Srbija

Četvrtak, 28.10.2010.

18:00

NBS prodala 93 mil. evra, dinar pao

Dinar će danas ponovo imati najnižu vrednost od uvođenja evropske valute oslabiće za 0,08 odsto, tako da će srednji zvanični kurs biti 107,4270 dinara za evro.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

Kako je objavila Narodna banka Srbije (NBS), evro će vredeti oko osam para više nego juče kada je srednji kurs bio 107,3385 dinara za evro.

Kako je objavila Narodna banka Srbije (NBS), evro će vredeti oko osam para više nego u četvrtak kada je srednji kurs 107,3385 dinara za evro.

Od početka godine NBS je ukupno prodala dve milijarde i 134,7 miliona evra, uključujucji i današnju intervenciju, a kupila 10 miliona evra.

Dinar je ove godine bio najjači 4. januara, kada je zvanični srednji kurs iznosio 95,9679 dinara za evro.

Dinar pada zbog manjka deviza, ali i psihologije

Uzrok kontinuiranog slabljenja dinara prema evru je nedovoljan priliv deviza u Srbiju, odnosno nesrazmera u ponudi i tražnji na deviznom tržištu, ali i psihološki faktor, ocenili su danas ekonomisti. Eksperti su istakli da Narodna banka Srbije ne interveniše na deviznom tržištu u proteklih dvadesetak dana da bi sprečila slabljenje domaće valute, i zbog toga jer bi to bilo previše skupo u situaciji kada je evidentno da će u ovoj godini biti premašena ciljana inflacija.

Profesor Ekonomskog fakulteta Nikola Fabris ocenio je da je tekuće slabljenje dinara svakako u najvećoj meri rezultat psihološkog faktora, odnosno nasleđenog straha iz 1990-ih godina. "Čim dođe do određenog slabljenja dinara pojavi se strah da će kurs mnogo skliznuti i pojedinci nastoje da se što pre oslobode dinara, kupujući stranu valutu i na taj način vršeći dodatni pritisak na rast kursa", ukazao je Fabris.

"Već je izvesno da stopa inflacije u ovoj godini neće biti ostvarena kao što je planirano, a u određenoj meri ili čak u najvećoj meri za to je krivo kretanje kursa dinara. Mislim da za to ne treba kriviti sadašnjeg guvernera jer treba imati u vidu da smo, kada je on preuzeo dužnost, već imali visok rast inflacionih očekivanja i da se kurs dinara na određen način već bio oteo kontroli", istakao je on.

"Pretpostavljam da je NBS svesna činjenice da u ovoj godini ne može da ostvari inflacioni cilj, tako da polazi od toga da je možda bolje pustiti da kurs izgubi nešto više na vrednosti da bi se stvorili preduslovi da sledeće godine postoji niska inflacija", ocenio je Fabris.

Prema njegovim rečima, taj cilj se sigurno neće moći ostvariti ukoliko NBS ne bude odlučna da ne dozvoli pad kursa preko nekog nivoa kao što se desilo u ovoj godini. Fabris je naglasio da je teško prognozirati nivo kursa sa kojim ćemo završiti 2010. napominjući da ćemo i u narednim godinama biti suočeni sa odredjenim gubljenjem vrednosti dinara, "jer valuta iza koje ne stoji jaka privreda ne može biti jaka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: