Makedonci gube milione zbog Grčke

Povremene blokade grčko-makedonske granice od strane Grka dovode do velikih gubitaka za makedonske privrednike.

Region

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

09:27

Default images

Grčki carinici su prošlog meseca štrajkovali tri puta, što je izazvalo potpunu blokadu teretnog saobraćaja.

Skoro 80 odsto kamiona koji čekaju u kolonama s jedne i druge strane granice, nose makedonske registarske tablice.

Makedonski prevoznici procenjuju svoje gubitke na 2,5 miliona evra u poslednja tri meseca. "Praktično smo celo leto bili suočeni sa tihim štrajkom. Grci jednostavno ne žele da rade i ostavljaju samo jednu traku za kamione, iako je broj kamiona koji dolaze iz Makedonije ogroman“, izjavila je za Biljana Muratovska, predstavnica nezavisnog sindikata i Udruženja prevoznika za portal "Setimes".

Ona je objasnila da, i kada Grci nisu u štrajku, prosečno čekanje na granici traje 12 i 14 sati, zbog čega se stvaraju kilometarske kolone kamiona.

Makedonski industrijski giganti - MitalStil, Makstil, Feni, Usje i drugi - trpe najveće gubitke zato što je njihova proizvodnja povezana i sa uvozom materijala koji stiže preko Grčke.

Pojedine makedonske kompanije zahtevaju da vlada pronađe mehanizme za nadoknadu štete ili alternativne transportne puteve za prevoz robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: