Poskupljuju gorivo, alkohol i duvan

Srbiju sledeće nedelje očekuju nova poskupljenja jer će se više izdvajati za benzin, duvan i alkoholna pića, pošto je Vlada usvojila odluku o povećanju akciza.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 21.01.2010.

09:35

Default images

U pitanju je redovno godišnje usklađivanje akciza, ali se i pored akciza, sledeće nedelje može učekivati još jedno poskupljenje naftnih derivata zbog redovnog usklađivanja cene benzina sa kretanjem nafte na svetskom tržištu.

Neke od cigareta već su poskupele krajem prošle godine, a pušači će sledeće nedelje ponovo biti na udaru. Akcize na duvanske prerađevine poskupeće za 1,58 odsto. Ipak najveća poskupljenja biće kod alkoholnih pića, jer vlada podiže akcize za 10,37 odsto. Što se goriva tiče, prvo povećanje goriva od oko dinar biće zbog akciza, ali će redovnim usklađivanjem cena gorivo poskupeti za još tri dinara. Ovim poskupljenjima se cena benzina praktično penje na 110 dinara po litru i približava najvišoj vrednosti od 112 i po dinara koliko je litar goriva košatao sredinom 2008. godine kada je cena nafte na svetskom tržištu dostigla maskimalne vrednsoti.

Nebojša Atanacković iz AD Nafta kaže da je ovo redovno sređivanje akcize, koje se obavlja jednom godišnje, i to početkom godine. On kaže i da nam iduće nedelje dolazi redovna analiza inputa koji utiču na cenu derivata. "U ovom momentu, pošto je taj input osam puta veći, treba očekivati poskupljenje od tri dinara na poskupljnje koje je posledica povećanja akcize", objašnjava Atanacković.

"Za očekivati je da povećanje bude za onoliko procenata kolika je procena da je bio nivo inflacije od jula meseca 2008. godine, kada je bilo prethodno povećanja akciza, pa do kraja ove godine. To je nešto ispod dva odsto i za očekivati je da će po tom osnovu derivati da poskupe za nešto manje od jednog dinara", rekao je Atanacković.

Ako se ostvari ova prognoza, nova cena benzina na srpskim pumpama za nekoliko dana biće oko 110,5 dinara dok će evrodizel koštati oko 109 dinara. Inače, Atanacković očekuje da se ovaj rast cene benzina ubrzo odrazi na ostale cene kao i na potrošnju goriva. "Svako povećanje cena, a posebo tako značajnog i strateškog artikla, bez koga se ne može, će sigurno uticati na potrošnju goriva. Ona se uvek smanji u nekom procentu kada dođe do poskupljenja, ali jednostavno, to nam je sudbina dok ne prođe ova godina i ukoliko naša Vlada ispoštuje ono što je dogovoreno i ako nam CEFTA ne dozvoli nešto drugo. Znači, u 2011. očekujemo slobodno tržište i onda se možemo nadati i nižim cenama derivata, ukoliko tada država ne posegne za dizanjem tih akciza“, rekao je on.

Atanacković je objasnio da akcize za naftne derivate trenutno iznose 44 dinara po litru za motorne benzine i 30 dinara po litru za dizel goriva, a najviše maloprodajne cene derivata dobijaju se kada se na najviše cene osnovnih derivata nafte, bez fiskalnih dažbina, doda iznos akcize i poreza na dodatu vrednost. Podsetimo, beznin je u Srbiji poslednji put poskupelo 13. januara u proseku za 84 pare po litru.

Ivan Nikolić: Povećanje akciza utiče na standard

Pored akciza na benzin, vlada će razmatrati i povećanje akciza na alkoholna pića i duvanske prerađevine. Ekonomista Ivan Nikolić kaže da će najnovije povećanje akciza na gorivo, alkohol i duvan, veoma nepovoljno uticati na rast cena ostalih proizvoda, ako i na naš standard.
"Kao i svake godine vlada povećava akcize početkom godine, pa je normalno da se to događa i ove", rekao je Nikolić i dodao da je ovogodišnje povećanje izuzetak zbog promene strukture povećanja akciza. On objašnjava da će formiranje akcize na naftne derivate ove godine biti malo blaže, nego što je bila inflacija. Ionako su cene goriva kod nas više nego bilo gde u regionu.

"Inače, akciza je samo jedna od komponenti maloprodajne cene naftnih derivata. Cena se konstruiše prema promeni cene sirove nafte i odnosa dolar - dinar, a mi sada imamo tendenciju jačanja dolara i slabljenja dinara, tako da je mnogo faktora koji nam trenutno ne idu na ruku", objašnjava Nikolić i dodaje da Srbija već ima veće cene benzina i dizel goriva i da će sada ako povećamo akcizu a druge zemlje to ne urade kod nas se cena opet povećava a kod njih ostaje ista. Nikolić je naglasio da će to uticati na naš standard.



"Ako pogledate parametre koji formiraju indeks potrošačkih cena tu su naftni derivati, cena struje, duvan, i sve to poskupljuje", rekao je Nikolić i zaključio da ćemo ovim poskupljenjem imati slučaj da država opredeljejuje inflaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: