CG smanjila odliv investicija za 40%

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u Crnu Goru od januara do kraja jula ove godine iznosio je 268,9 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Petak, 02.10.2015.

15:57

Default images
Foto: Thinkstock.com

U istom periodu se iz ove zemlje odlilo 48,1 milion evra, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore.

Investicije su u odnosu na isti prošlogodišnji period porasle dva odsto, dok je ukupan odliv smanjen 40,1 odsto, prenose crnogorski mediji.

Odliv po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo iznosio je 11,7 miliona evra, dok se na povlačenje novca nerezidenata investiranog u Crnu Goru odnosilo 36,4 miliona evra.

Neto strane direktne investicije, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva, u posmatranom sedmomesečnom periodu iznosile su 220,7 miliona evra, što je 20,5 odsto više nego u uporednom periodu lani, navedeno je u novom Biltenu CBCG.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 129,1 milion evra, što čini 48 odsto ukupnog priliva. Od toga je u nekretnine uloženo 84,4 miliona evra, a u preduzeća i banke 44,7 miliona evra.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 135,9 miliona evra ili 50,5 odsto ukupnog priliva. Povlačenja sredstava rezidenata investiranih u inostranstvu iznosila su 3,8 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: