Gubitak NIS-a 10 milijardi dinara

Naftna industrije Srbije (NIS) zabeležila je u prvoj polovini ove godine gubitak od deset milijardi dinara zbog pada vrednosti dinara prema dolaru.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.08.2010.

10:49

Default images

Takođe je navedeno da je kapital NIS-a na kraju juna iznosio 22,6 milijardi dinara, što znači da je knjigovodstvena vrednost jedne akcije te kompanije oko 138 dinara.

Inače, gubitak NIS-a je za 29 odsto više nego u istom periodu lane, izjavio je zamenik generalnog direktora te kompanije za finansije Aleksej Urusov.

On je na predstavljanju te kompanije na Beogradskoj berzi kazao da je rast gubitka posledica stanja na tržištu i pada kursa dinara prema dolaru, koji je doveo do negativnih kursnih razlika od 15,8 milijardi dinara.

Urusov je predočio da su prihodi NIS-a od prodaje, u prvoj polovini ove godine, iznosili 63,4 milijarde dinara, što je za 26 procenata više nego u istom lanjskom razdoblju.

Ukupan dug NIS-a prema bankama u prvom polugođu ove godine smanjen je, prema rečima Urusova, na 720 miliona dolara, a dugovanja prema bankama u prvih šest meseci 2009. bila su 793 miliona dolara.

U prvoj polovini ove godine značajno je povećana proizvodnja domaće nafte i gasa, koja je iznosila oko 560 hiljada tona, što je 30 odsto više nego u razdoblju januar - jun 2009, rekao je Urusov.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko ocenio je u saopštenju te kompanije da je NIS u prvoj polovini ove godine uspeo da očuva prošlogodišnji tempo poslovanja i da postepeno poboljša nivo proizvodnje i prerade nafte.

"Trenutni ekonomski uslovi i još uvek značajne posledice svetske ekonomske krize nam ne dozvoljavaju brže poboljšanje poslovnog rezultata. Pod uslovom da dodje do sezonskog rasta tržišta Srbije i stabilizacije kursa dinara u odnosu na osnovne svetske valute, nadamo se da će kompanija do kraja 2010. uspeti da ostvari dobit", istakao je Kravčenko.

Trgovanje akcijama NIS-a na Beogradskoj berzi počeće u ponedeljak, 30. avgusta.
Na predstavljanju NIS-a pred pedesetak brokera, bankara i predstavnika investicionih i penzijskih fondova, Urusov je kazao da je u privh šest
meseci ove godine profit kompanije pre uplate poreza, isplate kamata i amortizacije (EBITDA) iznosio 8,4 milijarde dinara.

Prodaja naftnih derivata iznosila je 1,18 miliona tona, što je za dva odsto manje nego u istom periodu 2009, naveo je i dodao da je pad prodaje goriva na tržištu Srbije bio oko 11 odsto.

Urusov je kazao i da je dug bankama u prvih šest meseci 2010. smanjen sa 793 na 720 miliona dolara i dodao da je planirano da se
modernizacija rafinerije nafte u Pančevu završi u roku, odnosno 2012. godine.

Gaspromnjeft, vlasnik 51 odsto akcija NIS-a, istakao je Urusov, ispuniće obavezu iz kupoprodajnog ugovora i ponuditi otkup akcija NIS-a od manjinskih akcionara.

Prema kupoprodajnom ugovoru, Gaspromnjeft bi do februara 2011. godine trebalo da ponudi malim akcionarima otkup akcija po ceni od najmanje 4,8 evra po komadu. Kapital Naftne industrije Srbije podeljen je na 163 miliona akcija, nominalne vrednosi 500 dinara po komadu, a njima će se trgovati na prajm marketu Beogradske berze. Akcija NIS-a biće sedma na pravom berzanskom tržišu Beogradske berze.

Ruski Gaspromnjeft vlasnik je 51 odsto akcija NIS-a, odnosno 83.160.800 komada, dok je Republika Srbija u svom vlasništvu zadržala 29,9 odsto akcija.

Preostale akcije, 19,1 odsto su u rukama bivših i sadašnjih zaposlenih NIS-a, 4,8 miliona građana Srbije koji su besplatno dobili akcije, kao i nekolicine firmi i građana, koji su akcije sticali dok je kompanija bila zatvoreno akcionarsko društvo.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja
te kompanije do 2012.

Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: