Penzioneri u BiH na ivici gladi

Penzioneri u Bosni i Hercegovini su u sve težem položaju, gube strpljenje i poručuju da ne isključuju mogućnost izlaska na ulice.

Region

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2013.

12:39

Default images

Više od 400.000, nakon što plate komunalne troškove, nema čime da kupi ni hranu, pišu "Nezavisne novine".

U Federaciji BiH je, prema procenama udruženja penzionera, na "ivici gladi" oko 235.000, a u Republici Srpskoj ih je ekstremno siromašnih oko 70 odsto, odnosno oko 168.000 pripadnika najstarije populacije.

Nakon što su penzioneri iz Federacije najavili mogućnost da 24. septembra izađu na ulice i iskažu svoje nezadovoljstvo trenutnom situacijom, iste mere razmatraju i penzioneri u RS.

"Stanje je gore nego u FBiH, jer je naša prosečna penzija za oko 50 maraka (oko 25 evra) niža nego u drugom entitetu. Njihove penzije su povećavane od 2008. jednom, a naše su, u odnosu na tu godinu, smanjene za oko šest maraka", tvrdi predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj.

Banjalučkom dnevniku je potvrdio da su još u maju najavili mogućnost izlaska na ulice i da su za naredni period zakazali sednicu kojom će da upozore Vladu Republike Srpske.

Rakulj dodaje da očekuju i sastanak s predstavnicima vlade, nakon čega će biti poznato da li će biti protesta.

"Imali smo dogovor da će penzije u 2009. godini biti povećane za šest odsto, što nikada nije realizovano. Insistiramo da se to realizuje ove godine", poručio je predsednik Udruzenja.

Na ulice će, sasvim je moguće, i penzioneri iz FBiH ako im primanja ne budu povećana, a njihovi lideri tvrde da ih gladuje oko 235.000.

"Za poslednjih pet godina povećanje penzija iznosilo je pet odsto, a troškovi života porasli su za 100 procenata. Veliki je broj gladnih...među penzionerima koji primaju 310 maraka smrtnost je jako povećana", upozorio je predsednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić.
S druge strane, u nadležnim fondovima poručuju da njihovi korisnici za sada ne mogu da očekuju povećanje penzija.

Prosečna penzija za jun u Republici Srpskoj iznosi 314,52 konvertibilne marke, što je 39,5 odsto prosečne plate. Najniža penzija u Federaciji BiH iznosi 310,73 marke, a najviša je "teška" čak 2.071,50 maraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: