Agrokor (ne) preuzima Karneks

Ivica Todorić, vlasnik koncerna Agrokor, zainteresovan je za preuzimanje kompanije Karneks, jedne od najpoznatijih mesnih industrija u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 19.07.2010.

00:38

Default images

Hrvatski Poslovni dnevnik navodi da je najveći hrvatski poslodavac već angažovao konsultantsku kompaniju KPMG koja proverava stanje u poslovnim knjigama Karneksa.

Na pitanje da li Agrokor kupuje Karneks Ljerka Puljić, potpredsednica Agrokora, kaže da Agrokor "samo istražuje" i dodaje da su imali kontakte sa aktuelnim vlasnicima Karneksa. Agrokor zvanično demantovao medije.

Puljić je dodala da pokrajinska Vlada Vojvodine Agrokoru nudi neka preuzme još dve posrnule kompanije. To su 'Servo Mihalj' iz Zrenjanina koji je u bivšoj Jugoslaviji bio najveći poljoprivredni kombinat i mesna industrija '29 novembar' iz Subotice.

Subotička kompanija završila je u stečaju još 1999. a kombinat iz Zrenjanina krajem 2002. U međuvremenu su više puta (pre)prodavane ali niko od kupaca nije se dugo zadržao niti je investirao.

Puljić je podsetila da je dosadašnji investicioni ciklus Agrokora vredan 450 miliona evra najbolja legitimacija koncerna o dugoročnim namerama na srpskom tržištu, „pa bi Karneks mogao biti sledeći Todorićev trofej“.

Ipak, iz koncerna Agrokor su saopštili da nisu u procesu kupovine, odnosno preuzimanja mesne industrije Karneks iz Srbije. “Karneks je naš partner s kojim imamo dugogodišnju poslovnu saradnju i kako smo prisutni i delujemo u istoj industriji, a i jedan smo od kupaca njihove robe, logično je da imamo poslovnu komunikaciju”, navode iz Agrokora.

U Karneksu bez komentara

Menadžer za odnose sa javnošću kompanije Karneks Mirjana Gelo nije mogla da potvrdi informaciju da je hrvatski Agrokor imao kontakte sa vlasnicima tog preduzeća povodom njegove kupovine."Jedino što možemo da vam kažemo je da ne možemo da komentarišemo nezvanične informacije", rekla je Gelo i naglasila da ona ne može da daje nikakve informacije dok se generalni direktor Karneksa Hju Mekrejnolds ne vrati sa poslovnog puta.

Industrija mesa Karneks iz Vrbasa osnovana je 1958. godine. U prvoj deceniji postojanja Karneks je poslovao kao klanica, ali ubrzanim razvojem postaje jedan od najvažnijih jugoslovenskih proizvodjača mesa i proizvoda od mesa. U asortimanu je bilo više od 250 proizvoda, a izvozilo se najviše u Veliku Britaniju, SAD, bivši ŠSR, Španiju, Australiju, Bugarsku i Jordan. U naredne tri decenije, firma beleži značajne investicije i širenje svih kapaciteta.

U novembru 2006. kapital Karneksa je prešao u vlasništvo društva za upravljanje investicionim fondovima Ešmor koja ima sedište u Londonu i kancelarije u Njujorku i Hong Kongu. Prethodni vlasnik Karneksa bila je investiciona kompanija "Midlend risorsiz", koje je nakon 2000. godine kupila akcije u nekoliko srpskih kompanija (ugostiteljsko preduzeće "Stari grad", "Luka - Pančevo", "Gumaplast"... ).

Kompanija Midlend bila je tokom višegodišnjeg poslovanja u Srbiji "na meti" medija koji su je svrstavali u investitore koji nisu ispunili investiciona očekivanja u firmama čiji je bila vlasnik. Inače, vlasnik Karneksa je društvo za upravljanje investicionim fondovima Ašmor iz Londona koje je Karneks preuzelo 2006. od prethodnog vlasnika, investiconog fonda „Midland Resources“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: