Kredit KFV od 75 miliona evra

Nemačka razvojna banka KFV potpisala je sa pet banaka u Srbiji ugovor o kreditnoj liniji od 75 miliona €, za komunalne infrastrukture i energetske efikasnosti.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 28.01.2009.

08:46

Default images

Za kredite, koji će se otplaćivati sa godišnjom kamatom do šest odsto i u periodu do sedam godina, moći će da konkurišu lokalne samouprave i mala i srednja preduzeća.

Gradovima i opštinama, koje nameravaju da modernizuju predškolske ustanove, škole i bolnice, nemačka vlada je obebedila 30 miliona evra, a taj kredit će se odobravati preko Inteza banke.

Preostalih 45 miliona evra namenjeno je projektima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, koji omogućuju uštedu energije najmanje 20 odsto. Ti krediti odobravaće se preko Čačanske banke, Rajfajzen banke, Folksbanke i Prokredit lizinga.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da će korist od pozajmice nemačke vlade biti višestruka, jer korisnici kredita u vreme finansijske krize po povoljnim uslovima doći do sredstva za finansiranje projekta kojima se postiži uštede i čuva životna sredina.

Jelašić je naglasio da je Nemačka najveći bilateralni donator u Srbiji i da je od 2000. godine obezbedila 700 miliona evra za razvoj privrede, energetskog sektora i komunalne infrastrukture.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je istakla da Nemačka iz više izvora podržava finansijski sistem u Srbiji i projekte za koje nije zainteresovan privatni sektor.

Finansijska pomoć koju Nemačka pruža Srbiji, kako je rekao nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas, ima za cilj i ispunjavanje zahteva za brže priduživanje Srbije Evropskoj uniji. On je dodao da projekti koji se finansiraju obezbeđuju nova radna mesta i pružaju bolju perspektivu mladima u Srbiji.

Predsednica Izvršnog odbora Inteza banke Draginja Đurić je objasnila da je maksimalna vrednost projekata koji će se finansirati iz kreditne linije KFV-a 2,5 miliona evra, od čega će 800 hiljada biti udeo sredstava KFV-a, a ostatak će obezbediti banka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: