Turci od Jata prave "Balkan ervejz"

Turkiš erlajnz spreman je da od 1. marta uđe u aranžman sa Jat ervejzom s ciljem formiranja balkanske aviokompanije koja bi se zvala “Balkan ervejz”.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.01.2011.

15:02

Default images

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, koji se upravo vratio iz Turske gde je imao razgovore sa više resornih ministara, tvrdi da su Turci spremni na saradnju sa Srbijom na svim nivoima i u svim oblastima.

Na nama je, kazao je Ugljanin, sada da okončamo određene pripreme i da “tačno znamo šta hoćemo da privatizujemo, šta da prodamo, kao i sa kim želimo da gradimo firmu”.

“U Turskoj vlada pozitivno raspoloženje prema Srbiji, a cilj posete je bio početak realizacije svih međudržavnih sporazuma potpisanih oktobra 2009. godine”, naveo je Ulgljanin.

On kaže da je u Turskoj naišao na “otvoren vrata”, da je sa “Turkiš ervejzom” potvrđena saradnja “bez ikakvih uslova i preduslova”, a slično je i u drugim oblastima, uključujući poljoprivredu.

Ugljanin je kazao da je dogovoreno i zajedničko učešće jedne turske kompanije i “Goše” iz Smederevske Palanke na egipatskom tenderu za izradu 200 vagona, što bi, kako je rekao, bio tek početak saradnje. Broj vagona bi kasnije bio ovećan, uz mogućnost da Srbija angažuje veliki broj kooperanata.

“Reč je o istorijskom poslu koji bi mogao biti dugoročan”, naveo je Ugljanin. On je odsetio I da su Turci u potpunosti spremni da već od proleća započnu gradnju autoputa od Požege do južnog Jadrana.
Ne skrivajući zadovoljstvo zbog činjenice da će deo tog autoputa prolaziti kroz Sandžak, Ugljanin je naveo da će izgradnjom te saobraćajnice Srbija postati prioritetni evroski koridor za izlazak na Sredozemlje.

“S tim u vezi, Vlada Srbije je pre desetak dana usvojila Prostorni plan specijalne namene za autoput, kao i Prostorni plan specijalne namene za industrijsku zonu u Tutinu”, rekao je Ugljanin i dodao da će to ujedno biti i pravi ekonomski odgovor na sve probleme u Sandžaku.

Ministar je kazao da je tokom dvodnevog boravka u Turskoj video i mogućnost saradnje u oblasti poljoprivrede, imajući u vidu da je ta zemlja u ovom trenutku po poljoprivrednoj proizvodnji osma na svetu.

Srbija je, kazao je on, dobila novu podršku i od Turske agencije za obnovu i razvoj (TIKA), koja je do sada investirala u osam projekata u Sandžaku i sedam u drugim delovima Srbije.
Neposredno uoči odlaska u Tursku, ministar je boravio u Saudijskoj Arabiji gde je imao razgovore u Islamskoj banci koja okuplja više od 50 zemalja sveta.

Ugljanin je naveo da je reč o povezanim posetama, kao i da Srbija želi partnerstvo sa tom bankom. Pored toga, Islamska banka ima mogućnost da pomaže zemljama u kojoj živi muslimanska manjina, a Sandžak je dobar osnov za to, rekao je on.

“Otišao sam sa odrđenim predrasudama, jer sam znao da su Arapi bili besni na Srbiju zbog događaja iz 90-tih godina. Mojim dolaskom kao ministra, muslimana Bošnjaka u Vladi Srbije, oni su rekli da jedva čekaju da sarađuju sa našom zemljom”, naveo je Ugljanin.

Želju Islamske banke da što pre započne saradnju sa državom, Ugljanin objašnjava prestankom postojanja nekih, kako su oni rekli, “crnih fondova i spoljne saradnje”.

Govoreći o planovima Kancelarije za održivi razvoj u ovoj godini, ministar je istakao da će se ona i ove godine baviti sufinansiranjem i finansiranjem razvojnih projekata.

“Imamo u planu osnivanje institucije za radno osposobljavanje školovanih, a nezaposlenih ljudi s jedne i brendiranje proizvoda iz nerazvijenih opština i njihovih plasmana na svetska tržišta, s druge strane”, rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: