Dogovor sa MMF za budžet i deficit?

Vlada Srbije je blizu dogovora s MMF-om u vezi sa budžetom za 2010. godinu, a MMf se neformalno složio i sa planom Vlade o deficitu od oko četiri odsto.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Utorak, 27.10.2009.

10:43

Default images

Ministarka finansija Diana Dragutinović kaže da budžet za narednu godinu "neće biti revolucionaran", ali će značiti manju javnu potrošnju i dodaje da se sada "pregovori vode oko pravila prilagođavanja penzija i plata i koliki treba da bude prostor za fiskalne stimulanse".

Dragutinović je naglasila da u Vladi Srbije postoji spremnost da se više ne dozvoli "eksperimentisanje" sa fiskalnom politikom i najavila da će prihodi budžeta Srbije u narednoj godini biti izmedju 620 miliardi dinara, što je oprezna projekcija i 640 milijardi dinara, što je realna projekcija.

Ona je navela i da ukupni fiskalni kapacitet Srbije na nivou države kao celine, sa svim prihodima uključujući lokalne samouprave, budžetske korisnika, iznosi 38 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) odnosno 1.200 milijardi dinara.

Ministarka je kazala i da će javna potrošnja u Srbiji u 2010. godini biti smanjena za dva procentna poena, na 42,5 odsto BDP-a. Uštede u budžetu Srbije za 2010. godinu, istakla je, biće postignute kroz zamrzavanje plata i penzija, smanjenje državne i lokalne administracije, smanjenje troškova po radnom mestu.

Kako je najavila, uštede će biti posignute i tako što će naknade za vreme porodiljskog odstustva biti na nivou prosečne zarade porodilje u proteklih godinu dana, a ne na nivou poslednje isplaćene plate. U kapitalnim izdacima budžeta, kazala je Dragutinovićeva, biće manji broj prioriteta, sa fokusom na veće projekte, a subvencije i kreditni podsticaji biće limitirani u osnovi veličine deficita.

MMF se neformalno složio oko deficita

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da se MMF neformalno složio oko toga da budžetski deficit u 2010. godini bude oko četiri odsto, dok se ove godine očekuje deficit u budžetu nešto manji od 4,5 odsto.

"Mi smo razgovarali o tom procentu i oni su neformalno rekli da, mi se slažemo. Nisu osporili taj predlog i ja sam to shvatio kao saglasnost", rekao je premijer Srbije i naveo da su na sastanku sa MMF-om dogovoreno da će se projektovati budžet za 2010. godinu bez povećanja PDV-a, odnosno da će se kroz smanjenje potrošnje tražiti mogućnost usaglašavanja.

Premijer je istakao da je sa MMF-om dogovoreno da se koncipira budžet, koji će na srednji rok ići u pravcu eliminisanja budžetskog deficita. Cvetković je naglasio da se o reformi penzionog sistema razgovara sa MMF-om, ali da ne može da precizira u kom pravcu će ta reforma da se odvija.

"To vode resorni ministri, ali svakako to je jedna stvar o kojoj će se razgovarati. Suština razgovora će biti sistem indeksacije (obračuna) penzija na srednji rok, a ne toliko kriterijumi vezani za starosnu granicu za odlazak u penziju", rekao je Cvetković.

Premijer je prokomentarisao i dinamiku povlačenja sredstava od MMF-a, istakavši da će ta sredstva biti za pokriće deviznih rezervi, a ne za bužet i potrebe Vlade.

"U tom kontekstu pitanje dinamike povlačenja sredstava od MMF-a je nešto o čemu se može razgovarati, ali ono što mogu da kažem je da su devizne rezerve čvrste i stabilne i da nema potrebe povlačiti novac od MMF-a ranije", zaključio je Cvetković.

Mediji o pregovorima

Mediji prenose da će MMF zahtevati pooštravanje uslova odlaska u prevremenu penziju, kaoi da je predmet razgovora da Srbiji iz kreditnog aranžmana bude na raspolaganju 700 miliona, umesto planiranih 1,4 milijarde evra za drugu i treću ratu kredita MMF. Moguće je da taj novac i ne bude povučen, ali je vrlo važno da bude na raspolaganju.

Sa misijom MMF već prvog dana pregovora načelno je postignut dogovor o tome da deficit budžeta u 2010. godini bude četiri odsto bruto domaćeg proizvoda. MMF je odustao od zahteva za izjednačavanje starosne granice žena sa muškarcima prilikom ostvarivanja prava na penziju, kaže ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

Predstavnici MMF-a u pregovorima istakli problem produktivnosti u Srbiji, zbog čega je potreban jači privatni sektor i tražili donošenje zakona o fiskalnoj odgovornosti. Izvor Novosti u Vladi Srbije kaže da je u pregovorima konstatovano „da se makroekonomska situacija u Srbiji popravila, da je poslednjih meseci prisutan trend povećanih budžetskih prihoda, umanjen spoljnotrgovinski i platno-bilansni deficit. Misija MMF smatra da je izuzetno značajno i to da su devizne rezerve naše zemlje, i u uslovima krize, prilično visoke“.

„Projekcije makroekonomske slike za narednu godinu ukazuju da će Srbija imati jaz između prihoda i rashoda ispod 130 milijardi dinara. S obzirom na to da u državnoj kasi ima još novca u rezervi, realno je očekivati da se na pokrivanje budžetskog deficita u narednoj godini zadužimo za oko 700 miliona evra“, tvrdi izvor Novosti“.

Kako navodi taj list, guverner NBS Radovan Jelašić izneo je pred pregovarače MMF procenu centralne banke prema kojoj će rast bruto društvenog proizvoda u trećem kvartalu, u odnosu na drugi, biti 2,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: