Bez Aeroflota na tenderu?

Ruska aviokompanija najverovatnije neće učestvovati na tenderu za Jat, jer smatra da su postavljeni uslovi neadekvatni.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 31.07.2008.

11:26

Default images

Šef pres službe"Aeroflota" Irina Tanenberg izjavila je da je ruska aviokompanija upoznata sa uslovima danas objavljenog tendera za privatizaciju "Jat ervejza" i da ima ozbiljne rezerve zbog ponuđenih uslova, odnosno cene srpske kompanije.

"Mislim da su uslovi koje vlada Srbije daje takvi da najverovatnije nećemo učestvovati. Platiti za prevoznika koji ne vredi ništa, tim pre ako se uzme u obzir rast cena goriva...?", rekla je Tanenberg.

Agencija za privatizaciju objavila je danas tender za prodaju "Jat ervejza", po kojem je minimalna cena za 51 odsto kompanije 51 milion evra. "Aeroflot" je u više navrata izražavao nameru da učestvuje u privatizaciji srpskog aviprevoznika.

Značaj početne cene mali ako tender bude dobro sproveden

Kovaèevæ: Država po svaku cenu želi da ostane upteljana u poslove javnih preduzeæa
Ekonomista Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, ocenio je da je "značaj početne cene" na tenderu za prodaju Jat ervejza "relativno mali" za krajnju cenu ako se taj tender profesionalno sprovede i ako se na najbolji način predstavi i ponudi "Jat".

"Pod uslovom da se postavi malo uslova i da se sve profesionalno uradi, dobićemo konkurenciju i postići najpovoljniju cenu nezavisno od toga kakvu smo početnu cenu dali", rekao je Kovačević.

On je istakao da je problem što se ne zna da li je i kako rešen problem ugovora o nabavci aviona "koji visi", kao i da "ne znamo da li su prevaljeni socijalni programi kupcu i koliko je država otpisala duga na teret poreskih obveznika i koliko je Jatu preostalo da mora da vrati".

Prema njegovim rečima, objašnjenje da je potrebno kontrolisati da više od 49 odsto akcija "Jata" ne ode van EU zbog Sporazuma o slobodnom nebu, "ne stoji".

Kovačević je objasnio da bi se vrlo lako moglo postići da više od 49 odsto akcija ne ode van Srbije ili EU, ako bi bilo formirano otvoreno akcionarsko društvo u čijem bi statutu pisalo da se, ako se steknu akcije mimo tog odnosa, poništava ta transakcija.

"Ja lično mislim da je ovde reč o tome da država po svaku cenu želi da što više ostane upetljana u poslove javnih preduzeća uprkos našem krajnje lošem iskustvu kako je to država upravljala", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: