Dogovor Srbije i Gasproma 17. juna

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će detelji zajedničkih poslova te državne kompanije i ruskog Gasproma biti precizirani 17. juna.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

12:14

Default images

Tada bi trebalo da se razgovara i dolasku Gasprombanke na srpsko tržište i osnivanju zajedničke osiguravajuće kompanije Srbijagasa i Sogasa, ćerke-firme Gasproma.

Bajatović je kazao da je sa predsednikom Uprave Gasporma Aleksejem Milerom razgovarao o realizaciji projekta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i izgradnji gasovoda Južni tok.

Srbijagas i Gasprom su formirali zajedničko preduzeće za skladište gasa u Banatskom Dvoru, ali ta firma još nije preuzela upravljanje skladištem. U zajedičkoj kompaniji Gasprom ima 51 odsto vlasništva.

Prema ranijim infomacijama, dolazak Gasprom banke i Sogasa na srpsko tržište povezivan je sa finansiranjem izgradnje dela Južnog toka kroz Srbiju.

Gasprom i Srbijagas su za izgradnju deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju osnovali i zajedničko preduzeće, u kojem ruska kompanija ima 51 odsto udela.

Ruska državna kompanija Gasprom je u Srbiji, preko ćerke-firme Gaspromnjefta vlasnik i većinskog udela od 51 odsto u Naftnoj industriji Srbije (NIS).

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Međudržavni sporazumi o izgradnji Južnog toka potpisani su sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Deonica gasovoda kroz Srbiju bi trebalo da bude duga 450 kilometara, s kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Vrednost investicije u taj deo gasovoda biće najmanje 700 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: