Srbija 3

12.05.2024.

12:58

Šta se sve planira na trasi auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad

Putni pravac autoputa od beogradskog naselja Ovča preko Zrenjanina do Novog Sada predstavlja krak primarne mreže puteva Srbije koji treba da ubrza i učini efikasnijim postojeće daljinske tokove na ovom magistralnom pravcu.

Izvor: eKapija

Šta se sve planira na trasi auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad
Shutterstock/Andrewshots

Podeli:

Projekat podrazumeva izgradnju kompletnog profila auto-puta, između Ovče i Zrenjanina (Deonica 1 - dužina 67,67 km) i Zrenjanina i Novog Sada (Deonica 2 - dužina 35,75 km), sa svim putnim objektima i denivelisanim raskrsnicama, kao i oko dva kilometara brze saobraćajnice u zoni Novog Sada.

Takođe planirana je i izgradnja alternativnog putnog pravca Žabalj Novi Sad, navode iz novosadskog Arhitektonsko-građevinskog instituta, koji je bio zadužen za projektnu organizaciju, piše eKapija.

U sklopu trase auto-puta projektovane su petlje: Petlja Ovča, Petlja Glogonj/Jabuka, Petlja Kovačica, Petlja Orlovat, Petlja Ečka, Petlja Zrenjanin zapad, Petlja Žabalj.

Na trasi su planirana dva parkirališta kao i dve lokacije za odmorišta.

Zajedno sa trasom auto-puta projektovani su i objekti, tj. konstrukcije na petljama (nadvožnjaci), mostovi u trupu auto-puta, nadvožnjaci, propusti i prolazi za atarske puteve, nadvožnjaci za prelaz državnih puteva.

Od veći mostova izdvajaju dva mosta preko reke Tamiš, most preko reke Tise, kao i most preko reke Begej.

Auto-put u brojkama

    Ukupna dužina brze saobraćajnice: 1,99 km
    Ukupna dužina alternativnog puta Žabalj-Novi Sad: 25,35 km


Osnovne tehničke karakteristike trase auto-puta:     širina vozne trake auto-puta: 3.75 m
    širina zaustavne trake: 2,50 m
    širina bankine: 2 m
    širina razdelnog pojasa: 4 m

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Upozoravam vas – nastaće kolaps"

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorava bankare i tehnološke rukovodice da korišćenje veštačke inteligencije (AI) u oblasti finansija pored nespornih koristi donosi i značane rizike, navodi se u pripremljenim komentarima.

17:44

5.6.2024.

19 h

Podeli: