, Jocić je 20. januara ove godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog falsifikovanja službene dokumentacije i prekoračenja budžeta firme za 200 miliona evra. Optužnica za to krivično delo ga tereti da je prekoračio budžet preduzeća za oko 200 miliona evra, ali je on to negirao ističući da je sve radio u dogovoru sa Upravnim odborom, resornim ministrima i Vladom.

"Za sve obaveze koje sam preduzimao kao direktor 'Puteva Srbije' uvek sam imao saglasnost Upravnog odbora, ministarstava ekonomije, infrastrukture i finansija, a lično sam kontaktirao ministre Velimira Ilića i Mlađana Dinkića, dok su sa Milanom Parivodićem kontaktirali načelnici nadležnih službi", kazao je tada Jocić.

On je rekao da je njegov zadatak kao direktora nije bio da obezbeđuje investicije već, kako je rekao, da organizuje održavanje, rekonstrukciju i izgradnju mreže puteva u Srbiji.

Jocić je tokom suđenja potvrdio da je nalaz veštaka finansijske struke tačan (da su sredstva u budžetu probijana), naglasivši da je veštak propustio da uzme u obzir trošenje sredstava ulaganih u vanredne situacije, kao što su klizišta, poplave, održavanje saobraćajne siglalizacije...

Bivši direktor "Puteva Srbije" je ukazao da je dokumentaciju o utrošenim iznosima vodila finansijska služba u preduzeću, kao i da njemu kao direktoru niko iz te službe nije predočavao da postoje "razlike u iznosima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: