Ipak štrajk taksista 23. februara

Taksisti i autoprevoznici su najavili da će ipak stupiti 23. februara u generalni štrajk u svim većim gradovima i pored odluke o odlaganju fiskalizacije.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 10.02.2010.

12:43

Default images

Štrajk će biti održan, iako je Ministarstvo trgovine i usluga uputilo Vladi predlog da se uvođenje fiskalnih kasa za advokate, taksiste i zaposlene u prosveti, odloži za najmanje šest meseci.

"Taksisti i autoprevoznici će stupiti u štrajk jer nijedan od šest zahteva čije je ispunjenje garantovala Vlada i na osnovu kojih je potpisan sporazum sa njenim predstavnicima, u decembru prošle godine, nije ispunjen", rekao je predsednik granskog sindikata taksi vozača i autoprevoznika "Nezavisnost" Svetislav Beljinac.

Beljinac je ocenio kao neprihvatljiv predlog ministra trgovine i usluga Slobodana Milosavljevića o odlaganju uvođenja fiskalnih kasa na šest meseci, i podsetio da su taksisti zahtevali da se fiskalizacija odloži do 2013. godine, od čega , kako je istakao, oni neće odstupiti. On je podsetio da oni od Vlade Srbije zahtevaju primenu postignutog dogovora sa predstavnicima Vlade, kao i donošenje uredbe o ukidanju ili odlaganju obaveze uvođenja fiskalnih kasa.

Beljinac je kazao da sa njihove strane postoji dobra volja da problemi budu rešeni tako da nijedna strana ne bude na gubitku i izrazio nadu da će zajedno sa nadležnima pronaći rešenje da zadovolji potrebe taksista.

„Lepo je sto je ministar najavio da će odložiti fiskalne kase, ali to nije bio jedini predmet razgovora kada je potpisivan sporazum. To je samo jedna kap u moru i mi to ne možemo prihvatiti“, kaže Milivoje Armuš, predsednik izvršnog odbora Beotaksija i dodaje da „odlaganje na šest meseci ne stoji. Mi smo tražili da se utvrdi da li će uvođenje kasa doneti neke pozitivne rezultate taksistima osim troška i koristi za nekoga ko prodaje fiskalne kase“.

On kaže da je važno reći i da „nijedno taksi udruženje niti preduzeće nije bilo zadovoljno odgovorom ministarstva i lokalne samouoprave o postavljenim zahtevima“ i dodaje da „nije dobro doneta odluka o uklanjanaju divljih taksista, minimalnoj ceni, taksi na luksuz niti po ostalim pitanjima“.

Sindikat je unapred uputio izvinjenje građanima, naglasivši da nemaju drugi način da izraze neslaganje i protest zbog neispunjenja zahteva. Taksisti i autoprevoznici u Srbiji održali su generalni štrajk 17. decembra prošle godine, kada je postignut dogovor i u ime Vlade potpisan sporazum sa ministarima infrastrukture i trgovine i usluga Milutinom Mrkonjićem i Slobodanom Milosavljevićem.

Taksisti su tada, pored odlaganja fiskalizacije do januara 2013. godine, tražili i utvrdjivanje minimalne cene usluge taksi prevoza, kao i ukidanje takse na luksuz i plin prilikom registracije vozila.

Izmene pravilnika o vođenju putnih naloga, kao i pojeftinjenje svih vrsta ekoloških goriva za taksi vozače i autoprevoznike, uklanjanje "divljih" taksista i uvodjenje članova sindikata "Nezavisnost" u radnu grupu za izradu pravilnika vezanih za Zakon o bezbednosti saobraćaja, takođe su bili zahtevi zbog kojih su taksisti i autoprevoznici štrajkovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: