Samo jedna ponuda za Putnik

Aciona se povukla iz trke za preuzimanje akcija Putnika, a Lucenko ponudio 5.500 dinara po akciji za 85 odsto kapitala tog preduzeća.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 17.04.2007.

17:03

Default images

Akcionari, odnosno država sa 70 i mali akcionari sa oko 15 odsto akcija imaju rok do 23. aprila u 12 časova da odgovore na ponudu.

Akcije Putnika na Beogradskoj berzi su nakon ove vesti dostigle cenu od 5.000 dinara po akciji što je skok od 19 odsto u odnosu na jučerašnju cenu od 4.200 dinara po akciji.

Ukoliko bi Lucenko kupio svih 85 odsto akcija "Putnika" koje mogu biti prodate, to bi dalo ukupnu cenu kupljenog paketa akcija od 43 miliona evra.

Ruski biznismen iz Sankt Peterburga u ponudi navodi da je spreman da u obnovu turistickih kapaciteta "Putnika" uloži 30 miliona evra, kao i da isplati sve dugove tog preduzeća, koji su na kraju prošle godine iznosili 731,5 miliona dinara.

Dodaje se da će zaposlenima u "Putniku" isplatiti sve zaostale zarade u vrednosti od 192,5 miliona dinara, ali i svakom radniku jednokratnu bruto naknadu od 600 evra. Obećan je i socijalni program kojim će biti predviđene otpremnine za dobrovoljni odlazak iz firme veće od zakonom propisanih.

Lucenkovi zastupnici najavili su po otvaranju ponude da je on zainteresovan za veliko investiranje na ostrvu Sveti Marko pored Tivta, kao i u ostale kapacitete "Putnika", a pre svega hotela na Kopaoniku.

Inače, u početnoj ponudi je Aciona, kiparska firma koja je u vlasništvu ruske kompanije Metropol, za preuzimanje najmanje 70 odsto kapitala Putnika ponudila cenu od 3.600 dinara za jednu akciju. Dmitrij Lucenko iz Sankt Peterburga je tada u kontraponudi naveo cenu od 3.700 dinara.

Zašto je odustala Aciona

Nakon odustanka Acione u poslednji čas, pravni zastupnik Lucenka, Miroslav Boris je rekao da nema poseban komentar, ali da je to "očigledno bio pokušaj da se diskvalifikuje veća ponuda i da ostane samo jedna ponuda".

Predstavnici Acione, rekli su da su nezadovoljni zato što Komisija za hartije od vrednosti nije proveravala da li Lucenko u ponudi za kupovinu nastupa sam ili sa povezanim firmama. Aciona je prošle nedelje zatražila od Komisije za hartije od vrednosti da ispita istinitost podataka iz Lucenkove ponude, odnosno da utvrdi da li on nastupa sam ili sa povezanim firmama. U slučaju kad ponuđač nastupa sa poveznim licima ili firmama dužan je zatraži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, što Lucenko nije učinio.

U Komisiji za hartije od vrednosti su juče izjavili da je Lucenko dostavio izjavu kojom potvrđuje tačnost podataka iz ponude, tako da je njegova ponuda odobrena.

Neki mali akcionari Putnika sada su uplašeni jer o Lucenku ne znaju ništa.

Branko Radunović, predsednik Udruženja manjinskih akcionara Putnika optužuje prethodnog vlasnika Srbu Ilića da je Putnik doveo do ivice ponora. "Mi smo očekivali da Metropol ima šanse da vrati agenciju na stare staze. Ne mogu da znam šta su namere ovog fizičkog lica.“

Putnik je u maju 2003. godine prodat američkoj kompaniji Junivorld za 5,2 miliona dolara, ali je ugovor raskinut 2005. godine jer kupac nije ispunio ugovorene obaveze, kojima je bilo predviđeno ulaganje od oko 40 miliona evra. Privremeno upravljanje državnom imovinom u Putniku, koja čini 70 odsto akcijskog kapitala tog preduzeća, preuzeo je Akcijski fond Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: