"Za Koridor 10 još 2 milijarde €"

Za završetak radova na Koridoru 10, uključujući i beogradsku obilaznicu, potrebno oko 2 milijarde evra, kaže Mirko Cvetković.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 18.08.2008.

15:58

Default images

Predsednik Vlade Mirko Cvetković je prilikom obilaska radova na obilaznici oko Beograda rekao da država može da preuzme obaveze za finansiranje tog projekta, iz budžeta i međunarodnih kredita.

Prema njegovim rečima, za završetak Koridora 10 do 2011. godine potrebno je oko 1,3 milijarde evra za deonice do makedonske i bugarske granice, za autoput od Subotice do Novog Sada potrebno je od 150 do 200 miliona evra, a preostali novac je za beograsku obilaznicu.

Cvetković je naveo i da su u toku pregovori sa konzorcijumom Alpine i Pora oko sporazumnog raskida ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Premijer je naglasio da ne može da kaže više detalja o tim pregovorima, ali je izrazio očekivanje da će sve biti završeno na obostrano zadovoljstvo.

"Izgradnja Koridora 10 je u centru angažovanja vlade pošto je putna infrastruktura ono što nedostaje Srbiji, a nužna je i za priliv stranih investicija i podizanje atraktivnosti zemlje", naveo je Cvetković.

Naglasio je da se za finasiranje radova u ovoj godini koriste sredstva koja su već određena budžetom, a deo novca biće prebačen iz projekata Nacionalnog investicionog plana koji kasne sa realizacijiom. "Intenzivniji razgovori o obebeđivanju novca od inostranih kreditora očekuju se od kraja godine", kazao je Cvetković.
Premijer je uputio apel poslanicima Skupštine Srbije da prekinu opstrukciju rada i pomognu da se ratifikacije ugovora o već odobrenim kreditima za infrastrukturne projekte što pre obave.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić tokom treće posete gradilištu beogradske obilaznice u poslednjih 10 dana ponovio je da će radovi na deonici četiri od Ostružnice do Orlovače, koja će spojiti Koridor 10 i Ibarsku magistralu, biti završeni do 1. oktobra.

Pomoćnik generalnog direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić izjavio je da bi do kraja godine trebalo da budu završeni pregovori sa Evropskom investicionom bankom o kreditu vrednosti 120 miliona evra, koji bi se koristio za radove na sektorima pet i šest.

Tubić je dodao i da je postignut dogovor s kompanijom Štrabag da 1. septembra počne radove na avalskom kružnom putu, koji će omogućiti da vozila sa obilaznice nastave do naplatne rampe "Bubanj potok" na autoputu Beograd-Niš.

Novinari su sa premijerom, ministrom za infrastukturu i ministarkom za Nacionalni investicioni plan Vericom Kalanović imali priliku i da prisustvuju postavljanju 130 tona teškog nosača na vijaduktu.

Izgradnja beogradske obilaznice počela je 1990. godine, a palnirano je da bude završena do 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: