Telekom će oboriti inflaciju

Najave usvajanja mera za smanjenje inflacije, oko kojih bi se dogovorili u vladi i NBS svela se izgleda na prodaju Telekoma Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 16.12.2010.

10:19

Default images

Naime, Vlada Srbije još nije pripremila nijednu meru koja bi mogla da spreči rast cena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Na ovu temu je u institucijama Vlade više puta razgovarano, ali, za sada, ne postoji naznaka da bi se u skorije vreme mogla sprovesti i jedna mera čiji bi cilj bio stabilizacija cena hrane, a samim tim i nižu inflaciju.

Da podsetimo, nakon što je Narodna banka Srbije objavila detalje analize strukture rasta cena u ovoj godini, a prema kojima je jasno da je upravo rast cena hrane glavni razlog visoke inflacije u Srbiji, i da je ovaj segment cenovno najnestabilniji u regionu, pokrenuta je diskusija o mogućim izmenama državne politike. To se odnosi pre svega na politiku u domenu uvoza i izvoza poljoprivrednih proizvoda, intervencija iz robnih rezervi, sistema subvencija, ali i potrebnog stepena konkurentnosti u pojedinim segmentima tržišta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

“Postoji namera da se ozbiljno poradi na reformi sistema funkcionisanja robnih rezervi”, navode u Vladi, ali napominju da bi za tu reformu bila potrebna značajna sredstva.

Ideja je, kako nam je rečeno, da država, preko sistema robnih rezervi, nabavlja određene, strateški važne proizvode u vreme kada su oni jeftiniji na tržištu, a da ih, u vreme kada su najskuplji, plasira, i na taj način napravi balans na tržištu.

Za sada, kako nam je rečeno, ne dolazi u obzir da država posegne za spuštanjem carinskih stopa za robu koja je u Srbiji poskupela iznad realnih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: