Rusi najbliži kupovini Telekoma

Od kupovine Telekoma je odustao Frans telekom, a trenutno je najozbiljniji kupac kompanija u vlasništvu ruskog milijardera Mihaila Fridmana Vimpelkom.

Srbija

Izvor: Blic, Novosti

Četvrtak, 27.01.2011.

23:10

Default images

Ta kompanija je Vladi jedina obećala da je za polovinu srpskog telekomunikacionog operatera spremna da plati minimalnu sumu od 1,4 milijarde evra.

Istovremeno, grčka telekomunikaciona kompanija OTE odlučila je da proda svoj udeo od 20 odsto akcija Telekoma Srbija.

"OTE je juče odlučio da proda svoj deo, a da li će država prodati 31 ili 51 odsto kapitala u Telekomu, još nije poznato. Država bi najradije prodala 31 odsto kapitala i napravila zajednički paket sa OTE. Tako bi imali jednog savetnika i delili troškove, što bi bili idealni uslovi", kaže izvor Blica, i dodaje da će OTE biti više nego zadovoljan ako se polovina Telekoma proda za 1,4 milijarde evra. Naš izvor tvrdi da ta cena nije nimalo privlačna potencijalnim kupcima. "Frans telekom je odustao pre četiri dana", kaže naš izvor.

Za sada je najizvesnije da bi novi vlasnici Telekoma mogli da dođu iz Rusije. Ruska kompanija Vimpelkom je jedina obećala Vladi da je za Telekom spremna da plati 1,4 milijarde evra. Nije ni čudo, s obzirom na to da ovom kompanijom rukovodi treći najbogatiji Rus čiji potezi govore da ima veliki interes da uđe u Srbiju kaže naš izvor.

Mihail Fridman je i do sada bio jedan od najozbiljnijih kandiadata za kupca Telekoma Srbija sa čak dve potencijalne ponude, preko operatera Turksel i Vimeplkom.

"U Vladi postoje struje koje se nadaju da ruski kapital ipak neće ući u našu najprofitabilniju firmu jer bi to značilo da bi Rusi držali glavne strateške grane, naftu i telekomunikacije. S druge strane, vodi se žestoka bitka za ruske interese", kaže naš izvor blizak Telekomu.

Ulazak Fridmana u trku ima i dobru stranu jer ekonomisti veruju da bi mogao da podigne cenu, koja bi mogla da pređe minimalnu sumu od 1,4 milijarde evra. Ipak, nije svejedno da li će država dobiti novac za 31 ili 51 odsto akcija.

Austrijanci pisali antimonopolskoj komisiji

Telekom Austrija je tražio od srpske Komisije za zaštitu konkurencije zvanično mišljenje da li će, ako kupi Telekom Srbija, moći da nastavi rad i sa Vipom. Austrijska kompanija je zahtev uputila posle izjave ministarke za telekomunikacije Jasne Matić da ova kompanija ne može da kupi Telekom Srbija i zadrži Vip mobajl, dodajući da konačnu reč po tom pitanju ipak ima Komisija za zaštitu konkurencije.
Izjava Matićeve, piše Pres, osim što je naterala Austrijance da odmah reaguju, izazvala je i malu „paniku" među zaposlenima u Vipu, a zbog svega je reagovao i prvi čovek G17 Plus Mlađan Dinkić koji je ozbiljno kritikovao ministarku Jasnu Matić zbog njene izjave.

"Procedurom je predviđeno da Vlada propiše tender, da se kupci prijave, a tek posle izbora najbolje ponude komisija bi zauzela stav o koncentraciji vlasništva na našem tržištu, ukoliko kupac bude Telekom Austrija. Posle izjave Matićeve, međutim, to je palo u vodu", kaže izvor Presa.

U Dinkićevom kabinetu kažu nam da „nema šanse da je on bilo kojem ministru upućivao bilo kakvu kritiku", a u kabinetu Matićeve „da ne žele da se bave pričama rekla-kazala".

U kompaniji Vip kažu da su upoznati sa svim namerama kompanije Telekom Austrija, u čijem su vlasništvu, ali da su oni u potpunosti fokusirani na posao na srpskom tržištu i pružanje vrhunske usluge našim korisnicima.

UO Telekoma Srbije razmatrao ciljeve za ovu godinu

Istovremeno, Upravni odbor Telekoma Srbije razmatrao je ciljeve za ovu godinu. Telekom Srbije predviđa dalje jačanje tržišne pozicije u oblasti mobilnog interneta i pridobijanje više od 150.000 korisnika do kraja 2011. Istovremeno, državni operater predviđa rapidni rast broja korisnika mobilne mreže ali i pad korisnika fiksne telefonije za čak pet odsto. Upravni odbor kompanije Telekom Srbije usvojio je plan budžeta za 2011. godinu po kome će projektovani prihod biti za tri procenta veći nego lane, dok su troškovi za jedan odsto manji. U pogledu investicija predviđena su sredstva za sedam odsto niža nego u 2010. godini.

"Manje investicije se obrazlažu specifičnom pozicijom kompanije koja se nalazi u postupku privatizacije. Budući vlasnik Telekoma Srbije moći će rebalansom da menja poslovne stavke i projekcije ulaganja", rečeno je u kompaniji.

Na sednicama upravnog odbora predstavnici oba reprezentativna sindikata kompanije nisu se složili sa načinom prodaje firme. Čulo se da kompanije ne treba prodavati pre 2013. do kada je predviđena otplata kredita kojim je kupljeno 65 procenata Telekoma Srpske.

Tek tada će se znati, smatraju sindikalci, koliki je stvaran profit firme. Oni su se i založili za ubrzane pripreme kako bi zaposleni i građani Srbije što pre dobili besplatne akcije pre privatizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: