"I osmog dana...Bog stvori pivo"

U malom mestu nedaleko od Maribora, na prodaju je crkva u koju su vernici uložili više od 300 hiljada evra. Kupca još nema što ide na ruku lokalnim vernicima.

Region

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

14:04

Default images

Prodaja crkve nije ništa novo. Kako piše Špigl, u Nemačkoj su morali da zatvore nekoliko stotina ovih verskih objekata. Iskustvo iz inostranstva pokazuje da je crkve moguće preurediti u mnoge komercijalne sadržaje.

Da li bi to u Sloveniji bilo moguće? U principu da, ali uz nekoliko komplikacija, objasnio je Blaž Miklavčić iz GH Holdinga. Prvo treba podneti zahtev za promenu namene zemljišta i dobiti novu građevinsku dozvolu.
Crkva Kletterkirche
U gradiću na severu Nemačke kupci su u lokalnoj crkvi napravili zid za penjanje. Crkvu su nazvali Kletterkirche ili " crkva za penjanje ". Kompanija Bolles + Winson je 2009. pobedila na konkursu za prenamenu stare crkve u Minsteru u Nemačkoj i crkvu pretvorila u vrtić.

Nakon što je 700 godina stara dominikanska crkva u Holandiji gotovo dva veka bila napuštena i zapuštena, holandska kompanija Boekhandels Groep Nederland pretvorila ju je u knjižaru, koja se danas smatra jednom od najlepših na svetu.

Foto:Tobias Steinhof/Flickr "I osmog dana ... Bog stvori pivo" - tako zvuči moto restorana, koji je našao svoje mesto u katoličkoj crkvi u Pensilvaniji u SAD. Pored ručkova i večera ponosno nude i domaće pivo.

Crkvu se može pretvoriti i u dom - takav je napravio australijski arhitekta u nekadašnjoj crkvi Džona Noksa u Brajtonu u Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: