Zaposlenost će tek dotaći dno

Zaposlenost u Srbiji ove godine će "dotaći dno", a tek će 2013. godine broj građana koji su u radnom odnosu biti isti broju koji je bio pred izbijanje krize.

Srbija

Izvor: Tanjug, Novosti

Nedelja, 03.10.2010.

22:30

Default images

Zapošljavanje će tek onda početi stabilno da raste tempom od 50.000 osoba godišnje, pokazalo je istraživanje Fonda za ekonomske nauke.

Isto istraživanje uverava da će 2020. godine u Srbiji biti nezaposleno 340.000 ljudi. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 724.270 građana, mada upućeni veruju je bez posla u Srbiji blizu milion ljudi.

"Povećanje broja radnih mesta neće biti moguće bez prelaska na novi model rasta koji bi trebalo da donese radikalnu promenu podsticaja. Orijentacija na investicije i izvoz trebalo bi da bude podržana merama monetarne, fiskalne i industrijske politike", ocenjuju analitičari.

Oni navode da je "neophodno radikalno smanjenje oporezivanja slabije plaćenog rada, a reformom poreza na dohodak trebalo bi obezbediti veću pravičnost i favorizovati rad".

Istraživanje ukazuje da bi industrijska zaposlenost trebalo do 2020. da se poveća za blizu 170.000 osoba. S druge strane, zaposlenost u poljoprivredi će uglavnom stagnirati. Učešće zaposlenosti u uslugama u ukupnoj zaposlenosti trebalo bi blago da poraste, sa 51,4 odsto, na 52,1 procenat, jer će u toj oblasti raditi još 250.000 novozaposlenih ljudi.

Tokom sledeće decenije, populacija sposobna za rad smanjiće se za osam odsto. Čekaju nas i obrazovni izazovi, jer reforma obrazovnog sistema kasni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: