Srbija

Sreda, 22.12.2010.

18:20

SOKOJ: Ko ne plati, nek gasi muziku

Organizacija muzičkih autora Srbije (SOKOJ) ocenjuje kao medijski pritisak protest Unije poslodavaca Srbije zbog visokih naknada za autorska i srodna prava.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

U SOKOJ-u smatraju da Unija poslodavaca subjektivno posmatra koliko bi ta tarifa trebalo da iznosi.

Stručni saradnik za odnose sa javnošću SOKOJ-a Marija Cvijanović kaže da veliki broj korisnika muzike uredno plaća svoje obaveze, a da je SOKOJ iznos naknade držao što je moguće niže dugo vremena, čak za 20 odsto od minimalnog tarifiranog iznosa.

Ona je navela da Unija poslodavaca traži da se naknada čak 10 puta manje plaća nego do sada, dok je stav SOKOJ-a da se sadašnja tarifa mora uvećati. "To je naš predlog sa kojim ćemo ići pred komisiju koja je formirana povodom donošenja nove tarife o autorskoj naknadi", kazala je Cvijanovićeva i istakla da izjava Unije poslodavaca da je autorska naknada koju plaćaju ugostitelji u Srbiji jednaka onoj u Velikoj Britaniji, nije tačna.

"Naša tarifa je na nivou regionalnih, ako ne i nešto niža nego što plaćaju korisnici za autorsku naknadu u okruženju", dodala je Cvijanovićeva i naglasila da ugostitelji imaju slobodan izbor da li će da koriste muziku, ali ako je koriste, moraju da je plate.

"To nije namet koji država propisuje, da moraju, ukoliko su vlasnici nekih prostora, da plaćaju muziku. Sigurno je koriste da bi povećali dobit od delatnosti koju obavljaju, ali treba da shvate da postoji nešto što se zove intelektualna svojina", istakla je predstavnica SOKOJ-a i dodala da muzika nije opšte dobro, već privatna svojina autora.

UPS: Preskupa autorska prava

Unija poslodavaca Srbije sprovela je danas kampanju "Zamrzavanje muzike" i prekidom emitovanja muzike na sat vremena uputila oštar protest SOKOJ-u i Organizaciji proizvođača fonograma (OFPS) zbog, kako je navedeno, visokih naknada za autorska i srodna prava i zloupotrebe ovog sistema od strane SOKOJ-a i OFPS-a. Akcija je sprovedena u 36 gradova Srbije, a prema podacima Unije poslodavaca samo u Beogradu priključilo se 1.830 ugostiteljskih objekata, što je 65 procenata od ukupnog broja lokala u prestonici.

Muzika je isključena i u pojedinim trgovačkim i zanatskim objektima, a Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca je najavio radikalnije proteste - isključivanje muzike na duži period, izbacivanje uređaja za reprodukciju zvuka iz lokala pa čak i proteste na ulicama, ukoliko se ova pitanja ne reše u skorije vreme.

Zakonom o autorskim i srodnim pravima predviđeno je da se visine naknada za ta prava određuju po uzoru na zemlje koje imaju približno isti bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika kao i Srbija, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca.

To je stvorilo brojne probleme ugostiteljima, koji pored naknada SOKOJ-u i OFPS-u, mesečno, kvartalno i godišnje plaćaju prosečno još 44 različita opterećenja Republici, lokalnim samoupravama, javnim komunalnim preduzećima i drugim državnim organizacijama i agencijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: