Tuži državu, branili mu da pravi pivo od konoplje

Zemir Begič iz slovenačkog gradića Šemići tužiće državu Evropskom sudu jer mu je pre 18 godina zabranila proizvodnju piva s ekstraktom industrijske konoplje.

Region

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

16:54

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Posle toga on je doživeo finansijski i privatni slom.

"Ići ću do kraja, za moj će slučaj čuće se i u Strazburu", kazao je za ljubljansko "Delo" bivši vlasnik velike gostionice i male pivare koje je godišnje punila stotinak hiljada boca piva, u to vreme ugledni preduzetnik sa dvadesetak zaposlenih.

Njegovi problemi počeli su kad je 1998. godine na tržište plasirao pivo "Meri Jane" koje je odmah postalo veliki hit, ali mu je proizvodnja zabranjena, a poslovni prostori zapečaćeni nakon što ga je posetila zdravstvena inspekcija.

Istina, na bocama piva "Meri Jane" bila je marketinški dobro osmišljena nalepnica sa listom marihuane, ali su testovi potvrdili da Begičev pivo ne sadrži kanabinoidne THC materije nego uz regularne sastojke piva i hmelj još samo ekstrakt industrijske konoplje koju je uvozio iz Austrije i Švajcarske , te uredno plaćao carinu.

Begič je nakon više godina borbe s državnom inspekcijom dobio upravni spor, dokazavši da je zatvaranje njegove pivare bilo protivzakonito, ali je u međuvremenu finansijski propao zbog kredita, napustila ga je žena, a ima i velike zdravstvene probleme od šokova koje je proživljavao u borbi sa sudskim vetrenjačama.

Vrhovni sud je odbio njegov zahtev da mu se zbog upropaštenog posla i grešaka državne inspekcije dodeli odšteta od 9.580.000 evra i prizna visoka mesečna renta, pa sada najavljuje da će tužiti državu Evropskog sudu za ljudska prava, dokazujući da je protivpravno postupala u njegovom slučaju.

Begič sumnja da su ga namerno upropastili kako bi pogodovali jednoj pivari u državnom vlasništvu koja je malo nakon njega počela d apuni pivo sa ekstraktom industrijske konoplje za jednog austrijskog kupca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: