Grad preuzima Beogradski Zoo vrt

Beogradski Zoološki vrt je čekao na vlasnika duže od većine preduzeća u Srbiji, a od Nove godine biće u rukama gradskih vlasti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 11.11.2010.

13:25

Default images

Nedavno je, među poslednjima, iz društvene svojine prešao u državnu a sada se osnivačka prava prenose na grad Beograd.

To znači da će jedan od najstarijih evropskih zoo vrtova, nastao 1936. godine, konačno dobiti sigurno finansiranje pošto će od januara biti na budžetu Beograda.

Iako se preostala društvena preduzeća po pravilu spremaju za prodaju, direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković objašnjava da traženja privatnog vlasnika nije bilo dobro rešenje za Beogradski zoo vrt.

“Bez obzira na svoju registraciju kao društvenog preduzeća, Beogradski zoološki vrt nikada nije ni trebalo da bude predmet privatizacije i činjenicom da je on prebačen na gazdovanje gradu samo je suštinski formalizovano ono što je uvek i bilo a to je da zoo vrt pripada gradu. Što svakako treba i da ostane”, kaže Cvetković. Biznismeni verovatno ne bi ni bili previše zainteresovani za kupovinu Zoo vrta, jer bi im se ta investicija teško isplatila. Međutim, gradu se isplati čak i da gubi novac na održavanju ovakve turističke atrakcije.

Na osnovu svog iskustva sa Zoo vrtom koji je otvorio u Jagodini pre dve godine, gradonačelnik tog grada Dragan Marković tvrdi da ovakva investicija donosi mnogostruku korist.

Tamo radi do 70, a u sezoni oko 100 mladih ljudi. Zoološki vrt ne da je povećao popularnost grada, nego je Jagodina ekonomski živnula jer kada neko dođe u zoološki vrt, on prošeta gradom, uđe u prodavnice da nešto kupi a leti se dešavalo da ljudi drže letke na kojima piše: izdajemo sobe”, objašnjava gradonačelnik Jagodine.

Pošto postane gradsko preduzeće, Beogradski Zoo vrt će dobiti direktora na javnom konkursu za koji u gradskoj upravi ne znaju kada će biti raspisan. Na pitanje da li to znači da će Vuk Bojović zadržati funkciju koju obavlja još od 1986. godine, član Gradskog veća Dejan Mali kaže:
(foto: Zvanièni sajt)
“Mislimo da je zoološki vrt solidno poslovao i mi u prethodnom periodu nismo imali primedbe na poslovanje zoološkog vrta. Sledstveno tome, logično je da se ne ulazi u tu vrstu personalnih promena i mislim da je to nešto o čemu ćemo tek razgovarati u budućnosti”.

Reditelj Goran Paskaljević, koji se bavi i zaštitom prava životinja, nada se da će na čelu beogradskog Zoološkog vrta ostati Vuk Bojović koji ga kroz različite političke okolnosti vodi već 24 godine.

“Bez Vuka Bojovića bi verovatno beogradski zoološki vrt ostao rupa kakav je bio pre nego što je on došao. I on sa mnogo ljubavi zaista radi ali ima i dosta prepreka. Tako da me raduje što će zoološki vrt ostati na lokaciji na kojoj jeste i što će biti proširen prema Donjem Kalemegdanu jer to je mogućnost da se mnoge životinje izvuku iz kaveza jer je zaista neprimereno da lavovi šetaju u šest kvadrata i da ćemo dobiti još lepši vrt”, navodi Paskaljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: