Država propale firme nudi tajkunima

Vlada Srbije prihvatila je predlog najuspešnijih srpskih privrednika i već priprema mapu propalih preduzeća koja će im ponuditi za restrukturiranje i oporavak.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2010.

01:05

Default images

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić kaže da su to, kao i izražena spremnost za ulaganje u razvoj nedovoljno razvijenih regiona, najvažniji zaključci nedavno održanog skupa na kome su učestvovali predstavnici Vlade Srbije, privrednika i sindikata.

„Zaključeno je da treba učiniti sve kako bi bili iskorišćeni svi unutrašnji potencijali Srbije u cilju rešvanja dva ključna problema srpske privrede - nelikvidnost preduzeća i nezaposlenost, rekao je Ljajić za RTS.

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata održali su protekle nedelje sastanak na kome je dogovoreno formiranje radnog tela na čijem čelu će biti premijer Mirko Cvetković, a koje će, kako je rečeno, raditi na trajnom izlasku iz krize i stvaranju uslova za uspeša privredni razvoj zemlje.

Sagovornici su se saglasili da je to bio važan skup jer su se prvi put na jednom mestu okupili predstavnici socijalnih partnera. Sa skupa je, složili su se oni, upućena ohrabrujuća poruka da je probleme u Srbiji moguće rešavati dijalogom. Niko ne kaže da će ovo rešiti naše probleme. To je početak procesa, a da bi dogovoreno moglo da zaživi biće potrebno još mnogo koraka, mnogo dobre volje i društveno partnerstvo, rekao je Ljajić i dodao da „boljeg načina nema“.

Imamo tri mogućnosti - da probleme rešavamo na ovaj način razgovorom, da nastavimo da se svađamo ili da zadržimo sadašnje stanje - ni rat, ni dogovor, ni kompromis, rekao je Lajić.

On je istakao da vanredna situacija traži vanredna rešenja i da nedavno održani skup socijalnih partnera ne derogira Socijalno-ekonomski savet koji, kako je rekao, inače, pati od krize legitimnosti pojednih partnera.

Rezervu dogovorenom izrazio je lider Ujedinjenog granskog sindikata Nezavisnost Nenad Čanak koji je rekao da „trajno nije zainteresovan“ za skupove poput proteklog. On je kazao da je Srbija u stanju „dvotaktnog motora“ pri čemu je jedan motor marketing, a drugi improvizacija.

Postoji Zakon o Socialno ekonomskom savetu koji zajedno sa Zakonom o radu treba da bude rešenje za probleme. Sve drugo je iskakanje iz srpskog zakonodavstva, rekao je lider Nezavisnosti.

Spasojević: Vlada treba da pomogne privrednicima

Vlasnik ITM grupe Toplica Spasojević kaže da je dobro to što je Vlada Srbije shvatila da je važan faktor i da treba da pomogne kako privrednici ne bi ostali sami, jer ako se to dogodi u tom slučaju neće biti moguće održati ni postojeću zaposlenost.

On je objasnio da privrednici, među kojima su oni koji zapošljavaju ogroman broj od oko 100.000 zaposlenih i koji imaju po više privrednih subjekata, od Vlade Srbije ne očekuju materijalnu pomoć već pre svega stvaranje privrednog ambijenta koji bi omogućio nova ulaganja i otvaranje novih radnih mesta.

Upitan šta misli o privatizaciji Telekoma, Spasojević je rekao da je stav privrednika da, ukoliko do prodaje Telekoma dođe, od dobijenog novca treba napraviti razvojne fondove, a za ulaganja u infrastrukturu koristiti kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: