EI: Godišnja inflacija u Srbiji 9%

Ekonomski institut (EI) iz Beograda ocenio je da će inflacija u Srbiji u ovoj godinu biti devet odsto.

Srbija

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 06.11.2007.

14:08

Default images

Ukupna inflacija će biti nešto veća od poslednje procenjene Ministarstva finansija od 8,5 odsto ukoliko se u novembru i decembru rast baznih cena zadrži na nivou od 0,5 odsto mesečno, te nastavi rast cena sirove nafte u istom procentu, rekao je novinarima saradnik tog instituta Stojan Stamenković.

Na predstavljanju novog broja biltena Maskroekonomske analize i trendovi i Konjukturni barometar, Stamenković je izjavio da će biti premašena i minimalna vrednost ciljane bazne inflacije od četiri odsto, ali je istakao da će se ona do kraja godine ipak zadržati u projektovanim okvirima, te da će iznositi oko 4,5 procenta.

U Ekonomskom institutu su ocenili i da makroekonomski okvir koji je definisan Memorandumom o budžetu za sledeće tri godine nije dosledan, odnosno nije ostvariv i da ukazuje na mogućnost da javna potrošnja ostane ekspanzivna ne samo u 2008. godini, već i tokom naredne dve godine i to na teret investicija.

Stamenković je naveo da će se, ukoliko se zadrži projektovani realni rast lične i državne potrošnje iz Memoranduma, realan rast investicija u 2009. i 2010. godini gotovo poništiti.

Prema njegovim rečima, potrebno je da se prostor za rast investicija u tim godinama stvori redukcijom rasta potrošnje države u proseku za oko pet odsto godišnje. Ako do toga ne dođe država neće imati ni razvoj, ali ni porast zapošljavanja, dodao je Stamenković.

Alternativa takvoj redukciji potrošnje države je zadržavanje visokog deficita spoljnotrgovinske razmene, te zadržavanja udela deficita tekućeg platnog bilansa u bruto domaćem proizvodu u zoni koja bi na kraju mogla dovesti do finasijske krize, dodao je on.

Prema njegovim rečima, ukupan spoljnotrgovinski deficit ove godine biće za 49,5 odsto veći nego lane.

Stamenković je podsetio da je bilo reči da će se zarade u javnom sektoru "zamrznuti" na nivou iz novembra, ali da su nadležni, pod pritiskom, već promenili mišljenje i sada dozvoljavaju da one budu usklađivane s rastom cena na malo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: