Policija štrajkuje 20. oktobra

Policijski sindikat Srbije je najavio da će 20. oktobra održati jednočasovni štrajk upozorenja, od 12 do 13 časova, ukoliko ne dođe do dogovora sa Vladom.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.10.2010.

16:58

Default images

Policijski sindikat Srbije traži da se posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u MUP-u omogući da policijaci dobiju ono što dobijaju i drugi državni službenici – plaćanje prekovremenog i noćnog rada, isplatu jubilarnih nagrada i druga prava koja se sada ne primenjuju.

Predsednik tog sindikata Veljko Mijailović je podsetio da je Vlada 30. septembra usvojila zaključak da se može razgovarati isključivo o izmenama posebnog kolektivnog ugovora za državne službenike koji se do sada nije primenjivao na policijske službenike, što je za sindikat neprihvatljivo.

"Niti smo učestvovali u izradi tog ugovora, niti se on do sada primenjivao i ne vidim zasto bismo ulazili u materiju koja bi ponovo obespravila naše ljude i ne bi imala pravno dejstvo", rekao je predsednik PSS-a.

Mijailović je najavio da će, ako se Vlada i dalje budu oglušavala o zahteve, sindikat morati da proglasi generalni štrajk.

On je rekao da bi to značilo da policajci poštuju minimum procesa rada, odnosno radiće na zaštiti života i bezbednosti ljudi i na hvatanju i privođenju lica zatečenih u vršenju krivičnih dela, kao i sprečavanju otkrivanju vršenja krivičnih dela.

Za sve ostalo, tu ćemo malo zastati i skrenuti pažnju na sebe i težak materijalni i socijalni položja zaposlenhi u policiji, naveo je Mijailović.
Drugi reprezentativni policijski sindikat - Nezavisni sindikat policije Srbije pristao je na predlog Vlade da se potpiše dopuna posebnog kolektivnog ugovora za državne organe, ali pod uslovom da se to smatra prelaznim rešenjem do potpisivanja posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u.

Nezavisni sindikat je dao rok do 25. oktobra za okončanje pregovora u vezi sa dopunom posebnog kolektivnog ugovora za državne organe.

Predsedavajući predsedništva NSP Velimir Barbulov kaže da pregovori još nisu počeli i najavio da će i taj sindikat sa još tri neprezentativna sindikata početi štrajk posle 25. oktobra ako se pregovaranje ne okonča.

"Danas smo imali sastanak sa još tri sindikata – Nezavisnim policijskim sindikatom Srbije, Sindikatom srpske policije i Sindikatom policije istočne Srbije i dogovorili smo zajednički nastup", rekao je Barbulov.

On je naveo da ima obaveštenje da su resorna ministarstva delegirali predstavnike za pregovore, ali je dodao da vreme ističe.

"Čekamo zadnji rok i radikalizovaćemo aktivnosti. Tražimo da se ispune osnovni zahtevi - isplata prekovremenog rada, toplog obroka, regresa, a tražimo i povlačenje Predloga zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", naveo je predsednik NSP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: