Novac umesto akcija Jat ervejza?

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ima nameru da prilikom privatizacije Jat ervejza radnicima i građanima ponudi novac, umesto akcija tvrdi Nebojša Ćirić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.06.2008.

12:27

Default images

Prema Zakonu o besplatnoj podeli akcija Vlada može da odluči da umesto akcija isplati novčanu naknadu, ukoliko je procenjena vrednost osnovnog kapitala manja od 200 miliona evra. S obzirom na to da će početna cena na tenderu za Jat ervejz biti 150 miliona evra ova mogućnost biće iskorišćena.

Pomoćnik ministra ekonomije objašnjava da je takva odluka doneta i zbog toga što se u slučaju nacionalnog avioprevoznika ne prodaje samo kapital.

"Sigurno je da prodaja Jata nije transakcija koja će iznositi milijardu evra, a činjenica je da na tender može da se javi samo specifičan strateški partner. Odluka o podeli novca nije vezana samo za cenu koja se očekuje nego za situaciju u industiji, Sporazum o otvorenom nebu, međunarodne ugovore, procenat vlasništva koji je veoma važan", naglašava Ćirić i dodaje da ne bi mogao da spekuliše koja će cena za Jat biti postignuta, ali da se ne očekuje mnogo više od početne.

On navodi da će bez obzira na to, građani dobiti novac u vrednosti od 15 odsto kapitala, a bivši i sadašnji radnici Jata biće isplaćeni prema ranije utvrđenom kriterijumu odnosno dobiće po 200 evra po godini staža. Komentarišući nezadovoljstvo predstavnika sindikata Jata zbog ovakve odluke, Ćirić tvrdi da za to nema razloga jer će, recimo, radnik sa 25 godina staža dobiti 5.000 evra "na ruke".

Ćirić podseća da su sindikati, na početku pregovora o podeli akcija javnih preduzeća, dobili informaciju da u slučaju Jata postoji mogućnost da umesto akcija dobiju novac. Na pitanje da li bi eventualno postizanje dobre cene na tenderu moglo da promeni odluku države, on kaže"da bi to, možda, moglo da se dogodi, ali je u ovom trenutku teško proceniti takav ishod".

Sindikati čekaju sastanak sa Dinkićem

Prema njegovim rečima odluka o podeli novca umesto akcija Jata ne dovodi u pitanje besplatnu podelu akcija ostalih pet velikih javnih preduzeća.

"Ovaj model sigurno neće biti primenjen na četiri preduzeća (EPS, Telekom, Aerodrom i Galenika) u kojima će država zadržati većinsko vlasništvo, a ni u slučaju NIS gde će radnici i građani biti upisani u kapital te kompanije tako da će svoje akcije moći da iznesu na berzu. To budući većinski vlasnik NIS neće moći da spreči - tvrdi pomoćnik ministra ekonomije Nebojša Ćirić.

Predsednik Jedinstvene sindikalne organizacije Jata Nenad Kukoljac kaže da još nije dobio zvanično obaveštenje o odluci Ministarstva.

"Bez zvaničnog obaveštenja to je za nas još na nivou priče, mada smo čuli za tu odluku Ministarstva ekonomije. Zatražili smo razgovor sa ministrom Dinkićem i očekujem da se do kraja nedelje sastanemo i vidimo o čemu je reč jer čak ni menadžment kompanije ne zna da nam kaže o čemu se, zapravo, radi", ističe Kukoljac.

Inače, konverzija duga Jata u kapital trebalo bi da bude obavljena u narednih dvadesetak dana, a imovinsko-pravni odnosi na prostoru beogradskog aerodroma trebalo bi da budu razrešeni u prvoj nedelji jula. To je neophodno kako bi tender za prodaju Jata mogao da bude raspisan do sredine sledećeg meseca kao što je najavljeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: