Ruski kredit blizu realizacije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin kaže da je ostvarena principijelna saglasnost za realizaciju ruskog kredita Srbiji od 200 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Beta, Politika

Četvrtak, 28.01.2010.

08:40

Default images

"Takođe, postoji načelni stav da će preostala suma od oko jedne milijarde dolara biti namenjena za realizaciju infrastrukturnih objekata i postignut je sporazum da će srpska strana predočiti neophodne projekte izgradnje železničkih pruga i autoputeva", kazao je Konuzin.

Neki od tih projekata su već predati i sada se razmatraju na tehničkom nivou, a kada projekti budu usaglašeni onda će biti odredjene sume kredita koje će biti izdvojene za njihovu realizaciju, istakao je on.

"To znači da će realizacija tih projekata zavisiti od saradnje dveju strana i smatramo da ćemo uskoro postići saglasnost oko toga šta treba činiti", kazao je ambasador posle susreta sa zamenikom gradonačelnika Beograda Milanom Krkobabićem.

Krkobabić i Konuzin su se složili da velike kompanije dve zemlje treba ubuduće da šire saradnju na osnovu međudržavnih ugovora i dogovorili su konkretne mere pomoći u cilju postizanja saradnje malih i srednjih preduzećima.

Zoran Ćirović, pomoćnik ministra finansija, potvrđuje da su pregovarači postigli dogovor, ali „papir” još nije zvanično parafiran. Ćirovića nije hteo da komentariše uslove zajma, ali je rekao da uslovi nisu bili sporni već da nisu želeli javno da ih iznose dok se pregovori ne završe.

On kaže da će kamata biti povoljna i dodaje da će tek nakon analize efekata uslediti pregovori o uslovima po kojima će infrastrukturni zajam, od oko 800 miliona dolara, biti odobren.
Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić kaže da je srpska strana Rusima predložila da kreditiraju završetak beogradskog železničkog čvora sa 200 miliona evra, modernizaciju pruge Beograd - Bar sa 250 miliona i izgradnju pruge Valjevo - Loznica sa 150 miliona evra.

"To je ukupno 600 miliona evra ili oko 800 miliona dolara", kaže Mrkonjić.

On dodaje i da je njegov predlog da novac od ruskog kredita bude potrošen na završetak obilaznice oko Beograda bio rezervna varijanta.

"Za tu deonicu imamo završenu projektnu dokumentaciju, koja za barsku prugu nije kompletirana", navodi Mrkonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: