MiG 21 ostaje stub hrvatske armije

Hrvatski predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ivo Josipović odlučio je da podrži opstanak borbene komponente Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Region

Izvor: Tanjug, Veèernji list

Petak, 23.03.2012.

17:15

Default images

Međutim, neće se kupovati novi avioni, već će se remontovati postojeći avioni MiG 21.

Prema pisanju Večernjeg lista, MiG 21 koji su proizvedeni od 1975. do 1981. i koji su u sastavu ratnog vazduhoplovstva ostaju u RZ-u i biće delom remontovani, a delom otpisani.

Vrlo je verovatno da će se avioni ponovo remontovati u Rumuniji i to u fabrici "Aerostar", kao i 2003. godine. Rumunija obavlja remont svojih stotinjak MiG-ova 21 Bis (Lancer), tako da Hrvatska brzo može nabaviti još nekoliko aviona i formirati eskadrilu.

Hrvatska eskadrila broji 12 aviona, a verovatno je da će se Zagreb odlučiti za nabavku osam jednoseda i četiri dvoseda, koji služe i za obuku pilota. To će koštati oko 20 miliona evra.

Tu ideju podržava i ministar odbrane Ante Kotromanović, a kako on dobro sarađuje s predsednikom i njegovim saradnicima, državni vrh će verovatno potvrditi odluku o remontu.

Za eskadrilu novih aviona koja bi na kredit koštala od 750 do 1,3 milijarde evra, Hrvatska će čekati bolja vremena, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: