Ukida se porez od 10% na telefone?

Porez na upotrebu mobilnog telefona od 10 odsto, uveden da obezbedi dodatni prihod za pokrivanje deficita, mogao bi da bude ukinut već u prvom tromesečju 2010.

Srbija

Izvor: Danas, Novosti

Petak, 04.12.2009.

08:14

Default images

Kako prenosi Danas, u Ministarstvu finansija je u toku priprema pravilnika koji bi mogao da obezbedi dodatne prihode za državnu kasu. Ukoliko ti prihodi budu dovoljno visoki, u Ministarstvu kažu da su spremni da već u prvom kvartalu sledeće godine ukinu porez na upotrebu mobilnog telefona.

Ukoliko taj akt ne donese očekivane prihode, kaže izvor Danasa, sigurno je da će porez na upotrebu mobilnog telefona ostati na snazi, ali samo do kraja ove godine.

Inače, u budžetu za sledeću godinu se i dalje računa na prihode od poreza na upotrebu mobilnog telefona. Kako je nedavno objasnila, ministarka finansija Diana Dragutinović je spremna da ukine taj porez samo ako pronađe zamenu za prihode koje donosi.

Operateri mobilne telefonije još u prvoj polovini godine protestovali su protiv uvođenja takvog nameta i tvrdili da će to poskupeti usluge za korisnike, a neće im doneti bolji kvalitet. Uz to, doći će i do smanjenja investicija u sektoru telekomunikacija, koji je poznat kao jedan od najbrže rastućih.
Tako Hanes Amecrajter, predsednik Upravnog odbora „Telekom Austrija grupe“, za Novosti kaže da vlasinici „Vip mobajla“, najmlađeg mobilnog operatera u našoj zemlji, nisu srećni zbog postojanja ove takse.

„Nadamo se da će biti ukinuta što pre jer nije mudro dodatno kažnjavati industriju koja je zamajac privrednog razvoja. Takođe, svaki iznenadni namet šalje loš signal postojećim i potencijalnim međunarodnim investitorima da nisu dobrodošli“, kaže on.

Amecrajter dodaje da „za investitore ovakve mere nisu dobar znak, pre svega zbog toga što menjaju poslovno okruženje u okviru koga su provobitno planirane aktivnosti i uložen novac. Ukoliko je ova taksa uvedena jednokratno i uskoro bude suspendovana - razumemo. U suprotnom ćemo biti veoma nezadovoljni, a Srbija se neće razvijati ukoliko se ne bude ulagalo u telekomunikacionu infrastrukturu“.

Pored poreza na mobilnu telefoniju, on ukazuje i na činjenicu „da je Srbija, uz Crnu Goru, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, poslednja evropska zemlja u kojoj građani nemaju mogućnost da prenesu svoj broj telefona prilikom promene operatera“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ko je u Rusiji ostao, sad trlja ruke

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

20:35

30.4.2024.

1 d

Podeli: