Najisplativije je biti neplatiša

Oni koji u Beogradu duguju čak 5,2 milijarde dinara za grejanje mogu da odahnu i budu bez bojazni da će u skorije vreme biti sankcionisani zbog neplaćanja.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.11.2010.

00:12

Default images

Razlog tome je najpre sistem grejanja koji nema mogućnost pojedinačnog isključenja, ali i neažurnost u naplati.

Ceh i još skuplje račune za sve njih plaća praktično 85 odsto Beograđana koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Prema podacima Infostana, od 156.000 dužnika koji nisu plaćali sve račune koji su im pristigli u proteklih deset godina, polovina je izmirila svoja dugovanja u celosti. Sporazum o plaćanju duga na rate potpisan je sa 2.396 građana, tako da su podnete tužbe protiv njih povučene. "Uspeli smo da naplatimo oko 1,5 milijardi dinara. Dok je protiv 73.000 Beograđana sudu podnet predlog o prinudnoj naplati dugova", navode u preduzeću Infostan.

Iako veliki broj dužnika ima i po nekoliko rešenja o naplati, tek pre mesec dana sudski izvršitelji su krenuli u popis njihove imovine. Zbog neažurnosti nadležnih, ne treba da čudi podatak da među dužnicima ima i onih koji duguju više od milion dinara.

Apsolutni šampion, prema nezvaničnim podacima, je Beograđanin sa neverovatnih 4,5 miliona dinara duga. Celu priču dodatno otežava to što veliki broj građana odbija da ih pusti u svoje stanove što dodatno prolongira naplatu.

Za razliku od građana kojima je gotovo nemoguće isključiti grejanje, kod firmi i državnih institucija taj problem ne bi trebalo da postoji. Međutim, bez obzira što oni u Beogradu duguju više od 1,4 milijarde dinara, izgleda da ne postoji volja da se ova situacija razreši. Da li su u pitanju politički razlozi ili nešto treće, tek svi oni i dalje imaju grejanje bez da ga, za razliku od 85 odsto savesnih građana, uredno plaćaju.

Bez obzira što se stalno žale na neplatiše, u JKP “Beogradske elektrane” ni juče nisu želeli da kažu ko im najviše duguje. Takođe, nismo dobili ni objašnjenje kako funkcioniše njihov sistem i kakve mogućnosti za isključenja imaju.

Iako je ovo preduzeće u februaru ove godine pokrenulo akciju isključenja velikih dužnika među fizičkim licima, posle dva neuspela pokušaja, više se nisu oglasili ovim povodom. Tako ni juče nisu želeli da kažu da li je neko i, ako jeste, koliko njih ostalo bez grejanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: