Crna Gora: Kilovat skuplji 17 odsto

Kilovat električne energije za domaćinstva u Crnoj Gori poskupeće od 1. juna od 14 do 17%, pošto je Elektroprivredi odobren ovogodišnji prihod od 243,8 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2008.

10:12

Default images

U regulatornoj Agenciji za energetiku očekuju i da će struja za preduzeća pojeftiniti od osam do 11 odsto. "EPCG je dužna da u narednih pet dana dostavi tabelu sa cenama koju će regulator razmatrati", saopšteno je iz Agencije.

Ukupni odobreni troškovi EPCG za ovu godinu iznose 272,3 miliona evra, što je za 70 miliona manje nego što je kompanija tražila.

Agencija je navela da je, procenjujući zahtev EPCG, utvrdila da će kompanija do kraja godine ostvariti ostale i vanredne prihode od 28,5 miliona evra od dodatnih aktivnosti, Kombinata aluminijuma Podgorica, naplate starih potraživanja, izvoza povremenih viškova struje ili otkazivanja ugovorenog uvoza.

"Ukupno odobreni troškovi uključuju 205 miliona evra opravdanih troškova, 37,5 miliona amortizacije, 24 miliona povrata na investicije i skoro 6 miliona rezervisanja nenaplativih potraživanja", navela je Agencija.

Podsetila je da je kilovat za preduzeća do sada bio tri puta skuplji nego za domaćinstva i najavila poskupljenje struje iz domaćih izvora za Kombinat aluminijuma.

U Agenciji očekuju da će, sa ovim odobrenim prihodom, EPCG ove godine, posle dužeg perioda, poslovati sa profitom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: