Dug PIO fondu čak 170 mlrd. dinara

Prosečna primanja najstarijih sugrađana sa decembarskim povećanjem od dva odsto iznositi nešto više od 22.000 dinara.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 11.01.2011.

16:20

Default images

Prema najnovijim podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji ima ukupno nešto više od 1,6 miliona penzionera.

Direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović kaže da se tom fondu duguje 170 milijardi dinara po osnovu neplaćenih doprinosa, a da Beograđani, na primer, na rešenje o penziji čekaju u proseku 38 dana.

Kalinović je rekla i da je najviše starosnih penzionera, 916.650 i oni čine oko 56 odsto, dok su ostatak porodični i invalidski penzioneri. Ona je naglasila da je novim zakonskim rešenjima predviđeno još dva usklađivanja penzija u 2011. godini - u aprilu za 2,95 odsto i oktobru za dva odsto.

"Od januarske penzije biće vanredno usklađeni najniži iznosi penzija za zaposlene i samostalne delatnosti za oko jedan odsto, a za poljoprivrednike najniži iznos penzija biće 9.000 dinara", rekla je Kalinović dodajući da će se isplata penzija nastaviti istom dinamikom i u 2011. godini.

Prema njenim rečima, penzioneri samostalnih delatnosti dobijaće jednokratnu isplatu početkom meseca za prethodni mesec, a bivšim zaposlenim i poljoprivrednim penzionerima biće isplaćivane penzije iz dva dela za prethodni mesec.

Kalinović je ukazala i da su finansijskim planom predviđeni prihodi i rashodi tog fonda na nivou 494 milijarde dinara, od čega će 486,3 milijardi biti korišćeno za isplatu penzija i drugih prava iz socijalnog osiguranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: